Header Ads

Σκάνδαλο Partygate: Κόλαφος το πόρισμα της Σου Γκρέι για Τζόνσον

Μπόρις Τζόνσον

Ένα πολυαναμενόμενο πόρισμα σχετικά με τα πάρτι που οργανώθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην Ντάουνινγκ Στριτ, κατοικία και γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, έκανε σήμερα λόγο για «λάθη ηγεσίας και κρίσης» και εκτιμά πως «διδάγματα πρέπει να αντληθούν «αμέσως».

Η έκθεση της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι αναμενόταν εδώ και ημέρες, όμως μια έρευνα που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία ανέβαλε τη δημοσίευσή της, με την αστυνομία να ζητά οι λεπτομέρειές της να μην θέσουν σε κίνδυνο την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας.

«Υπήρξαν λάθη ηγεσίας και κρίσης εκ μέρους διαφορετικών μερών της Ντάουνινγκ Στριτ και του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου σε διαφορετικές στιγμές. Ορισμένες εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να επιτραπούν. Άλλες εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να γίνουν όπως έγιναν», γράφει η Σου Γκρέι, η 12σέλιδη έκθεσή της οποίας, που επικεντρώνεται σε 12 εκδηλώσεις μεταξύ Μαΐου του 2020 και Απριλίου του 2021, διαβιβάστηκε στον Μπόρις Τζόνσον σήμερα το πρωί.

Επιπλέον, το πόρισμα κάνει λόγο για «μη ενδεδειγμένη, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ».

«Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι ενδεδειγμένη σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον οποιαδήποτε στιγμή. Βήματα πρέπει να γίνουν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάθε τμήμα της κυβέρνησης εφαρμόζει μια σαφή και ισχυρή πολιτική σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ στον εργασιακό χώρο».

Βάσει του πορίσματος, ορισμένες συναθροίσεις αντιπροσώπευαν μια σοβαρή αποτυχία από εκείνους που εργάζονταν στην καρδιά της κυβέρνησης.

«Τουλάχιστον κάποιες από τις εν λόγω συγκεντρώσεις αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή αποτυχία στην τήρηση όχι μόνο των υψηλών προτύπων που αναμένονται από εκείνους που εργάζονται στην καρδιά της κυβέρνησης, αλλά επίσης για τα πρότυπα που αναμένονταν από ολόκληρο τον βρετανικό λαό εκείνη την εποχή».

Σε άλλα σημεία του πορίσματος, επισημαίνεται:

«Με φόντο την πανδημία, όταν η κυβέρνηση ζητούσε από τους πολίτες να αποδεχθούν ευρείς περιορισμούς στις ζωές τους, ορισμένες από τις συμπεριφορές που περιέβαλλαν αυτές τις συναθροίσεις είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν».

Ο Γκρέι απορρίπτει επίσης τους ισχυρισμούς ότι το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ και του Γουάιτχολ δικαιούνταν να χαλαρώσουν λόγω της πίεσης που δέχονταν.

Είπε: «Αυτές οι δυσκολίες ίσχυαν επίσης για βασικούς και πρώτης γραμμής εργαζόμενους σε όλη τη χώρα που εργάζονταν υπό εξίσου, αν όχι περισσότερο απαιτητικές συνθήκες, και έβαζαν συχνά σε κίνδυνο για την υγεία τους».

Ο Γκρέι ανέλαβε την έρευνα αφού ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σάιμον Κέις, ο οποίος αρχικά είχε επιφορτιστεί με τη διερεύνηση των καταγγελιών για το partygate, αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν αποκαλύφθηκε ότι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο γραφείο του πριν από τα Χριστούγεννα του 2020.

Η έρευνα αναμενόταν να παραδώσει στον Πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα, αλλά η ανακοίνωση της Αστυνομίας την περασμένη Τρίτη ότι ξεκίνησε δική της έρευνα σε ορισμένα από τα φερόμενα μέρη ανέστειλε τη διαδικασία.

Η πολυαναμενόμενη έκθεσή της τελικά παραδόθηκε στον Νούμερο 10 λίγο μετά τις 11 το πρωί σήμερα.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου επιβεβαίωσε ότι η Γκρέι - η οποία μίλησε με τον Τζόνσον το Σαββατοκύριακο - «έκανε μια ενημέρωση για την έρευνά της» στον Πρωθυπουργό.

Ο Τζόνσον είχε στη συνέχεια περίπου δύο ώρες για να διαβάσει το περιεχόμενό της με τους στενότερους βοηθούς του προτού δημοσιευτεί στον κυβερνητικό ιστότοπο.

Η έκθεση αποκαλύπτει 12 συγκεντρώσεις συνολικά - συμπεριλαμβανομένης μιας στο διαμέρισμα πάνω από την οδό Ντάουνινγκ Στριτ 10 στις 13 Νοεμβρίου.

Η αναφορά της Γκρέι εστιάζει μόνο στα τέσσερα μέρη που η αστυνομία αποφάσισε να μην ερευνήσει.

Στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ, η Γκρέι λέει ότι ήταν σκόπιμο να γίνονται συναντήσεις εκεί, καθώς ο εξωτερικός χώρο είναι πιο ασφαλής για την Covid.

Ωστόσο, είναι καυστική για την κουλτούρα της Ντάουνινγκ Στριτ που επέτρεψε σε ορισμένους να παρευρεθούν στις συγκεντρώσεις χωρίς να τους προσκαλέσουν.

Και αποκαλύπτει ότι κάποια άτομα από το προσωπικό ένιωθαν ανίκανο να εκφράσει τις ανησυχίες του για τις συγκεντρώσεις στα αφεντικά του.

Είπε: «Ο κήπος χρησιμοποιήθηκε επίσης για συγκεντρώσεις χωρίς σαφή εξουσιοδότηση ή επίβλεψη.

«Αυτό δεν ήταν νόμιμο. Οποιαδήποτε επίσημη πρόσβαση στον χώρο, ακόμη και για συναντήσεις, θα πρέπει να γίνεται μόνο με πρόσκληση και σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

Η Γκρέι είπε ότι λόγω της έρευνας για το Met, είναι «εξαιρετικά προσεκτική» σε ό,τι μπορεί να πει σε αυτό το στάδιο για τα μέρη που ερευνούν.

Ωστόσο, επέμεινε ότι η έρευνα της αστυνομίας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να μην εισαχθούν αλλαγές στην κουλτούρα του χώρου εργασίας στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η έκθεση ανέφερε: «Υπάρχουν σημαντικά μαθήματα από αυτά τα γεγονότα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως σε όλη την κυβέρνηση. Αυτό δεν χρειάζεται να περιμένει να ολοκληρωθούν οι έρευνες της αστυνομίας». 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.