Header Ads

Δένδιας: Η Ελλάδα θα στηρίξει τις ελληνικές κοινότητες της Ουκρανίας

.

Το μήνυμα πως η Ελλάδα θα είναι δίπλα στις ελληνικές κοινότητες της Ουκρανίας και θα τις στηρίξει, εξέπεμψε με δήλωσή του μετά το πέρας των επαφών σε Μαριούπολη και Σαρτανά, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ, στη Μαριούπολη, ελάχιστα χιλιόμετρα από τη γραμμή επαφής, που ως γνωστόν είναι το κύριο σημείο έντασης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για να ενισχύσω με την παρουσία μου, κατ′ εντολήν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την ελληνική κοινότητα που βρίσκεται εδώ. Μια κοινότητα άνω των 100.000 ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως δήλωσε στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και στους εκπροσώπους της ότι η Ελληνική Δημοκρατία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός, θα είναι δίπλα τους και θα τους στηρίξει.

Σε ανάλογο πνεύμα, μέσω social media, διαμήνυσε ότι «η Ελληνική Δημοκρατία θα είναι δίπλα σας και θα στηρίξει την υπέρ των 2.000 ετών παρουσία Ελλήνων σε αυτόν τον τόπο».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα. «Είχα, επίσης, την ευκαιρία να μιλήσω σήμερα τηλεφωνικά με τον φίλο μου, τον ομόλογό μου, υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, στον οποίο επανέλαβα την σταθερή ελληνική θέση. Η Ελλάδα, για λόγους αρχής, είναι πάντοτε υποστηρίκτρια της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» σημείωσε. Περαιτέρω, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ένταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν θα συνεχιστεί, ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στην ηρεμία και αποκλιμάκωση.

Υπενθυμίζεται πως η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Ουκρανία ξεκίνησε με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων ομογενών του Σαρτανά. Κατόπιν, ο υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία, στο Σαρτανά, να επισκεφθεί το 8ο Σχολείο Ειδικής Εκμάθησης της Νεοελληνικής Γλώσσας και να συναντηθεί με τους εκπαιδευτικούς, τον πρόεδρο στρατιωτικό-πολιτικής Διοίκησης Σαρτανά και μέλη της ελληνικής κοινότητας χωριών Σαρτανά και Τσερμαλίκ.Κατόπιν, επισκέφτηκε το δημαρχείο της Μαριούπολης. «Πραγματοποίησα μια εποικοδομητική συνάντηση με τον πρώτο αντιδήμαρχο, Μ. Κόγκουτ, καθώς και με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της περιοχής της Μαριούπολης, Σ. Μαχσμά» έγραψε σχετικά ο Νίκος Δένδιας στο Twitter μετά την επίσκεψή του.

Εν συνεχεία, επισκέφτηκε τα τοπικά γραφεία της Ειδικής Αποστολής Επιτήρησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία. «Ενημερώθηκα για την κατάσταση ασφαλείας στο πεδίο και το έργο της Αποστολής» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Μαριούπολη ολοκληρώθηκε με τη συνάντησή του με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, μέλη του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και της διοίκησης του Πανεπιστημίου της πόλης. «Στο τέλος της επίσκεψής μου στη Μαριούπολη, πόλη με μακραίωνη ελληνική παρουσία, συναντήθηκα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, μέλη του τμήματος Ελλ. Φιλολογίας και της διοίκησης του Πανεπιστημίου της πόλης» έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ν. Δένδιας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.