Header Ads

Οκτώ πράγματα που κάνουν οι νευρολόγοι όταν έχουν πονοκέφαλο

Είτε λόγω στρες είτε είναι κληρονομικό οι πονοκέφαλοι είναι ένα κοινό καθημερινό φαινόμενο που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ακόμα και τους ειδικούς στον χώρο της ιατρικής, τους νευρολόγους.

«Πονοκέφαλος είναι κάθε πόνος που επηρεάζει το κεφάλι, το πάνω μέρος του προσώπου ή το πάνω μέρος του λαιμού. Οι πονοκέφαλοι ονομάζονται ”πρωτογενείς” όταν προκύπτουν από βιολογικές αλλαγές στον ίδιο τον εγκέφαλο», είπε ο Ρόμπερτ Κανιέκι, διευθυντής του Κέντρου Κεφαλαλγίας UPMC στο Πίτσμπουργκ. «Αυτές περιλαμβάνουν ημικρανίες, έντονους πονοκεφάλους και διαρκείς πονοκεφάλους».

Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από ημικρανία προκαλούν πρόσθετα συμπτώματα όπως ναυτία, ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο, κόπωση, διαταραχές της όρασης και άλλα. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να εμφανίσουν «δευτερογενείς» πονοκεφάλους εάν υπάρχει άλλη υποκείμενη ασθένεια ή αιτία για τον πονοκέφαλο, εξηγεί ο Ρόμπερτ Κανιέκι.

Παγκοσμίως, οι διαταραχές της κεφαλαλγίας θεωρούνται μία από τις πιο συχνές διαταραχές του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι ένας στους έξι ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφερε ότι είχε ημικρανία ή σοβαρό πονοκέφαλο μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

Νευρολόγοι εξήγησαν στην HuffPost πως αντιμετωπίζουν οι ίδιοι τον πονοκέφαλο.

Βρίσκουμε ένα χώρο που μας ηρεμεί

Η δημιουργία ενός ήσυχου και χαλαρωτικού περιβάλλοντος είναι συχνά το πρώτο βήμα που κάνουν ορισμένοι νευρολόγοι για να ανακουφιστούν από τον πονοκεφάλο.

«Αν έχω πονοκέφαλο, ξεκουράζομαι ή ξαπλώνω όσο περισσότερο μπορώ, και ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας», λέει η Βρετανίδα νευρολόγος, Φαίη Μπεγκέτι

«Ιδιαίτερα με τις ημικρανίες οι άνθρωποι συνήθως διαπιστώνουν ότι πρέπει να ξαπλώσουν σε ένα ήσυχο, σκοτεινό δωμάτιο».

Δεν το σκεφτόμαστε

Λόγω του επιβαρυμένου προγράμματος μας καθημερινά, μια γρήγορη σιέστα δεν είναι πάντα εφικτή. Ο καθηγητής αναισθησιολογίας και νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Ραμί Μπέρστιν, εξήγησε ότι τείνει να ασχολείται με πράγματα που τον χαλαρώνουν όταν δεν έχει χρόνο να ”κλείσει για λίγο τα μάτια του” και να ηρεμήσει. 

«Όσο και αν ακούγεται αντίθετο, ένας περίπατος ή ένα βιβλίο μπορούν να είναι βοηθήσουν».

Βρίσκουμε τι μας προκαλεί τον πονοκέφαλο

Αυτό θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τον πόνο.

Οι περισσότερες από τις ημικρανίες που έχω προκαλούνται είτε από κάτι που είδα είτε έχω να αντιμετωπίσω κάτι που μου προκαλεί ένταση. Το τελευταίο είναι λίγο πιο δύσκολο να ελεγχθεί», δήλωσε ο διευθυντής και ιδρυτής του Nashville Neuroscience Group, Τζαν Λιούις Μπράντις.

«Το κόκκινο κρασί μπορεί να μου προκαλέσει πονοκέφαλο, επομένως προσέχω να μην πίνω μεγάλη ποσότητα».

Επιπλέον, μια κοινή αιτία πονοκεφάλου είναι οι διαταραχές ύπνου. Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι οι πονοκέφαλοι προκαλούνται κυρίως από τη στέρηση ύπνου, αλλά η Φαίη Μπεγκέτι εξήγησε ότι η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου μπορεί να είναι πιο σημαντικό από την διάρκεια του ύπνου κάθε βράδυ.

Άμεση ενυδάτωση

Πολλοί νευρολόγοι δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο τι πίνουν όταν αντιμετωπίζουν πονοκέφαλο. Όσο απλό και αν ακούγεται, το νερό είναι ο καλύτερος μας φίλος όταν έχουμε πονοκέφαλο ή ημικρανία.

Η επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών Rockefeller του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια (West Virginia University Rockefeller Neuroscience Institute) με ειδικότητα στους πονοκεφάλους, Κριστίνα Λόπεζ,  είπε ότι οι πονοκέφαλοι της είναι συνήθως ένα σημάδι ότι χρειάζεται να αυξήσει την ενυδάτωσή της. Αν και όπως εξήγησε, οι ερευνητές δεν είναι απολύτως σίγουροι γιατί το πόσιμο νερό ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο (υπάρχουν μια σειρά από θεωρίες), είναι μια «φθηνή και ασφαλής στρατηγική πρόληψης και θεραπείας».

«Επιτέλους ακολούθησα τη δική μου συμβουλή και άρχισα να κοιμάμαι σταθερά οκτώ ώρες και να πίνω περισσότερο νερό», είπε η Λόπεζ. «Είναι απίστευτο πόσο καλύτερα νιώθω».

Λίγος καφές δεν βλάπτει

Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, η καφεΐνη μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα φάρμακο για τους πονοκεφάλους. Η Τζαν Λιούις Μπράντες είπε ότι το πρώτο που κάνει είναι να πίνει ένα φλιτζάνι καφέ και στην συνέχεια ένα ποτήρι νερό, μαζί με παυσίπονα.

Η καφεΐνη προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων και περιορίζει τη ροή του αίματος γύρω από τον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Ωστόσο, το μέτρο είναι το κλειδί: Η τακτική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, οδηγώντας σε πονοκεφάλους αν σταματήσουμε την απότομη κατανάλωση του το πρωί. 

Τρώμε πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας

Μια ακόμα συμβουλή από τον Ρόμπερτ Κανιέκι να τρώμε πολλά μικρά γεύματα  κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό συμβαίνει επειδή το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να επιδεινώσει τον πονοκέφαλο, μαζί με συμπτώματα ημικρανίας. 

Παίρνουμε παυσίπονα

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του πονοκεφάλου της, η Φαίη Μπεγκέτι παίρνει παυσίπονα. Περιορίζει την μηνιαία δόση έως δέκα μέρες τον μήνα  για να αποφύγει τους πονοκεφάλους από υπερβολική χρήση φαρμάκων.

Εάν αντιμετωπίζετε πιο έντονο πόνο ή συμπτώματα, μπορεί να αξίζει μια επίσκεψη στον νευρολόγο για να δείτε εάν μπορείτε να επωφεληθείτε από συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή.

Οι εξωγενείς παράγοντες

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο πονοκέφαλος οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες.

Ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι από ήπιος έως εξουθενωτικός. Το να δοκιμάζουμε θεραπείες εγκεκριμένες από νευρολόγους μέχρι να βρούμε αυτό που λειτουργεί ειδικά για εμάς μπορεί να μας βοηθήσει να ανακουφίσουμε τον πόνο μας μακροπρόθεσμα. Η καθιέρωση μιας σταθερής ρουτίνας στο σπίτι είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων.

«Είναι σημαντικό να ”ακούμε” τον οργανισμό μας. Διαπιστώνω ότι ένας πονοκέφαλος μπορεί να υποχωρήσει και σίγουρα (το να ”ακούμε” τον οργανισμό μας) τον εμποδίζει να επιδεινωθεί», λέει η Φαίη Μπεγκέτι.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.