Header Ads

Blue Monday: Η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου. Αλήθεια ή μύθος;

Φωτο αρχείου

Μετά τις χαρούμενες μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, πολλές διακοπές και ένα πλήρες κοινωνικό ημερολόγιο, είναι ίσως αναπόφευκτο οι εβδομάδες που ακολουθούν αμέσως μετά την εορταστική περίοδο να μην ταιριάζουν με αυτό που προηγήθηκε.

Έτσι, ο Ιανουάριος είναι ένας σκοτεινός μήνας για τους περισσότερους, μιας και βρίσκεται μετά τον Δεκέμβριο. Με τις μακριές, κρύες, σκοτεινές νύχτες του, αυτός ο μήνας μπορεί συχνά να φαίνεται σαν ένας εξαντλητικός εφιάλτης.

Γι′ αυτό, είναι λογικό να υπάρχει σε αυτόν η υποτιθέμενη πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου. Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου θεωρείται ως η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου, γνωστή και με το όνομα Blue Monday.

Είναι όμως στην πραγματικότητα η Blue Monday αληθινή; Και, αν έχουμε κακή διάθεση αυτόν τον μήνα, τι θα μπορούσε ενδεχομένως να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα;

Τι είναι η Blue Monday;

Η Blue Monday λέγεται ότι είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου - η μέρα που όλη η χαρά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχει εξατμιστεί, οι διαφωνίες έχουν διαλύσει τις σχέσεις και τα χρήματα που έχουν μείνει είναι λίγα.

Ας μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια Δευτέρα, που υποτίθεται ότι είναι η λιγότερο αγαπημένη καθημερινή για όλους όλους. Αν προσθέσουμε σε αυτά και τον βαθύ, σκοτεινό χειμώνα, είναι λογικό ότι αυτή είναι μια ημερομηνία κατά την οποία μπορεί να μην αισθανόμαστε στα καλύτερά μας.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ύπαρξη της Blue Monday είναι ευρέως αναγνωρισμένη, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει επίσημη επιστημονική βάση για αυτήν. Στην πραγματικότητα, προέκυψε από ένα κόλπο δημοσίων σχέσεων.

Η έννοια της Blue Monday έγινε πρώτη φορά γνωστή το 2004, όταν η εταιρεία διακοπών Sky Travel ανέθεσε στον ψυχολόγο Κλιφ Άρναλ να επινοήσει μια επιστημονική έννοια για την πεσμένη διάθεση του Ιανουαρίου.

Αυτό οδήγησε ορισμένους να επικρίνουν τη διαδεδομένη αναγνώριση του μύθου, με όσους υποφέρουν από ψυχικές παθήσεις να λένε ότι η ημέρα μπορεί να είναι επιζήμια για την ψυχική τους υγεία, καθώς μπορεί να προκαλέσει άγχος.

Δεν χρειάζεται να είναι μια κακή ημέρα

Η φιλανθρωπική οργάνωση για την πρόληψη της αυτοκτονίας Samaritans επινόησε έναν νέο όρο για την ημέρα - “Brew Monday” - μια θετική ημέρα που λέει ότι πρέπει να επικοινωνούμε με φίλους, συγγενείς και συναδέλφους και να βρισκόμαστε για ένα φλιτζάνι τσάι για να βεβαιωθούμε ότι αισθάνονται καλά ή να βοηθήσουμε για να κρατήσουμε ψηλά την διάθεσή μας, αν χρειάζεται.

Οι Samaritans λένε ότι όλοι έχουμε καλές και κακές μέρες και ότι μια ημερολογιακή ημερομηνία δεν μπορεί να καθορίσει πότε νιώθουμε ορισμένα πράγματα.

Πώς μπορούμε να «νικήσουμε» την κακή διάθεση του Ιανουαρίου;

Ενώ η Blue Monday είναι μύθος, οι πτώση της διάθεσης τον Ιανουάριο είναι αληθινή.

Αν νιώθουμε ή κάνουμε κάτι από τα παρακάτω: κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου, λήθαργος, υπερκατανάλωση τροφής, ευερεθιστότητα ή είμαστε πεσμένοι και μη κοινωνικοί, υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μας βοηθήσουν στις δύσκολες μέρες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εάν αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με την ψυχική μας υγεία, θα πρέπει να ζητήσουμε συμβουλές από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή ιατρό.

Άσκηση

Ενώ πολλοί άνθρωποι ξεκινούν τον Ιανουάριο με το μότο «νέο έτος, νέος εαυτός», δεν χρειάζεται να τρέχουμε πάνω κάτω σε απότομους λόφους για να νιώσουμε καλύτερα.

Το περπάτημα στη μέση της ημέρας για μια ώρα μπορεί να είναι ένας πολύ αποτελεσματικό τρόπος για να αλλάξουμε διάθεση. 

Ας βγούμε έξω

Δεδομένου ότι είναι συχνά σε έλλειψη το χειμώνα, είναι σημαντικό να εκθέτουμε τους εαυτούς μας σε αρκετό ηλιακό φως.

Αλλά μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να περνάμε χρόνο μέσα στη φύση, σύμφωνα με συμβουλές από το British Medical Journal (BMJ).

Υγιεινή διατροφή

Δεν χρειάζεται να αναθεωρήσουμε τη διατροφή μας και να γίνουμε vegan τον Ιανουάριο για να τρώμε πιο υγιεινά.

Καλό είναι να εξισορροπήσουμε την κατανάλωση υδατανθράκων, όπως τα ζυμαρικά, με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Επικοινωνούμε με φίλους και συγγενείς ή ζητάμε βοήθεια

Όπως έχει προτείνει η Samaritans με την εκστρατεία Brew Monday, η συζήτηση με άλλα άτομα μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την κακή διάθεση.

Η φιλανθρωπική οργάνωση προσφέρει επίσης υποστήριξη μέσω τηλεφώνου, μέσω email ή μέσω διαδικτύου. Άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα ψυχικής υγείας, όπως η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης ΙΘΑΚΗ - ΚΕ.Θ.Ε.Α. «1145», έχουν επίσης μια ποικιλία υπηρεσιών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Αλλά και μόνο το να μιλάμε με φίλους και συγγενείς μπορεί να κάνει πολύ καλό.

Ας κοιτάξουμε μπροστά

Η τοποθέτηση ορισμένων γεγονότων στο ημερολόγιό μας ή ακόμα και ο προγραμματισμός μιας μικρής δραστηριότητας το Σαββατοκύριακο μπορεί να μας βοηθήσει να κοιτάξουμε μπροστά.

Ωστόσο ας μην φοβόμαστε να αναπολήσουμε.

Η υπενθύμιση και αναβίωση ευτυχισμένων αναμνήσεων μπορεί να προκαλέσει θετικά συναισθήματα και να βελτιώσει την ευημερία μας.

Πηγή: NationalWorld

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.