Header Ads

Κορονοϊός: Ακόμα πιο μεταδοτική από το πιο κοινό στέλεχος η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.2της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, που εξαπλώθηκε γρήγορα στη Δανία, είναι πιο μεταδοτική από την πιο κοινή ΒΑ.1 και ικανότερη στο να μολύνει εμβολιασμένου,ς σύμφωνα με μελέτη από τη Δανία.

Όπως αναφέρει το Reuters, η μελέτη, που ανέλυσε μολύνσεις κορονοϊού σε πάνω από 8.500 νοικοκυριά στη Δανία μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, διαπίστωσε πως τα άτομα που είχαν μολυνθεί με την υποπαραλλαγή ΒΑ.2 ήταν περίπου 33% πιθανότερο να μολύνουν άλλους, συγκριτικά με αυτούς που είχαν μολυνθεί με τη ΒΑ.1.

Παγκοσμίως η «αρχική» ΒΑ.1 αντιπροσωπεύει πάνω από το 98% των κρουσμάτων Όμικρον, μα ο «εξάδελφος» ΒΑ.2 έγινε γρήγορα κυρίαρχο στέλεχος στη Δανία, εκθρονίζοντας τη ΒΑ.1 τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι ξέρουμε για την υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον, σε 8 ερωταπαντήσεις

«Συμπεραίνουμε ότι η Όμικρον ΒΑ.2 είναι εγγενώς σημαντικά πιο μεταδοτική από τη ΒΑ.1 και ότι έχει επίσης ιδιότητες που επιτρέπουν την αποφυγή του ανοσολογικής αντίδρασης οι οποίες μειώνουν περαιτέρω την προστατευτική επίδραση του εμβολιασμού απέναντι στη μόλυνση» ανέφεραν οι ερευνητές.

Η μελέτη δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ομότιμους και διεξήχθη από ερευνητές του Statens Serium Institut (SSI) του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, της στατιστικής υπηρεσίας της Δανίας και του Πολυτεχνείου της Δανίας.

«Αν εκτεθήκατε στην Όμικρον ΒΑ.2 στο νοικοκυριό σας, έχετε 39% πιθανότητα να μολυνθείτε εντός επτά ημερών. Αν αντ’αυτού εκτεθήκατε στην ΒΑ.1, η πιθανότητα είναι 29%» είπε στο Reuters ο Φρεντερίκ Πλέσνερ, lead author της έρευνας. Αυτό υποδεικνύει πως η ΒΑ.2 είναι περίπου 33% πιο μολυσματική από τη ΒΑ.1, πρόσθεσε.

Κρούσματα ΒΑ.2 έχουν επίσης καταγραφεί σε ΗΠΑ, Βρετανία, Σουηδία και Νορβηγία, μα σε πολύ μικρότερο βαθμό από ό,τι στη Δανία, όπου αντιστοιχεί στο περίπου 82% των κρουσμάτων.

Η έρευνα έδειξε επίσης πως η ΒΑ.2 ήταν σχετικά καλύτερη από τη ΒΑ.1 στο να μολύνει εμβολιασμένους και έχοντες λάβει αναμνηστική δόση, υποδεικνύοντας «μεγαλύτερες ιδιότητες αποφυγής ανοσίας» στην υποπαραλλαγή.

Ωστόσο τα εμβόλια έπαιζαν ακόμα σημαντικό ρόλο, υπογράμμισε η έρευνα, εφόσον οι πλήρως εμβολιασμένοι και οι εμβολιασμένοι με αναμνηστική δόση ήταν λιγότερο πιθανό να μολυνθούν και να μεταδώσουν και τις δύο υποπαραλλαγές, συγκριτικά με τους μη εμβολιασμένους.

Η προκαταρκτική ανάλυση από το SSI έδειξε πως δεν υπάρχει διαφορά στον κίνδυνο νοσηλείας στο νοσοκομείο για τη ΒΑ.2 συγκριτικά με τη ΒΑ.1. Επίσης, επιβεβαιώνονται προκαταρκτικές αναλύσεις από την Αγγλία, που έδειχναν ότι η ΒΑ.2 φαίνεται να έχει σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι της ΒΑ.1.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.