Header Ads

Ρωσία εναντίον ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία

ΗΠΑ και Ρωσία ήρθαν σε αντιπαράθεση τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Μόσχα δεν κατάφερε να μπλοκάρει μια δημόσια συνεδρίαση σχετικά με τη συγκέντρωση στρατευμάτων της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και τους δυτικούς φόβους περί εισβολής.

Η πρέσβης των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας Γκρίνφινλτ, απέρριψε τις κατηγορίες από πλευράς του Ρώσου πρέσβη Βασίλι Νεμπένζια πως η Ουάσινγκτον προσπαθούσε να προκαλέσει «υστερία» και να χρησιμοποιήσει «διπλωματία μεγαφώνων» καλώντας την πρώτη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση.

«Σκεφτείτε πόσο άβολα θα νιώθατε εσείς αν είχατε 100.000 στρατιώτες στα δικά σας σύνορα» είπε η Τόμας Γκρίνφιλντ.

Η ψηφοφορία για ανοιχτή (όχι κεκλεισμένων των θυρών) συνεδρίαση πέρασε με 10-2, με τη Ρωσία και την Κίνα να αντιτίθενται και τρεις αποχές. Χρειάζονταν εννιά ψήφοι για να περάσει.

Η Ρόζμαρι Ντικάρλο, βοηθός γενικός γραμματέας για Πολιτικά Θέματα του ΟΗΕ προχώρησε στη συνέχεια σε ανοικτή ενημέρωση, που ακολουθήθηκε από ομιλίες από τα 15 μέλη του συμβουλίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε σε δήλωσή του πως η συνάντηση ήταν ένα «κρίσιμο βήμα στο να συσπειρωθεί ο κόσμος και να μιλήσει με μία φωνή» για να απορρίψει τη χρήση βίας, να επιδιώξει στρατιωτική αποκλιμάκωση, να υποστηρίξει τη διπλωματία και να απαιτήσει λογοδοσία από κάθε μέλος ώστε να «απέχει από στρατιωτική επιθετικότητα εναντίον των γειτόνων του».

Με τη συνεδρίαση άρχισαν περισσότερες διπλωματικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου αυτή την εβδομάδα, αν και οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχουν ως τώρα αποτύχει να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στην κρίση. Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα του νότιου γείτονά της, προκαλώντας ανησυχία στη Δύση ότι επίκειται εισβολή.

Η Ρωσία αρνείται πως σκοπεύει να εξαπολύσει επίθεση, μα απαιτεί το ΝΑΤΟ να υποσχεθεί πως δεν θα δεχτεί ποτέ στις τάξεις του την Ουκρανία, θα σταματήσει την ανάπτυξη όπλων κοντά στα σύνορά της και θα αποσύρει τις δυνάμεις του από την ανατολική Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν απαράδεκτες αυτές τις απαιτήσεις.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν δεν σημείωσαν ορατή πρόοδο ως προς την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη συνάντησή τους στη Γενεύη νωρίτερα μέσα στον μήνα. Αναμένεται να μιλήσουν τηλεφωνικά την Τρίτη, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε τηλεφωνική συνομιλία την Πέμπτη ότι υπήρχε «ξεκάθαρο ενδεχόμενο» η Ρωσία να προχωρήσει σε εισβολή τον Φεβρουάριο, μα ο Ουκρανός ηγέτης υποβάθμισε τις ανησυχίες για πόλεμο.

Ο Ζελένσκι είπε την Παρασκευή ότι «δεν βλέπουμε μεγαλύτερη κλιμάκωση από ό,τι προηγουμένως» και υποστήριξε πως η ρωσική συγκέντρωση στρατευμάτων θα μπορούσε να είναι προσπάθεια της Μόσχας να ασκήσει «ψυχολογική πίεση» και να σπείρει πανικό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα επισκεφθεί την Ουκρανία την Τρίτη για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και θα μιλούσε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα για να τον καλέσει να «κάνει ένα βήμα πίσω», σύμφωνα με το γραφείο του Τζόνσον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός λέει ότι σκέφτεται να στείλει εκατοντάδες Βρετανούς στρατιώτες σε χώρες του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, σε μια επίδειξη ισχύος.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε τη Δευτέρα πως «η υστερία που προωθεί η Ουάσινγκτον προκαλεί υστερία στην Ουκρανία, όπου οι άνθρωποι σχεδόν αρχίζουν να κάνουν βαλίτσες για το μέτωπο».

Πάντως επίσημη δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας φαντάζει εξαιρετικά απίθανη, δεδομένης της δύναμης βέτο της Ρωσίας και των δεσμών της με άλλα μέλη του συμβουλίου, περιλαμβανομένης της Κίνας.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.