Header Ads

Η πριγκίπισσα και ο Καραβάτζιο: Ο εμφύλιος για τη ρωμαϊκή βίλα με τη μοναδική τοιχογραφία

Η πριγκίπισσα Ρίτα Μπονκομπάνι Λουντοβίζι ποζάρει κάτω από τη μοναδική τοιχογραφία οροφής του Καραβάτζιο στη Villa Aurora όπου κατοικεί τα τελευταία 18 χρόνια. REUTERS/Remo Casilli

Ο μύθος λέει ότι όποιος ρίξει ένα νόμισμα στη Φοντάνα ντι Τρέβι θα επιστρέψει στη Ρώμη. Όταν ωστόσο η 16χρονη Αμερικανίδα τουρίστρια Ρίτα Κάρπεντερ έριχνε το νόμισμα στο διάσημο συντριβάνι και έκανε την ευχή μια μέρα να παντρευτεί έναν Ρωμαίο και να ζήσει στην αιώνια πόλη, δεν ήξερε ότι σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά, θα επέστρεφε για να παντρευτεί έναν πρίγκιπα, η κατοικία του οποίου θα ήταν μια έπαυλη του 16ου αιώνα, πουμεταξύ  άλλωνέργων τέχνης, φιλοξενεί και τη μοναδική τοιχογραφία οροφής του Ιταλού ζωγράφου του μπαρόκ Μικελάντζελο Μερίζι, γνωστότερου ως Καραβάτζιο(ή Καραβάτζο).

Στην καρδιά της Ρώμης, κοντά στη Βία Βένετο, προστατευμένη από τους ψηλούς τοίχους της περίφραξης, η ιστορική Villa Aurora βγαίνει στις 18 Ιανουαρίου σε πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης 471 εκατ. ευρώ, γεγονός που την καθιστά μία από τις ακριβότερες κατοικίες στον κόσμο.

Το εσωτερικό της βίλας. REUTERS/Remo Casilli

Το ακίνητο, που περιήλθε στο ιταλικό κράτος, το οποίο δικαιούται να συμμετάσχει στη δημοπρασία, βγαίνει «στο σφυρί» μετά τη σφοδρή νομική διαμάχη μεταξύ τηςπριγκίπισσαςΡίτα  Μπονκομπάνι Λουντοβίζι και των γιων του εκλιπόντα συζύγου της, πρίγκιπα Νικολό Μπονκομπάνι Λουντοβίζι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2018. Ηπριγκίπισσα βρίσκεται πλέον μπροστά στο ενδεχόμενο μίας νέας προοπτικής, καθώς γνωρίζει ότι είναι πιθανό να εγκαταλείψει μετά από 18 χρόνια τη βίλα. «Δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, οπότε ο δικαστής αποφάσισε ότι έπρεπε να δημοπρατηθεί», λέει στον Guardian, η 72 ετών Ρίτα, τρίτη σύζυγος του πρίγκιπα, μιλώντας για την έπαυλη που μοιάζει με μουσείο.

Η Villa Aurora με τα 40 δωμάτια, που εκτείνεται σε 2.800 τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει έναν καταπράσινο κήπο είναι ό,τι έχει απομείνει από την εξοχική κατοικίαπου έχτισε τον 16ο αιώνα ο Καρδινάλιος Φραντσέσκο Μαρία Ντελ Μόντε (και αργότερα πωλήθηκε στους σημερινούς ιδιοκτήτες, την οικογένεια Λουντοβίζι).

Το 1597 ο Ντελ Μόντε προσέλαβε τον νεαρό τότε Καραβάτζιο για να κοσμήσει την οροφή ενός μικρού δωματίου κρυμμένου στον πρώτο όροφο, το οποίο ο καρδινάλιος χρησιμοποιούσε ως εργαστήριο αλχημείας. Η τοιχογραφία, πλάτους 2,75 μέτρων, απεικονίζει τους θεούς Δία, Ποσειδώνα και Πλούτωνα να παρουσιάζουν τη μετατροπή του μολύβδου σε χρυσάφι.

Το έργο του Καραβάτζιο «Δίας, Ποσειδώνας και Πλούτωνας» στην οροφή ενός μικρού δωματίου στη Villa Aurora. REUTERS/Remo Casilli

Το έργο του Καραβάτζιο, που εκτοξεύει την αξία της βίλας, δεν είναι πάντως το μοναδικό κομμάτι ιστορίας που θα αποκτήσει ο νέος ιδιοκτήτης της Villa Aurora. Το ακίνητο βρίσκεται στη θέση που κάποτε ήταν το σπίτι του Ιουλίου Καίσαρα. Μεταξύ των έργων που κοσμούν τον μπροστινό κήπο είναι και γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου. Σε μία αίθουσα υπάρχει οροφογραφία από τον ζωγράφο του μπαρόκ Γκουερτσίνο, ενώ η σπειροειδής σκάλα που οδηγεί στη μικρή αίθουσα που βρίσκεται το έργο του Καραβάτζιο και σε τρεις ακόμη ορόφους, έχει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Κάρλο Μαντέρνο, ο οποίος σχεδίασε τη πρόσοψη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Το 2010 η Villa Aurora άνοιξε για το κοινό μετά από εργασίες αποκατάστασης, ενώ μέχρι τον θάνατο του πρίγκιπα την επισκέπτονταν φοιτητές ιστορίας και μικρές ομάδες φιλότεχνων. 

Το δημοσίευμα της Washington Post και ο έρωτας με την πρώτη ματιά

Η πριγκίπισσα είχε μια ενδιαφέρουσα ζωή πριν συναντήσει τον Νικολό. Η Washington Post τη χαρακτήριζε σε δημοσίευμα της το 1978 ως μία από τις τέσσερις πιο δυναμικές νεαρές γυναίκες της πόλης. Ήταν παντρεμένη με τον Αμερικανό βουλευτή Τζον Τζενρέτ μέχρι το 1981, οπότε και πήραν διαζύγιο, μετά την καταδίκη του για δωροδοκία κατά τη διάρκεια της έρευνας Abscam του FBI, είχε παίξει σε ταινίες και μίνι σειρές, είχε κάνει σπουδές στο Harvard Business School, είχε γράψει τρία βιβλία και είχε ποζάρει δύο φορές για το περιοδικό Playboy.

Όταν το 2003 γνώρισε τον Νικολό Μπονκομπάνι Λουντοβίζι ήταν μεσίτρια ακινήτων στη Νέα Υόρκη. «Είχε διαβάσει ένα άρθρο για μένα στο Crain’s Business και μετά ένας κοινός φίλος μου πρότεινε να πάω στη Ρώμη» για ένα από τα ακίνητα ενός πρίγκιπα. Παρότι η Ρίτα αρχικά δεν έδειξε ενδιαφέρον, τελικά πήγε στη Ρώμη και ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. «Ήταν ένας λαμπερός από κάθε άποψη άνθρωπος. Το γεγονός ότι ήταν πρίγκιπας ήταν το λιγότερο σημαντικό».

Ο κήπος της βίλας. REUTERS/Remo Casilli

Στη διαθήκη του, ο Νικολό έδωσε στη σύζυγό του το δικαίωμα να μείνει στο ακίνητο για το υπόλοιπο της ζωής της και, σε περίπτωση πώλησης, όρισε ότι τα χρήματα πρέπει να μοιραστούν εκείνη και οι γιοι του. Ωστόσο, τα παιδιά του αμφισβήτησαν το δικαίωμά της να μείνει στη βίλα, ξεκινώντας μια τοξική νομική διαμάχη. Η ίδια έχει πει ότι φοβάται πώς θα την εμποδίσουν να λάβει το μερίδιο της που θα προκύψειαπό την πώληση. «Θέλουν το σπίτι δικό τους, ξεχνώντας πόσο ευγενική ήμουν μαζί τους καιότι ο πατέρας τους είχε  πειπως ποτέ δεν ήταν τόσο ευτυχισμένος στη ζωή του όσο μαζί μου. Δεν ξέρω τι θα κάνω μετά, αλλά έκανα ό,τι μπορούσα, δεν μπορώ να παλέψω άλλο».

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.