Header Ads

Τσεντουρίπε: Η μικρή πόλη στη Σικελία που έχει σχήμα ανθρώπου για την οποία μίλησε ο Θουκυδίδης

Η μοναδική εικόνα του Τσεντουρίπε από ψηλά.

Προσφέρει εκπληκτική θέα στην Αίτνα, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι, από τον αέρα, η ίδια η πόλη είναι το αξιοθέατο.

Ο Πίο Αντρέα Πέρι, ένας 32χρονος ντόπιος φωτογράφος, χρησιμοποίησε πρόσφατα το drone του για να απαθανατίσει το μοναδικό σχήμα της πόλης του από ψηλά. Αφού πρώτα ανακάλυψε το ασυνήθιστο σχήμα της πόλης του ενώ την κοιτούσε στο Google Earth, ο Πέρι αποφάσισε να πάρει το drone του και να ελέγξει μόνος του. Έμεινε έκπληκτος με αυτό που είδε στην οθόνη του. Τράβηξε μερικές φωτογραφίες και τις μοιράστηκε στα social media, όπου έγιναν viral σχεδόν αμέσως. Από τη σωστή γωνία, το Centuripe μοιάζει με τη σιλουέτα ενός ατόμου με τα χέρια και τα πόδια τεντωμένα.

«Όλος ο κόσμος έμεινε άναυδος με το παράξενο σχήμα της πόλης, πολλοί δεν πίστευαν ότι ήταν αλήθεια και νόμιζαν ότι είχα σχεδιάσει τη φωτογραφία στον υπολογιστή», είπε ο νεαρός Ιταλός φωτογράφος στο Mail Online.

Αφού οι αεροφωτογραφίες του Πέρι από την Τσεντουρίπε άρχισαν να τραβούν τη διεθνή προσοχή, ο δήμαρχος της πόλης κάλεσε τον νεαρό καλλιτέχνη να οργανώσει μια έκθεση και να παρουσιάσει το έργο του.

Εικόνα από το Τσεντουρίπε με φόντο το ηφαίστειο της Αίτνας. Σικελία, Ιταλία.  (Photo by: Antonio Treccarichi/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images)

Χτισμένο σε ένα λόφο, περίπου 730 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το Τσεντουρίπε προσφέρει εκπληκτική θέα στην ύπαιθρο της επαρχίας Enna, καθώς και στο διάσημο όρος Αίτνα, περίπου 64 χιλιόμετρα μακριά.

Η οικονομία της πόλης είναι βασικά αγροτική, υπάρχουν πολλά σπήλαια με ορυχεία αλάτων και πηγές. Την δεκαετία του 1820 βρέθηκε ένας πεπλατυσμένος ασκός του 5ου αιώνα π.Χ. με την μεγαλύτερη Σικελική επιγραφή που υπάρχει.

Ο Θουκυδίδηςκαταγράφει την αρχαία πόλη με το όνομα ”Κεντόριπα”, κατοικούσαν Σικελοί που εξελληνίστηκαν τον 5ο αιώνα π.Χ., έγιναν σύμμαχοι των Αθηναίων όταν έκαναν την Εκστρατεία στη Σικελία. Διατήρησε την ανεξαρτησία της μέχρι την εποχή που ξέσπασε ο Α΄ Καρχηδονιακός Πόλεμος όπου υποτάχθηκε στην Ρωμαϊκή Δημοκρατία. Παραχωρήθηκαν στην Κεντόριπα Λατινικά δικαιώματα και φοροαπαλλαγές πριν από τις υπόλοιπες πόλεις της Σικελίας. Τον 3ο και τον 2ο αιώνα π.Χ. η Κεντόριπα έγινε πασίγνωστη για την πολύχρωμη διακόσμηση των αγγείων. 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.