Header Ads

Υπόθεση βιασμού 24χρονης: Γιατί δεν προφυλακίστηκε ο καταγγελλόμενος επιχειρηματίας,

Eντονα αντιδρούν οι δικαστές στα απαξιωτικά σχόλια που ακολούθησαν την αποκάλυψη της υπόθεσης με την καταγγελία της 24χρονης κοπέλας από τη Θεσσαλονίκη ότι βιάστηκε το βράδυ της πρωτοχρονιάς σε πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης.

Οπως γράφει το dikastiko.gr, οι δικαστικές Ενώσεις θυμίζουν ότι οι ονομαστικές αναφορές στους δικαστές με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς αφενός είναι προσβλητικές και εκφεύγουν του δημοσιογραφικού καθήκοντος και αφετέρου υπογραμμίζουν πως πρόκειται για “…αθέμιτες υποδείξεις και ατεκμηρίωτα υπονοούμενα για την κρίση τους, χωρίς μάλιστα να υπάρχει η αναγκαία νομική γνώση για τα όρια εντός των οποίων οφείλει να κινείται η Δικαιοσύνη, όπως οι προϋποθέσεις και οι συγκεκριμένοι όροι επιβολής προσωρινής κράτησης” (Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων). Τι εννοούν οι δικαστές;

Η ανάρτηση και ο Ποινικός Κώδικας

Η αντίδραση της Ενωσης Δικαστών Εισαγγελέων, έρχεται για σχόλιο του δημοσιογράφου, Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, που ανήρτησε στο instagram σχόλιο για την υπόθεση αναφέροντας ονομαστικά τους εισαγγελείς και την ανακρίτρια που ασχολήθηκαν με την υπόθεση και ανέφερε: “Ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος με με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα – ανακριτή! Δυο γυναίκες άφησαν ελεύθερο έναν καταγγελλόμενο για βιασμό; μας δουλεύετε; μες τους γελοίους περιοριστικούς όρους εμφάνισης στο οικείο αστυνομικό τμήμα μια φορά τον μηνα και με την υπόδειξη να μην πλησιάζει την κοπέλα! Έτσι έφυγε ο λεβέντης για την Αθήνα κι εγώ τωρα αναρωτιέμαι: Για ποια δικαιοσύνη συζητάμε όταν ο γόνος των κροίσων βιάζει απροστάτευτο πλάσμα και απολαμβάνει αυτή την ασυλία. Ντροπή και αίσχος…..”

Όπως απαντά η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων “…με αφορμή ανάρτηση γνωστού δημοσιογράφου- ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης σχετικά με υπόθεση που εκκρεμεί στην ανάκριση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και καταφέρεται με προσβλητικές εκφράσεις κατά της ανακρίτριας και των εισαγγελικών λειτουργών που την χειρίστηκαν, υπενθυμίζουμε ότι οι δικαστές και εισαγγελείς ασκούν τα καθήκοντά τους και διαμορφώνουν απροσωπόληπτα την κρίση τους, με βάση το νόμο και τα στοιχεία κάθε δικογραφίας, τα οποία δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό λόγω της αρχής της μυστικότητας. Ως εκ τούτου αθέμιτες υποδείξεις και ατεκμηρίωτα υπονοούμενα για την κρίση τους, χωρίς μάλιστα να υπάρχει η αναγκαία νομική γνώση για τα όρια εντός των οποίων οφείλει να κινείται η Δικαιοσύνη, όπως οι προϋποθέσεις και οι συγκεκριμένοι όροι επιβολής προσωρινής κράτησης, καθώς και η ονομαστική στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών, εκφεύγουν του δημοσιογραφικού καθήκοντος, που θα έπρεπε να είναι η ανάδειξη της αλήθειας και όχι η προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr, ο καταγγελλόμενος απολογήθηκε για το αδίκημα του 336 ΠΚ (βιασμός) παρ. 4 : “ Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παρ. 1, τελεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη”.

Αυτό που εννοούν οι δικαστές είναι ότι το πλαίσιο ποινής έως 10χρόνια, προβλέπει επιβολή προσωρινής κράτησης, απολύτως κατ΄εξαίρεση ( σε εξαιρετικές περιπτώσεις ) . Το μέτρο άλλωστε αφορά την υποχρέωση “…να αποτραπεί ο κίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων και να εξασφαλιστεί ότι εκείνος στον οποίο επιβλήθηκαν θα παραστεί οποτεδήποτε στην ανάκριση ή στο δικαστήριο και θα υποβληθεί στην εκτέλεση της απόφασης”(282 ΚΠΔ.

Έτσι παγίως πλέον στα κακουργήματα με ποινή έως 10 χρόνια η προσωρινή κράτηση συνήθως δεν επιβάλλεται (π.χ περίπτωση πρόσφατη αυτή του Στάθη Παναγιωτόπουλου) αλλά αφορά περισσότερο αδικήματα που απειλούν με ποινή από 10 έως 15 χρόνια και ισόβια κάθειρξη: “Αν η αποδιδόμενη στον κατηγορούμενο πράξη απειλείται στον νόμο με ισόβια κάθειρξη ή πρόσκαιρη κάθειρξη με ανώτατο όριο τα δέκα πέντε έτη ή αν το έγκλημα τελέστηκε κατ’ εξακολούθηση ή στο πλαίσιο εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης ή υπάρχει μεγάλος αριθμός παθόντων από αυτό, προσωρινή κράτηση μπορεί να επιβληθεί και όταν, με βάση τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Μόνο η κατά νόμο βαρύτητα της πράξης δεν αρκεί για την επιβολή προσωρινής κράτησης”(286ΚΠΔ).

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος που αναφέρει πως ο σχολιασμός αυτός “…δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, εκφεύγει των ορίων του καθήκοντος ενημέρωσης του κοινού και της καλόπιστης κριτικής και τείνει, με αήθη και ανυπόστατα σχόλια, να αποτελέσει μοχλό πίεσης, χειραγώγησης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

“Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με χειρισμούς, επί εκκρεμούσας στην κύρια ανάκριση υπόθεσης, από αγνοούντες μεν το μέχρι τώρα υλικό της δικογραφίας και τις δικονομικές προϋποθέσεις, κρίνοντες δε εαυτούς αρμοδίους όμως να εκφράσουν απαξιωτικά σχόλια για την κατά συνείδηση κρίση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών περί της προσωρινής ή μη κράτησης του κατηγορούμενου και τον εν γένει χειρισμό της υπόθεσης, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, (χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης), τονίζει πως δημοσιογραφική κάλυψη του γεγονότος, που περιλαμβάνει εκφράσεις, όπως «λυγίζουν τα πόδια των δικαστικών λειτουργών προ του ονόματος μιας ισχυρής οικονομικά οικογένειας», «πρέπει να χτύπησαν πολλά τηλέφωνα εκείνη τη μέρα», «τί συμβαίνει με την εισαγγελία Θεσσαλονίκης», «εντολή του εισαγγελέα να αφεθεί ελεύθερος ο πάμπλουτος» δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, εκφεύγει των ορίων του καθήκοντος ενημέρωσης του κοινού και της καλόπιστης κριτικής και τείνει, με αήθη και ανυπόστατα σχόλια, να αποτελέσει μοχλό πίεσης, χειραγώγησης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών.

Οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς άσκησαν και ασκούν και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα καθήκοντα τους, σύμφωνα με το νόμο και τη συνείδησή τους και όχι προς εξυπηρέτηση οποιωνδήποτε σκοπιμοτήτων, όπως αβάσιμα και αβασάνιστα τους καταλογίζεται”.

Καταιγιστικές εξελίξεις

Την ίδια ώρα, καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση, καθώς νέα στοιχεία “φωτιά” βλέπουν το φως τη δημοσιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ η καταγγέλλουσα αναγνώρισε και δεύτερο πρόσωπο από τους εμπλεκομένους κατά την κύρια ανάκριση. Σημειώνεται ότι προανακριτικά είχε αναγνωρίσει μόνο έναν.

Όπως κατέθεσε πάντως η ίδια, ήταν η τέταρτη φορά που συμμετείχε σε ανάλογο πάρτι. Από την ανακρίτρια αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν και άλλα πρόσωπα.

Η 24χρονη είχε απευθυνθεί στις 2 Ιανουαρίου στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, όπου κατήγγειλε τον εις βάρος της βιασμό. Κατόπιν αυτού ακολούθησε η σύλληψη του 27χρονου, εναντίον του οποίου απαγγέλθηκε κατηγορία για τέλεση γενετήσιας πράξης χωρίς τη συναίνεση της παθούσας και παραπέμφθηκε να δικαστεί στον ανακριτή.

Με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, ο κατηγορούμενος -που απολογούμενος αρνήθηκε την πράξη- είχε αφεθεί ελεύθερος, με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Από τις έως τώρα καταθέσεις της καταγγέλλουσας, τόσο στην Ασφάλεια όσο και στις Ανακριτικές Αρχές, φαίνεται να προκύπτει ότι η ίδια πήγε στο πάρτι μαζί με μια φίλη της, ανταποκρινόμενη σε σχετικό κάλεσμα γνωστού της.

Στο μεταξύ, αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων για να διακριβωθεί, αν είχαν χορηγηθεί ναρκωτικές ουσίες στην νεαρή.

Με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί το κατηγορητήριο και να ασκηθεί ποινική δίωξη για βαρύτερη πράξη.

Η καταγγέλλουσα αναμένεται να εξεταστεί και από ιατροδικαστή, ενώ τα ρούχα της όπως και τα σεντόνια του δωματίου, όπου κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού, έχουν σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Oι ειδικοί εξηγούν ότι οι δράστες θα μπορούσε να έχουν ταυτοποιηθεί με γενετικό υλικό από ιατροδικαστική εξέταση, η οποία όμως δεν έγινε εγκαίρως.

«Μιλάμε για κοπέλα που βιάστηκε εκεί όπου προσκλήθηκε για να περάσει καλά, σε πλαίσιο που αισθανόταν προστατευμένη. Η επόμενη ημέρα, ήταν Πρωτοχρονιά και είμαι σίγουρη ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να εξεταστεί ιατροδικαστικά», είπε στην ΕΡΤ η Κική Πετρουλάκη, ψυχολόγος και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας, για την υπόθεση της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν έχει συλλεχθεί γενετικό υλικό ταυτοποίησης των δραστών και την ευθύνη την έχουμε εμείς», τόνισε η Κική Πετρουλάκη εξηγώντας ότι σε όποια αργία υπάρχει ιατροδικαστής μόνο για ανθρωποκτονίες.

Η 24χρονη μίλησε για την υπόθεση για να μην περάσει τα ίδια και άλλη νέα γυναίκα ανεξάρτητα με το πόσο οικονομικά ισχυροί είναι αυτοί οι άνθρωποι, τόνισε η ψυχολόγος.

Γιάννης Βλάχος: Ακόμη και για εκδιδόμενη, το «όχι» είναι «όχι»

Η αρχή της κοινωνίας και του νόμου είναι ότι ακόμη ακόμη και έναντι χρημάτων σταματάει συναίνεση και αρχίζει ο βιασμός όταν μα γυναίκα λέει «όχι», τόνισε ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος. Αλλο η σωματεμπορία και άλλο η μαστρωπεία που από το 2019 έχει καταργηθεί ως ποινικό αδίκημα μεταξύ ενηλίκων, πρόσθεσε ο δικηγόρος την ώρα που η έρευνα στρέφεται προς τους διοργανωτές του πάρτι.

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης μπαίνει πλέον ο καταιγισμός μαρτυριών για την πιθανή ύπαρξη κυκλωμάτων μαστροπείας με αφορμή το θέμα της 24χρονης που κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού, την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στη σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος όπως έγραψε το diakastiko.gr παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθούν όλα όσα ακούστηκαν αυτές τις ημέρες σχετικά με τη δράση κάποιων γνωστών ονομάτων της νύχτας που πιθανόν να ωθούν νέα κορίτσια στην πορνεία.

Η έρευνα ανατέθηκε ήδη σε εισαγγελέα που, σε συνεργασία με το ειδικό τμήμα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, θα προχωρήσουν στον σχηματισμό ξεχωριστής δικογραφίας με στόχο να πέσει φως σ’ αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα.

Πάντως αυτό που σημειώνεται είναι ότι η κοπέλα που κατήγγειλε τον βιασμό δεν ανήκει στα κυκλώματα που έχουν καταγγελθεί.

Έτσι, με βάση καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, σύμφωνα με τις οποίες στο πάρτι φέρεται να συμμετείχαν κι άλλες κοπέλες που κατά τις ίδιες καταγγελίες προάγονται στην πορνεία, η εισαγγελέας πρωτοδικών -αξιολογώντας το συγκεκριμένο υλικό των καταθέσεων- παρήγγειλε σήμερα την προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της μαστροπείας.

Πηγή: Dikastiko.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.