Header Ads

Αττική Οδός: Μετά την καταγραφή των οχημάτων θα καταβληθούν τα 2.000 ευρώ

Εγκλωβισμένα αυτοκίνητα στην Αττική οδό

Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ενημερώνει με ανακοίνωση της ότι «σε συνέχεια της πρωτόγνωρης και έντονης χιονοκαταιγίδας που σημειώθηκε χθες στην Αττική και με αίσθημα έμπρακτης συμπαράστασης απέναντι στους οδηγούς και συνεπιβάτες τους που δοκιμάστηκαν στους οδικούς άξονες της Αττικής Οδού, πρόκειται να διαθέσει παροχή ύψους 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο όχημα». «Οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο, εφόσον ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των οχημάτων από τις αρμόδιες αρχές», διευκρινίζει η εταιρεία και προσθέτει ότι:

«Μέχρι και αυτή την ώρα οι άνθρωποι της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ επιχειρούν, μαζί με την Αστυνομία, τον Στρατό και την Πυροσβεστική, στους οποίους εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας, προκειμένου να απεγκλωβιστούν και τα τελευταία οχήματα με τους επιβάτες τους, με ασφάλεια, υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Μετά και τον απεγκλωβισμό του τελευταίου οδηγού η εταιρεία θα τοποθετηθεί για τα γεγονότα και τις ευθύνες που αναλογούν στον κάθε εμπλεκόμενο φορέα».

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Διερεύνησης για την κατάσταση στην Αττική Οδό

Εξελίξεις, πέραν της συνεχιζόμενης προσπάθειας απεγκλωβισμού των οδηγών που βρίσκονται στην Αττική Οδό, αλλά και της εισαγγελικής παρέμβασης για διερεύνηση τυχόν ευθυνών έχουμε και σε πολιτικό επίπεδο. Με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, συγκροτήθηκε Επιτροπή Διερεύνησης για την κατάσταση στην Αττική Οδό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 65 του ν. 4663/2020 (ΦΕΚ Α’ 30) προβλέπεται ότι αν διακοπεί η κυκλοφορία σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, επιβάλλονται κυρώσεις σε φορείς επιφορτισμένους με τη λειτουργία ή/και τη συντήρηση του εν λόγω δικτύου, εφόσον ενέργεια ή παράλειψή τους συνετέλεσε στη διακοπή κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τον νόμο, η Επιτροπή διερευνά άμεσα τις ευθύνες του Παραχωρησιούχου ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε., αλλά και του Λειτουργού ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., ώστε να εισηγηθεί στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών την επιβολή των αυστηρών κυρώσεων που προβλέπονται.

Οι κυρώσεις αυτές είναι ανεξάρτητες της αποζημίωσης των 2.000 ευρώ, που θα δώσει η εταιρεία στους οδηγούς των εγκλωβισμένων οχημάτων, όπως απαίτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας, επιτάσσει να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις. Και αυτό θα γίνει», τονίζει ο Κώστας Καραμανλής.

Την παράταση της αργίας λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» και αύριο Τετάρτη σε Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη, ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως η συγγνώμη της πολιτείας δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ποτέ προσχηματική, σημειώνοντας πως σε πολύ δύσκολες συνθήκες κατέστη εφικτό να απεγκλωβιστούν 3.500 πολίτες από την Αττική Οδό και 1.800 αυτοκίνητα, με την προσπάθεια να συνεχίζεται. Παράλληλα τόνισε ότι δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Κακοκαιρία "Ελπίς": Συνεχίζεται η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό οδηγών σε Αττική Οδό και άλλους δρόμους

Σε εξέλιξη είναι από αργά χθες το απόγευμα επιχείρηση του Στρατού, δυνάμεων της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, καθώς και εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού και του Χαμόγελου του Παιδιού, για τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων οδηγών που βρίσκονταν για ώρες ακινητοποιημένοι με τα οχήματά τους στην Αττική Οδό εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που πλήττει τη χώρα.

Την εικόνα της ολονύκτιας μάχης από αστυνομικούς, πυροσβέστες και στρατιώτες για τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων στην Αττική οδό μετέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

Πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή τη μάχη και οι άνθρωποι να πάνε στα σπίτια τους είπε ο υπουργός. Απεγκλωβίστηκαν 1.800 οχήματα ενώ νωρίς το πρωί παρέμεναν εγκλωβισμένα ακόμη περίπου 1.200. Με την συνδρομή του στρατού, της ΕΚΑΜ της Αστυνομίας μοιράστηκαν στους εγκλωβισμένους 1.040 μάλλινες κουβέρτες. Ο κόσμος που εγκλωβίστηκε είπε ο υπουργός έχει καταταλαιπωρηθεί. Μερικοί εγκλωβίστηκαν για σχεδόν 20 ώρες. Στο αεροδρόμιο μεταφέρθηκαν περίπου 400 άνθρωποι ώστε να έχουν θέρμανση και στοιχειώδη φιλοξενία καθώς άνοιξε και ένα ξενοδοχείο πάνω στην Αττική Οδό.

Για την μεταφορά των οδηγών, χρησιμοποιήθηκε αμαξοστοιχία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ χωρητικότητας 300 επιβατών, ενώ όσοι επιθυμούσαν μετά από συνεννόηση της ΓΓΠΠ μπορούσαν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο της Αττικής οδού.

Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα της Τρίτης άνοιξε η Αττική Οδός από την έξοδο της Κάντζας προς το Αεροδρόμιο.

Κανονικά διεξάγεται, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Ωστόσο έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στις περιφερειακές Υμηττού και Αιγάλεω. 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.