Header Ads

Χιλιάδες θέσεις εργασίας από την κατασκευή του αγωγού ΤΑΠ!

Σημαντική αναπτυξιακή και γεωπολιτική εξέλιξη συνεπάγεται η κατασκευή του «Trans Adriatic Pipeline», καθώς θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Καστοριά απ’ όπου και θα περάσει ο αγωγός.

Ταυτόχρονα όμως, που ίσως να είναι και το πιο σημαντικό θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας της σε αέριο, και να απεξαρτηθεί σταδιακά από τη Ρωσία, η οποία καλύπτει σήμερα κατά 80% τις ανάγκες της.


Αν και δεν είναι γνωστό το τελικό κόστος των επενδύσεων που θα απαιτηθούν ώστε ο αγωγός να κατασκευαστεί και λειτουργήσει ως το τέλος του 2019, η Ελλάδα προσβλέπει σε επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ, καθώς και στη δημιουργία 2.000 άμεσων και 10.000 έμμεσων θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Σε πρόσφατη μάλιστα μελέτη του, το ΙΟΒΕ είχε εκτιμήσει ότι η συνολική προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα από την υλοποίηση του αγωγού θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στα 18 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα 50 χρόνια.

Δουλειές σε ελληνικές βιομηχανίες

Σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, από το συνολικό μήκος των 860 χλμ. του αγωγού, το ελληνικό τμήμα είναι και το μεγαλύτερο καταλαμβάνοντας 550 χλμ. Τι σημαίνει αυτό ; Δουλειές σε ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής σωλήνων, τεχνικούς ομίλους, και εταιρείες παροχής υπηρεσιών, είναι η απάντηση.

Το μεγαλύτερο ωστόσο όφελος για την Ελλάδα, είναι το γεωστρατηγικό και η συνακόλουθη μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο στη ΝΑ Ευρώπη. Τα συγκεκριμένα οφέλη της επιλογής TAP περιγράφει αναλυτικά σε έκθεσή του το υπουργείο Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας πως όλες οι προηγούμενες προσπάθειες, με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας στέφθηκαν από πλήρη αποτυχία.

Τώρα η Ελλάδα έχει για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Διότι πέραν της μεταφοράς τράνζιτ αζέρικου αερίου προς τη Δ. Ευρώπη, θα υπάρξει μέσω του TAP η δυνατότητα διανομής ποσοτήτων στα Βαλκάνια μέσω διασυνδετηρίων αγωγών, όπως για παράδειγμα ο ελληνο-βουλγαρικός (Greece Bulgaria Interconnector ή IGB), στον οποίο συμμετέχει η ΔΕΠΑ. Ο σχεδιασμός του IGB αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους, και μέσα στο 2015 εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να «εισάγονται» οι πρώτες ποσότητες αερίου προς Βουλγαρία και Ρουμανία.

Με την κατασκευή επομένως του TAP που τοποθετείται το 2017-2018, τα Βαλκάνια που σήμερα εξαρτώνται αποκλειστικά από τη Ρωσία, θα αρχίσουν να τροφοδοτούνται και με αέριο από την Κασπία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές που απολαμβάνουν οι καταναλωτές. Σήμερα, Βοσνία και FYROM εξαρτώνται από τους Ρώσους κατά 100%, η Σερβία κατά 88% και η Κροατία κατά 39%. Στα Βαλκάνια καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου πανευρωπαϊκά, και το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα που είναι μάλιστα «πρωταθλητής» ακρίβειας στην Ε.Ε.

Εν κατακλείδι, τα πλεονεκτήματα από τον TAP για την Ελλάδα είναι ότι θα αυξήσει τις επιλογές της για την προμήθεια αερίου, για την οποία σήμερα εξαρτάται κατά 80% από τη Ρωσία.
energypress.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Από Πτολεμαΐδα θα περνά ο πολυσυζητημένος αγωγός TAP! - Δείτε τον χάρτη
Από το Blogger.