Header Ads

Ο Παπακωνσταντίνου προσφεύγει σε διεθνή δικαστήρια: «Προειλημμένη η απόφαση παραπομπής μου»

Με υπόμνημα εννέα σελίδων και όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία επέλεξε να καταθέσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Δείτε το πλήρες υπόμνημα του Γ.ΠαπακωνσταντίνουΜε ψήφους 7 κατά, έναντι 6 υπέρ, απορρίφθηκε στην Προανακριτική Επιτροπή. που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, το αίτημα το ΣΥΡΙΖΑ να κληθεί εκ νέου να καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος καθώς όπως υποστήριξε είχαν προκύψει νέα στοιχεία από την πραγματογνωμοσύνη της ΕΛΑΣ.

Κατά της νέας κλήτευσης του κ. Βενιζέλου ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ υπερψήφισαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση, με τους εκπροσώπους από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να απορρίπτουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι κανένα νέο στοιχείο δεν προέκυψε από την πραγματογνωμοσύνη της ειδικής υπηρεσίας της ΕΛΑΣ στους υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών.

Η αντίδραση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου ήταν έντονη καταγγέλλοντας μεθόδευση των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν για να κλείσει η υπόθεση.

Η Προανακριτική θα συνεδριάσει για τελευταία φορά το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας, ενόψει της κατάθεσης του πορίσματος τις αμέσως επόμενες μέρες.

«Διατεταγμένες» οι κατηγορίες

«Διατεταγμένες», και προς εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων, χαρακτηρίζει τις εις βάρος του κατηγορίες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα, κάνει λόγο για «δικονομική απόλυτη ακυρότητα του όποιου πορίσματος βγάλει η Προανακριτική Επιτροπή, καθώς δεν τήρησε στοιχειώδεις τύπους της διαδικασίας» αλλά παραβίασε κατάφορα τα δικαιώματά του και τους βασικούς κανόνες ενός κράτους δικαίου για τα οποία ρητώς επιφυλάσσεται.

Στο εννεασέλιδο υπόμνημά του ο κ. Παπακωνσταντίνου απορρίπτει εκ νέου όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ενώ σημειώνει ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για το πόρισμα που θα βγάλει η Επιτροπή, «το περιεχόμενο του οποίου είναι άλλωστε γνωστό από δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» στις 23 Ιουνίου του 2013».

«Κατηγορούμαι για νόθευση εγγράφου, χωρίς να υπάρχει το φερόμενο ως εκ μέρους μου δήθεν νοθευμένο έγγραφο, εννοώ το USB που εγώ παρέδωσα στον κ. Διώτη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου και προσθέτει: «Κατηγορούμαι για απιστία, λόγω μη (παράνομου) αξιοποιήσεως της «λίστας Λαγκάρντ», τη στιγμή που όχι μόνον επιχείρησα να αξιοποιήσω ως άτυπες πληροφορίες, στην αρχή, τμήμα τουλάχιστον του περιεχομένου, όπως στην περίπτωση του κ. Καπελέρη ως προς τους 20 μεγαλύτερους καταθέτες και, στη συνέχεια, το σύνολο, με παράδοση στον κ. Διώτη, αλλά και τη στιγμή που μέχρι σήμερα από την όποια εκμετάλλευση της «λίστας» το δημόσιο δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί ότι «προσβάλλονται βάναυσα» τα δικονομικά του δικαιώματα, κάτι που συνεπάγεται, όπως τονίζει, απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας, προαναγγέλλοντας ότι θα προσφύγει στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια.

Ακόμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για προειλημμένες αποφάσεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Κάποιες διαρροές από την Προανακριτική προς τα μέσα ενημέρωσης, κάποιες από αυτές μάλιστα είναι εμφανώς κραυγαλέες, παραμορφωτικές αλλά και διαστρεβλωτικές εκτιμήσεις του αποδεικτικού υλικού, τις θεωρώ ως μία ακόμα πανηγυρική απόδειξη για προειλημμένη απόφαση να παραπεμφθώ ως δήθεν υπαίτιος των δήθεν εγκλημάτων που δήθεν ετέλεσα».

Ο πρώην υπουργός, διευκρινίζει ότι, σε κάθε περίπτωση, το υπόμνημα που κατέθεσε δεν αποτελεί κείμενο παροχής εξηγήσεων, καθώς, όπως τονίζει, «παροχή εξηγήσεων από ύποπτο νοείται μόνο εάν ο εγκαλούμενος έχει τη δυνατότητα να μελετήσει τη σχετική δικογραφία και να μπορέσει να προετοιμάσει εξηγήσεις με βάση τις ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις, τα σχετικά υπομνήματα, τα πρακτικά των επί πέντε μήνες συνεδριάσεων της Προανακριτικής Επιτροπής και της εξέτασης των μαρτύρων, τις πραγματογνωμοσύνες που έχουν διενεργηθεί επί του ψηφιακού υλικού, των πορισμάτων του ΣΔΟΕ, καθώς και των υπολοίπων εγγράφων που απαρτίζουν την δικογραφία».

www.kathimerini.gr
Από το Blogger.