Header Ads

Αυξημένο από 30% έως 100% το τέλος επιτηδεύματος

«Φουσκωμένα» θα είναι και φέτος τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα λάβουν χιλιάδες φορολογούμενοι. Η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 1% - 4% στα εισοδήματα που απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται αυτοτελώς όπως τόκοι καταθέσεων άνω των 250 ευρώ και επιδόματα που λαμβάνουν άνεργοι, πολύτεκνοι, το ΕΚΑΣ καθώς και το αυξημένο έως 100% τέλος επιτηδεύματος που επιβάλλεται σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις αναμένεται να ανεβάσει το «λογαριασμό» που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.


Με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη παρέχονται διευκρινίσεις για τα εισοδήματα που θα επιβαρυνθούν φέτος για πρώτη φορά με ειδική εισφορά αλληλεγγύης καθώς και το νέο τέλος επιτηδεύματος. Ειδικότερα σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Τέλος επιτηδεύματος
Αυξημένο από 30% έως και 100% είναι το τέλος επιτηδεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος μαζί με το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012.

Το τέλος επιτηδεύματος και για το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012) θα επιβληθεί σε όσους επιτηδευματίες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, άσκησαν δραστηριότητα μέσα στην διαχειριστική περίοδο 2012. Από το τέλος επιτηδεύματος γλιτώνουν μόνοι όσοι έχουν υποβάλλει δήλωση διακοπής εργασιών στην εφορία, ακόμη κι αν αυτή υποβλήθηκε εκπρόθεσμα. Το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε:

800 ευρώ (από 400 ευρώ) για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
1.000 ευρώ (από 500 ευρώ) για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
650 ευρώ (από 500 ευρώ) για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
600 ευρώ (από 300 ευρώ) για κάθε υποκατάστημα.

Η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος δεν ισχύει για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες καθώς και για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με έως τρία φυσικά ή και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Τα φυσικά πρόσωπα που υπάγονται στις παραπάνω περιπτώσεις πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 019-020, του πίνακα 2 του εντύπου Ε1.

Από το τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται:

Οι επιχειρήσεις, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν την δραστηριότητά τους αποκλειστικά σε χωριά με πληθυσμό ως 500 κατοίκους και νησιά έως 3.100 κατοίκους, εκτός κι αν είναι τουριστικοί τόποι.
Οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έκαναν έναρξη για πρώτη φορά μετά την 1/1/2008 και όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31η/12/1950.

Κάθε φορολογούμενος που υπάγεται σε μία από αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να συμπληρώσει τους κωδικούς 027-028 του πίνακα 2 του Ε1.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Από το Blogger.