Header Ads

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - Πτολεμαΐδα: Ένας ξεχωριστός «ΚΛΗΔΟΝΑΣ» στην ιστορία της Θρακικής Εστίας

Ένα διαφορετικό πρόγραμμα από κάθε άλλη χρονιά, παρουσίασε φέτος η Θρακική Εστία Εορδαίας (Θ.Ε.Ε.), στις εκδηλώσεις «ΚΛΗΔΟΝΑΣ 2013». Ένα τετραήμερο γεμάτο χορό με συγκροτήματα, που συμμετείχαν για πρώτη φορά, με τις εξαιρετικές ορχήστρες του Γιάννη Λαζαρίδη, του Γιάννη Μαύρου και με την Ντιλέκ Κότς σε μια μοναδική συναυλία καθώς και την αναπαράσταση του εθίμου σε ένα ξεχωριστό σκηνικό, στο πρώτο δημοτικό σχολείο Πτολεμαΐδας. Σύμμαχοι της επιτυχίας, ήταν ο γλυκός καλοκαιρινός καιρός και η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου.


Η αυλαία άνοιξε την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013, με ένα «ταξίδι στην παράδοση». Πρώτη εμφανίστηκε η χορωδία της Θ.Ε.Ε. ερμηνεύοντας θρακιώτικα τραγούδια με την καθοδήγηση του χοράρχη Γιάννη Λαζαρίδη. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καπνοχωρίου, παρουσίασε χορούς της Ανατολικής Θράκης. Για πρώτη φορά το χορευτικό τμήμα ενηλίκων της Θ.Ε.Ε. εμφανίστηκε με χορούς νησιώτικους κι απέσπασε το χειροκρότημα και την καλύτερη κριτική, συνεχίζοντας με χορούς από την Ανατολική Θράκη. Ο Σύλλογος Μικρασιατών Περαία Ν. Πέλλας, χόρεψε χορούς της Μικράς Ασίας και το «ταξίδι» τελείωσε με τον Μορφωτικό Σύλλογο Σκήτης με χορούς του Πόντου.

Η δεύτερη μέρα Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013, περιείχε «Αφιέρωμα στη Θράκη», με την ορχήστρα του Γιάννη Μαύρου, να παίζει ασταμάτητα, ενώ το ένα χορευτικό διαδεχόταν το επόμενο. Ξεκινώντας δυναμικά το χορευτικό της Θ.Ε.Ε., συνέχισε ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Καβακλιωτών Αιγινίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροκάμπου Κιλκίς και ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Οι φίλοι της παράδοσης» Θεσσαλονίκης.

Μια μοναδική συναυλία απόλαυσαν μικροί και μεγάλοι, το Σάββατο 22 Ιουνίου 2013 με την γνωστή τραγουδίστρια, από την ταινία «Πολίτικη Κουζίνα» Ντιλέκ Κότς. Ερμηνεύοντας ελληνικά και τούρκικα τραγούδια με την μελωδική φωνή της, ξεσήκωσε τον κόσμο να χορέψει και να τραγουδήσει, δείχνοντας να το απολαμβάνει και η ίδια.

Η αυλαία έκλεισε την Κυριακή 23 Ιουνίου 2013 όπου «κλειδώσαμε τον Κλήδονα με τ’ Αγιαννιού τη χάρη», αναβιώνοντας το έθιμο, του Κλήδονα από τα παιδιά της Θ.Ε.Ε με φόντο ένα υπέροχο σκηνικό που, πρόσφερε η Θεατρική Συντροφιά.

Κάθε βράδυ, μετά τις εμφανίσεις, ακολουθούσε λαϊκό γλέντι, με μικρούς και μεγάλους, να χορεύουν.

Ο Πρόεδρος της Θ.Ε.Ε. τόνισε την ανάγκη της διατήρησης των εθίμων, της γλώσσας και της ελληνικότητας, και την ανάγκη να ξεφεύγει ο κόσμος από τα προβλήματα της καθημερινότητας που μας δημιούργησε η οικονομική κρίση. Δηλώνοντας ικανοποιημένος από την απήχηση που είχαν οι εκδηλώσεις, ευχαρίστησε όλο τον κόσμο, που συνέβαλε στην επιτυχία του Κλήδονα 2013 κι ευχήθηκε του χρόνου με υγεία, πάλι μαζί.

Το διοικητικό συμβούλιο, με την αμέριστη συμμετοχή μελών και εθελοντών, κατάφερε να δώσει την αξία, που αξίζει στην συνέχιση της Θρακιώτικης παράδοσης.

Ο Δήμος Εορδαίας, οι χορηγοί, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία των εκδηλώσεων.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους τους Διοικητικού Συμβουλίου, σε ΟΛΟΥΣ!

Καλό Καλοκαίρι…





Από το Δ.Σ της Θρακικής Εστίας Εορδαίας
Από το Blogger.