Header Ads

Ερώτηση ΚΚΕ για τις ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες σε Εορδαία και Αμύνταιο

CEBACEBACEB5-1021x513-3-1021x515-2-1021x517-1021x517-2-1024x518-1

Να αποζημιωθούν οι δενδροκαλλιεργητές κερασιών, μηλιών και αμυγδαλιών στην περιοχή της Εορδαίας και του Αμυνταίου για τις ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως αναφέρουν, σε ορισμένες περιπτώσεις η ζημιά αγγίζει το 100%, καθώς, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων του προηγούμενου διαστήματος και των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην συνέχεια, αλλά και της έντονης σκόνης, δεν έγινε σωστή γονιμοποίηση κατά την ανθοφορία, με αποτέλεσμα να προκύψει καρπόπτωση. Αναφέρονται στη συνάντηση που είχαν αγρότες της περιοχής με τους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ Κοζάνης, όπου ενημερώθηκαν ότι ο οργανισμός είναι ενήμερος για τις ζημιές και ότι έχει πάει ενδεικτικά για αυτοψίες, αλλά δεν μπορεί να βγάλει αναγγελίες ζημιών, διότι δεν καλύπτονται τα αίτια από τον κανονισμό του.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τον Υπουργό να τους ενημερώσει για τις ενέργειές του, προκειμένου:

  • Να γίνει ολοκληρωμένη καταγραφή από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν.
  • Να γίνει αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκής χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και εφορία.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.