Header Ads

Κοζάνη: Οι μαθητές-πρέσβεις του 3ου Λυκείου Κοζάνης ανέδειξαν την σημασία συμμετοχής των νέων στις Ευρωεκλογές

ΚΟΖ 59

Μια εντυπωσιακή εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης φιλοξένησαν λίγο πριν την λήξη του σχολικού έτους, οι μαθητές υποψήφιοι πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του προγράμματος EPAS του 3ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη ζωή των πολιτών αλλά και την σημασία για την συμμετοχή τους στις ερχόμενες ευρωεκλογές.  

Πρόκειται για εκδήλωση – δράση για την οποία συνεργάστηκαν το 3ο Γενικό Λύκειο Κοζάνης με το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, τους Ενεργούς Νέους ΟΕΝΕΦ, ενώ δράσεις για το περιβάλλον παρουσίασε και ο φορέας Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας – CLUBE.

Η γιορτή της Ευρώπης και τα δρώμενα

Η δράση περιλάμβανε ποικίλες δραστηριότητες, όπως παιχνίδια και κουίζ για την Ε.Ε, την κλιματικά αλλαγή, το περιβάλλον και την ανακύκλωση που προωθείται μέσω της Πράσινης Συμφωνία στην Ε.Ε, παρουσίαση ενός ψηφιακού χάρτη με τα συγχρηματοδοτούμενα έργα της Ε.Ε στον νομό Κοζάνης, προβολή πολυάριθμων βίντεο και Reels που επιμελήθηκαν οι μαθητές για την σημασία συμμετοχής στις ευρωεκλογές 2024, χορό και μουσική καθώς και έκθεση ενημερωτικού υλικού που αντικατοπτρίζουν την ευρωπαϊκή ιδέα από την μαθητική οπτική γωνία.

Στους μαθητές στην εκδήλωση μίλησαν και συμμετείχαν ενεργά ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης, η Διευθύντρια Β΄θμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης Δρ. Βασιλική Βόντσα, από το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας κα τους Ενεργούς Νέους ο Δρ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, η Διευθύντρια του 3ου Λυκείου Κοζάνης, Ζαφείρα Μπαλαμπανίδου και η καθηγήτρια του 3ου Λυκείου Άννα Παγκάκου.

Use your vote

Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης ήταν η έμφαση στη ζωή εντός της Ενωμένης Ευρώπης και η σημασία της συμμετοχής των νέων πολιτών στις ευρωεκλογές με την παρότρυνση “Use your vote”, ως μέλη μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Μέσα από τη διοργάνωση της εκδήλωσης, το σχολείο αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα πρωτοβουλίας και προώθησης του ευρωπαϊκού πνεύματος στη νεολαία και την τοπική κοινότητα.

Τις δράσεις των μαθητών υποψηφίων πρέσβεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συντόνισαν και υποστήριξαν ολόκληρη την σχολική χρονιά οι εκπαιδευτικοί: Βαγιαννίδου Ελένη, Βαλάσα Ειρήνη, Βλάχου Κρύστα, Κασάπη Δήμητρα, Παγκάκου Άννα, Τζώτζη Γιάννα.

Η δραστηριότητα του Λυκείου για την σημασία της συμμετοχής στις Ευρωεκλογές

Το 3ο Λύκειο Κοζάνης, ως μέλος του δικτύου των Ambassador Schools του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιδεικνύει συνεχή δραστηριότητα και αφοσίωση στην προαγωγή της ευρωπαϊκής ιδέας. Φιλοξένησε καθ΄ όλη την διάρκεια του σχολικού έτους, προκειμένου οι μαθητές να εντρυφήσουν στην λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά στις πολιτικές σε επίπεδο Ε.Ε αρκετούς ευρωβουλευτές για συζήτηση. Μεταξύ των ευρωβουλευτών που ενημέρωσαν σε ειδικές θεματικές εκδηλώσεις τους μαθητές βρέθηκαν οι ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης και Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και η Έλενα Κουντουρά καθώς και ο Πέτρος Κόκκαλης.

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα για τις ευρωεκλογές απέστειλε στο 3ο Λύκειο Κοζάνης, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.  

Ποικίλες και ενδιαφέρουσες δράσεις όλο το σχολικό έτος

Οι μαθητές οι υποψήφιοι πρέσβεις του προγράμματος EPAS του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης κατά την διάρκεια του σχολικού έτους δημιούργησαν παράλληλα, ενημερωτικό υλικό, ψηφιακές αφίσες για την Ευρώπη, κολάζ, σειρά podcast και βίντεο για την ζωή και τις ευκαιρίες στην ΕΕ αλλά και την σημασία των ευρωεκλογών.

Απάντησαν επίσης σε ψηφιακά ερωτηματολόγια, που δημιούργησαν οι υποψήφιοι πρέσβεις μαθητές. Διοργανώθηκε επιπλέον εκδήλωση-ενημέρωση για την απολιγνιτοποίηση στην περιοχή και το πρόγραμμα της ΕΕ για την δίκαιη μετάβαση με την συμμετοχή των επικεφαλής της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Αμανατίδη και τον πρώην Δήμαρχο Λευτέρη Ιωαννίδη.

Δεν ήταν λίγες και οι εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι μαθητές στην Κεντρική Πλατεία και την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης για την ανακύκλωση και την μείωση των αποβλήτων, ενω συνέγραψαν άρθρα και κείμενα για την Ε.Ε που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες.

Ξεχωριστή ήταν και η ερμηνεία του ύμνου της Ε.Ε  από μαθητή εθελοντή Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η μελωδία που χρησιμοποιείται για να συμβολίζει την ΕΕ προέρχεται από την Ενάτη Συμφωνία που συνέθεσε ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν το 1823, όταν μελοποίησε τους στίχους του Φρίντριχ Σίλερ “Ωδή στη Χαρά”, που είχαν εκδοθεί το 1785.

Ο ύμνος δεν συμβολίζει απλώς την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την Ευρώπη γενικότερα. Το ποίημα “Ωδή στη Χαρά” εκφράζει την ιδεαλιστική άποψη του Σίλερ για συναδέλφωση όλων των λαών, την οποία συμμεριζόταν ο Μπετόβεν.

Η Ημέρα της Ευρώπης 9 Μαΐου

Αποτελεί μια σημαντική επέτειο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί τη διακήρυξη Σούμαν στις 9 Μαΐου 1950 από τον Γάλλο πολιτικό Ρομπέρ Σουμάν. Η πρωτοβουλία συνέβαλε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, που αποτελεί το προοίμιο της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιορτάζεται προκειμένου να τιμηθεί η ειρηνική συνεργασία και η ενότητα στην Ευρώπη. Είναι επίσης μια ευκαιρία για τους νέους και πολίτες να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Αναδεικνύεται η ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και προωθείται η ευρωπαϊκή ιθαγένεια και αλληλεγγύη. Επίσης, είναι μια ευκαιρία για την προβολή των επιτευγμάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για τη συζήτηση πάνω σε θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.