Header Ads

Γλέντι σε ολόκληρη την ΠΕ Κοζάνης: Τσιγαρίδες, μέλι, γιαπράκια και δρώμενα δωδεκαημέρου (video)

403632659_349247957807852_5212409284882935851_n

Από νωρίς το πρωί πήραν φωτιά τα καζάνια για να ψηθούν οι τσιγαρίδες… στην Εράτυρα Κοζάνης.

Οι τσιγαρίδες, όπως τις αποκαλούν πολλοί “βιταμίνη του χειμώνα”, είχαν σήμερα την τιμητική τους στην εθιμοτυπική εκδήλωση, που πραγματοποίησε το μεσημέρι, ο Εμπορικός Σύλλογος σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα, με στόχο την τόνωση της αγοράς, αλλά και της ψυχολογίας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Η γουρονοχαρά αποτελεί για την περιοχή του Βοΐου, μια παράδοση, που έρχεται από το παρελθόν, όταν οι κάτοικοι έσφαζαν τους οικόσιτους χοίρους σε κάθε σπίτι και στηνόταν και μια μικρή γιορτή, όπου με τον εύγεστο μεζέ, την συνοδεία κρασιού και μουσικής, γλεντούσαν αναμένοντας τις γιορτές.

Το γλέντι πραγματοποιήθηκε έξω από την κοινότητα της Καρυδίτσας παρουσία αρκετού κόσμου που γεύτηκε παραδοσιακά εδέσματα, κρασί και κύριο μεζέ τις τσίγαρίδες.

Κάτοικοι και επισκέπτες απόλαυσαν μια όμορφη Κυριακή, με χορό και μουσική.

Παράλληλα, στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης οι μελισσοπαραγωγοί από διάφορες περιοχές του Νομού έστησαν τους πάγκους τους και παρά το τσουχτερό κρύο παρουσίασαν τα προϊόντα τους με το μέλι πρωταγωνιστή, που αποτελεί και το βασικό συστατικό για το Χριστουγεννιάτικο γλυκό, τα μελομακάρονα.

Από τους πάγκους δεν έλειψαν τα παράγωγα μελιού, αλλά και τα μεταποιημένα προϊόντα της μέλισσας και το ρακόμελο. Το μέλι της περιοχής, που πωλείται στα 10 ευρώ το κιλό, παραμένει στις προτιμήσεις των καταναλωτών, καθώς, λόγω της βιοποικιλότητας της περιοχής, χαρακτηρίζεται ως το ποιοτικότερο, είναι εύγευστο και αγνό.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν και γιαούρτι με μέλι, αλλά και άλλα γλυκά που ετοίμασαν τοπικές επιχειρήσεις.

Στην πόλη των Σερβίων η κεντρική πλατεία γέμισε από παραδοσιακές γεύσεις με τα γιαπράκια και τα σαλιάρια να πρωταγωνιστούν, με παραδοσιακές μουσικές και χορούς, κάλαντα, αλλά και δρώμενα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των ημερών του εορταστικού δωδεκαημέρου.

Τα μέλη του Συλλόγου γυναικών, αλλά και του ΚΑΠΗ, στα Σέρβια, σε συνεργασία με τον Δήμο ετοίμασαν και παρουσίασαν μια γιορτή γεύσεων και εθίμων, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε ντόπιους και επισκέπτες.

Ήταν μια προσπάθεια διατήρησης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και διάσωσης των γεύσεων της τοπικής κουζίνας,

Τα δρώμενα του δωδεκαημέρου παρουσίασαν: Ο Πολιτιστικό Σύλλογο Καστοριάς “Αθανάσιος Χριστόπουλος”, ο Πολιτιστικός Σύλλογο Πλατάνου, δήμου Αλεξάνδρειας ” Το Τσινάφορο”, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αιανής “Η πρόοδος”, ο Μορφωτικός Σύλλογο Νίκαιας” Θεόκλητος Φαρμακίδης”.

ΕΡΤ Κοζάνης: Σύνταξη – Δέσποινα Αμαραντίδου

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.