Header Ads

Πτολεμαΐδα: Πρόταση μαθητών για πιλοτικό σταθμό τηλεθέρμανσης με ξύλα στο Μουρίκι

Screenshot_3

Το 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στο Πειραματικό Γυμνάσιο-Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το Φεστιβάλ ήταν υβριδικό καθώς συμμετείχαν δια ζώσης, αλλά και διαδικτυακά περισσότεροι από 600 μαθητές και 100 εκπαιδευτικοί με 52 ρομποτικές κατασκευές. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συμμετοχή 20 νηπιαγωγείων καθώς συνιστά την πρώτη διοργάνωση μαθητικής καινοτομίας-Ρομποτικής νηπιαγωγείων στην Ελλάδα.

Η πρόταση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μουρικίου για την κατασκευή και λειτουργία ενός πιλοτικού σταθμού τηλεθέρμανσης, ο οποίος ως  βασικό καύσιμο  θα έχει το ξύλο για τη θέρμανση των κατοίκων των Κοινοτήτων Μηλοχωρίου και Φούφα, που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Ρομποτικής, απέσπασε το Βραβείο πρωτότυπης ιδέας.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Τσιόπτσια, διευθυντή του 2ου δημοτικού σχολείο Μουρικίου, το πρόβλημα ξεκίνησε από μία κοινωνική βάση. “Θέλαμε να εντοπίσουμε τις αιτίες μείωσης τους πληθυσμού, νέα ζευγάρια φεύγουν, ερημώνει ο τόπος, άρα ως παράπλευρη απώλεια μειώνονται και τα παιδιά…και μία από τις κύριες αιτίες είναι η ακριβή θέρμανση”, τόνισε ο κ. Τσιόπτσιας.

Υπολογίζεται ότι για το συγκεκριμένο εγχείρημα θα χρειαστούν 12.000 χωρικά ξυλείας, σήμερα απαιτούνται 18.000 χωρικά, τα οποία, αντί να κατανέμονται ατομικά στους κατοίκους, να καίγονται κεντρικά στον υποσταθμό και στη συνέχεια το ζεστό νερό να διανέμεται με κεντρικούς αγωγούς στις κατοικίες, εξοικονομώντας 6000 χωρικά ξύλων. Επίσης, η κεντρική καύση ξυλείας υποβοηθούμενη από τη δασική και αγροτική βιομάζα που αφθονεί στην περιοχή, θα μπορούσε να συμβάλει στην εξάλειψη της αιθαλομίχλης, στην εξοικονόμηση των δαπανών θέρμανσης, θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας, θα περιόριζε την υλοτομία, τα οφέλη για το περιβάλλον θα ήταν πολλαπλά. Τέλος, η λειτουργία του πιλοτικού αυτού σταθμού θα παρείχε πλήθος επιστημονικών πληροφοριών για τη βιωσιμότητα της περιοχής.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.