Header Ads

Κοζάνη: Οδηγός των παραδοσιακών Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων για κάθε ηλικία

Xmas 2022

Βόιο: Ανάβουν οι «Κλαδαριές» στη Σιάτιστα

Το έθιμο των «Κλαδαριών» αναβιώνει το Σάββατο 23.12. 2023, προπαραμονή Χριστουγέννων, στην πόλη της Σιάτιστας, Το άναμμα της πρώτης Κλαδαριάς θα γίνει το απόγευμα από τον δήμαρχο Βοϊου, και στη συνέχεια θα ανάψουν οι κλαδαριές σε όλες τις γειτονιές της πόλης, όπου το γλέντι, υπό τους ήχους των χάλκινων, συνεχίζεται έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Βόιο: Άναμμα κλαδαριάς στο Μικρόκαστρο

Άναμμα κλαδαριάς θα πραγματοποιηθεί στο Μικρόκαστρο Βοΐου, το Σάββατο 23/12 στις 18:30, με κολιαντίνες και παραδοσιακή φασολάδα,υπό τους ήχους της παραδοσιακής ορχήστρας «Αρίωνες». Την Κυριακή 24.12.2024, ο πολιτιστικός σύλλογος θα πει τα κάλαντα σε όλο το χωριό. 

Κοζάνη: «Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων» στην Κεντρική Πλατεία

Το λαϊκό εθιμικό δρώμενο των «Μωμόγερων», θα παρουσιάσουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι του δήμου Κοζάνης, από τις τοπικές κοινότητες: Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου, Αλωνακίων, Σκήτης, Πρωτοχωρίου και Τετραλόφου, το Σάββατο 23.12.2023, στις 11:00, στην κεντρική πλατεία Κοζάνης.  Το λαϊκό εθιμικό δρώμενο των «Μωμόγερων», είναι στοιχείο εγγεγραμμένο στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

«Κόλντα Μπάμπω» στην Ερμακιά

Το έθιμο «Κόλντα Μπάμπω», θα αναβιώσει το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023, στις 20:00, στην Κεντρική Πλατεία Ερμακιάς. Οι κολντάριδες θα πουν τα κάλαντα στις γειτονιές του χωριού και με τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, θα ανάψουν φωτιά, μπροστά από την οποία θα στηθεί γλέντι.

Παράλληλα, ο η Ομάδα Εθελοντισμού «Ανδρόνικος», το Make a Wish και ο Σύλλογός του χωριού ενώνουν τις δυνάμεις τους, προσφέροντας βοήθεια για την πραγματοποίηση ευχών των παιδιών που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες.

Πτολεμαΐδα: Κόλντα Μπάμπω» από τον Σύλλογο “Η Μέρα” Καρδιάς

Το έθιμο «Κόλντα Μπάμπω» αναβιώνει το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Η Μέρα” Καρδιάς Πτολεμαΐδας. Στις 20:30, στην κεντρική πλατεία του Οικισμού Καρδιάς, θα γίνει το παραδοσιακό άναμμα της φωτιάς και θα ακολουθήσει γλέντι γύρω από την φωτιά, με την προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων και κρασιού. Η βραδιά θα συνεχιστεί στη μεγάλη αίθουσα του Συλλόγου.

Γρεβενά: «Κόλιαντα» στις Αμυγδαλιές

Το έθιμο «Κόλιαντα» θα αναβιώσει την Κυριακή 24/12/2023 το πρωί, το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών Γρεβενών.

Πτολεμαΐδα: “Santa Run” από το Σύλλογο Δρομέων

Το “Santa Run” στην Πτολεμαΐδα, διοργανώνει ο Σύλλογος Δρομέων Οδοιπόρων Εορδαίας, το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, στις 15:30 στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Βελβεντό: Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Μορφωτικού Ομίλου

Συναυλία με χριστουγεννιάτικες μελωδίες, θα δοθεί από τις χορωδίες παιδιών και ενηλίκων του Μορφωτικού Όμιλου Βελβεντού, το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, στις 19.00, στον χώρο του Μορφωτικόυ όμιλου. 

Καστοριά: Street Party με τους Aladala band

Με Street Party με τους Aladala band συνεχίζονται οι εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου Καστοριάς «8 με 8». Το πάρτι θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου, από τις 21:00, την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου στον πεζόδρομο «Θωμαΐδος Λιμπάνιας – Μάνου» (στην περιοχή Ψαράδικα). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πτολεμαΐδα: Το τρενάκι των Χριστουγέννων

Μέχρι στις 7-1-2024  θα εκτελεί τα δρομολόγιά του, το τρενάκι των Χριστουγέννων στην Πτολεμαΐδα. Με αφετηρία και τερματισμό τη Λαϊκή Αγορά θα εκτελούνται καθημερινά  δρομολόγια, τα πρωινά από τις 11:00- 14:00 και τα απογευματινά από τις 17:00- 21:00, ανά μισή ώρα, ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδρομή, και θα διέρχεται  από εμβληματικά σημεία της πόλης, Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Παλιό Πάρκο, το Ιστορικό- Παλαιοντολογικό Μουσείο, την Κεντρική πλατεία, όπου φιλοξενούνται εορταστικές εκδηλώσεις, δρώμενα των ημερών, αναβιώσεις εθίμων. Χορηγός του Χριστουγεννιάτικου τρένου είναι  η ΔΕΗ, για πρώτη φορά φέτος το λευκό όχημα διαθέτει και βαγόνι για Άτομα με αναπηρία.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.