Header Ads

Δ. Μακεδονία: Ομόφωνα αρνητικό το Περιφερειακό Συμβούλιο στην ανανέωση της Μ.Π.Ε για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

φωτοβολταϊκά

Ομόφωνα αρνητικά ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, στην τελευταία του συνεδρίαση, για την τροποποίηση ανανέωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του 2011, που αφορά το λιγνιτωρυχείο Πτολεμαΐδας.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη αναμένεται να υπάρξει αύξηση του ποσοστού των εκτάσεων για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), οι οποίες θα έπρεπε βάσει της προηγουμένης μελέτης του 2011, να είναι στο 4%, τη στιγμή μάλιστα που το ποσοστό αυτό το 2021 έφθασε στο 21%.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, Δημήτρη Αλβανό, η νέα μελέτη έχει σημαντικές ελλείψεις, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει η ΔΕΗ να μην προβαίνει σε αυθαίρετες αλλαγές, σε ότι αφορά τον καθορισμό μελλοντικών χρήσεων γης, είτε είναι προς αποκατάσταση είτε προς εξόρυξη. Μάλιστα ανέφερε ότι οι γεωργικές εκτάσεις  έχουν μειωθεί, τη στιγμή που ήδη 30.500 στρέμματα είναι δεσμευμένα για φωτοβολταϊκά. Παράλληλα τόνισε ότι η χορήγηση άδειας αποθήκευσης για αντλιοσιοταμίευση ισχύος 148 μεγαβάτ δεν φαίνεται στα σχέδια.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γεωργία  Ζεμπιλιάδου, έκανε λόγο για «μη  νόμιμες διαδικασίες» στο ορυχείο Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου, γιατί όπως τόνισε η ΔΕΗ  κατασκευάζει φωτοβολταϊκά χωρίς άδεια, ενώ ο δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς, στάθηκε στον  κίνδυνο που θα υπάρξει στο υδάτινο ισοζύγιο στον ποταμό Σουλού και τη λίμνη Βεγορίτιδα γιατί η ΔΕΗ σχεδιάζει χωρίς να ρωτήσει τις τοπικές αυτοδιοικήσεις.

Από το μέρος της ΔΕΗ η εκπρόσωπος κ. Σωκρατίδου, αφού τόνισε ότι η επικαιροποιημένη  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  εναρμονίστηκε με το ΕΣΕΚ , που προβλέπει σταδιακή περάτωσης της εξόρυξης ως το 2028, επισημανε ότι όλα τα ορυχεία θα αναπτυχθούν σε μικρότερο βάθος και με ηπιότερες κλίσεις στα πρανή, ενώ θα υπάρξει και μείωση των αντλήσεων και της κατανάλωσης ενέργειας.

Την ανησυχία του για τη μείωση των θέσεων εργασίας από την εκτεταμένη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών εξέφρασε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει οι αδιατάρακτες εκτάσεις να εξυπηρετήσουν εταιρείες που θα επενδύσουν και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.