Header Ads

Τζανάκης: Χάνουμε τα μισά κρούσματα λόγω λιγότερων self test

Various lateral flow tests in a messy pile.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνεμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης ως προς το κατά πόσο η μη αναμενόμενη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων είναι πραγματική ή τεχνική, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός πολιτών το τελευταίο διάστημα προχώρησε σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self testing) κάτι που πλέον δεν γίνεται στον ίδιο βαθμό.

Όπως είπε, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, «Χάνουμε τα μισά και παραπάνω κρούσματα λόγω αυτής της διαφοροποίησης, κι έτσι βλέπουμε χαμηλούς αριθμούς. Πουθενά στην Ευρώπη δεν παρατηρήθηκε ύφεση του κύματος μέσα σε 7-8-10 ημέρες».

Ο κ. Τζανάκης πρόσθεσε ακόμη ότι τα ενεργά κρούσματα στα σχολεία μεταφράζονται σε 75.000 – 85.000 παιδιά.

Σε ό,τι αφορά τα αντιικά φάρμακα, σημείωσε ότι δεν έχουν λάβει ακόμη την πιστοποίηση του EMA, ενώ είπε ότι δεν ξέρει αν θα τη λάβουν.

«Ο αντίστοιχος ΕΟΦ των ΗΠΑ, το FDA, με ισχνή πλειοψηφία 7 στους 10 επέτρεψε να γίνει η κυκλοφορία των σκευασμάτων αυτών» είπε. «Θα πρέπει να το πάρουν άνθρωποι που έχουν πάρα πολλούς λόγους να το πάρουν, γιατί τα οφέλη που θα έχουν θα είναι πολλαπλάσια κάποιας πιθανής επιπλοκής ή παρενέργειας που θα παρουσιάσουν. Δεν είναι για τον καθένα που είναι απλώς θετικός στον ιό και είναι εμβολιασμένος αλλά δεν έχει υποκείμενα νοσήματα. Πρέπει να παρθεί εντός των πρώτων πέντε ημερών από τη νόσηση», πρόσθεσε ακόμα.

Αναφέρθηκε ακόμη σε όσους δεν έσπευσαν ακόμα να εμβολιαστούν, ενώ έληξε και η σχετική προθεσμία. «Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι έχουν πολλά νοσήματα και αντί αυτό να τους οδηγήσει να εμβολιαστούν τους οδηγεί στη σκέψη ότι κινδυνεύουν, παρότι παίρνουν πολλά φάρμακα, πολύ πιο επικίνδυνα από τα εμβόλια, από επιπλοκές και παρενέργειες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στο μυαλό τους επικρατεί αυτό. Θα πρέπει να τους πλησιάσουμε έναν – έναν μήπως και κάποιοι από αυτούς αλλάξουν γνώμη», είπε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος σχετικά, ο κ. Μανωλόπουλος είπε επίσης ότι πρέπει πλέον ο καθένας από τους ασθενείς που διστάζουν να εμβολιαστούν, να προσεγγιστεί προσωπικά. «Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα. Δεν υπάρχει σκέψη “ξεμπερδέψαμε από αυτό”» πρόσθεσε ακόμα.

Πηγή:  ΕΡΤ

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.