Header Ads

Hμέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: "Η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει άδικη για τους μαύρους" είπε η Υπ. Οικονομικών

Λουλούδια κείτονταν μπροστά από τoν τόπο γέννησης του Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Τζούνιορ, στις 18 Ιανουαρίου 2021, στην Ατλάντα. 

Η οικονομία των ΗΠΑ «δεν ήταν ποτέ δίκαια για τους μαύρους Αμερικανούς ή για κανέναν έγχρωμο Αμερικανό», τόνισε η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν σε ομιλία της που εκφωνήθηκε τη Δευτέρα, αναγνωρίζοντας τις ανεκπλήρωτες ανάγκες για φυλετική ισότητα ανήμερα της Ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Η Δευτέρα (17/1) θα ήταν τα 93α γενέθλια του αιδεσιμότατου Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, ο οποίος ήταν μόλις 39 ετών όταν δολοφονήθηκε το 1968 ενώ βοηθούσε τους εργάτες καθαριότητας, επί τω πλείστων μαύρους, να διεκδικήσουν μισθολογικές αυξήσεις και κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων στο Μέμφις του Τενεσί.

Ο Κινγκ, ο οποίος εκφώνησε την ιστορική του ομιλία «I Have a Dream» (σ.σ «Εχω ένα όνειρο») ενώ ήταν επικεφαλής της Πορείας του 1963 στην Ουάσιγκτον και τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1964, παραμένει μια από τις πιο αγαπημένες παγκόσμιες μορφές. Θεωρούσε τη φυλετική ισότητα αδιαχώριστη από την ανακούφιση της φτώχειας και τον τερματισμό του πολέμου. Η επιμονή του στη μη βίαιη διαμαρτυρία συνεχίζει να επηρεάζει τους ακτιβιστές που πιέζουν για πολιτικά δικαιώματα και κοινωνική αλλαγή.

Η Γέλεν αναφέρθηκε στη διάσημη ομιλία του Κινγκ, σημειώνοντας την οικονομική μεταφορά που χρησιμοποίησε όταν περιέγραψε τις υποσχέσεις των ιδρυτών των ΗΠΑ περί ισότητας.

Ο Κινγκ είχε πει στα σκαλιά του Μνημείου του Λίνκολν ότι «η Αμερική έχει αθετήσει αυτό το γραμμάτιο σε ό,τι αφορά τους έγχρωμους πολίτες της». Το ονόμασε «μια κακή επιταγή, μια επιταγή που επέστρεψε... Αλλά αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι η τράπεζα της δικαιοσύνης είναι χρεοκοπημένη!».

Ο Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, συζητά την προγραμματισμένη διαδήλωση των φτωχών από τον άμβωνα του Εθνικού Καθεδρικού Ναού της Ουάσιγκτον στην Ουάσιγκτον, DC, 31 Μαρτίου 1968. (AP Photo)

«Είναι πειστική ρητορική, αλλά πιστεύω επίσης ότι ο Δρ Κινγκ ήξερε ότι ήταν κάτι περισσότερο από μια μεταφορά. Ήξερε ότι η οικονομική αδικία ήταν συνδεδεμένη με τη μεγαλύτερη αδικία που πολεμούσε. Από την ανασυγκρότηση, μέχρι τον Τζιμ Κρόου, μέχρι σήμερα, η οικονομία μας δεν ήταν ποτέ δίκαια για τους μαύρους Αμερικανούς – ή, στην πραγματικότητα, για κανέναν έγχρωμο Αμερικανό», είπε η Γέλεν.

Είπε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να διασφαλίσει ότι κανένα οικονομικό ίδρυμα δεν θα αποτύχει να λειτουργήσει όπως οφείλει για τους έγχρωμους Αμερικανούς. Τα ίδια κεφάλαια ενσωματώθηκαν στο Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης έτσι ώστε οι έγχρωμες κοινότητες να λάβουν ανακούφιση από την πανδημία και το Υπουργείο Οικονομικών χορηγεί 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κοινοτικής ανάπτυξης.

«Υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά που χρειάζεται να κάνει το Υπουργείο Οικονομικών για να περιορίσει το χάσμα του φυλετικού πλούτου».

«Σε αυτή την Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, απευθύνω κάλεσμα να αλλάξουμε τις προτεραιότητές μας για να αντικατοπτρίσουμε τη δέσμευση για αληθινή ειρήνη και επίγνωση της διασύνδεσης, της αλληλεξάρτησης και της αλληλεπίδρασής μας», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Kέντρου Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Μπέρνις Κινγκ. «Αυτό θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανόηση των ευθυνών που έχουμε ο ένας απέναντι στον άλλον, κάτι που είναι κρίσιμο για να μάθουμε να ζούμε μαζί, να επιτύχουμε μια ”αληθινή ειρήνη” και να δημιουργήσουμε την Αγαπημένη Κοινότητα».

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.