Header Ads

Κρίσιμες ώρες στο Ουκρανικό: Πυρετώδεις διπλωματικές διεργασίες μεταξύ Κίνας, ΗΠΑ και Ρωσίας

Η Κίνα ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στην Ουκρανία να παραμένουν ήρεμες και να αποφεύγουν την αύξηση της έντασης, ενώ οι ΗΠΑ ζήτησαν την αποκλιμάκωση και προειδοποίησαν για τους κινδύνους ασφαλείας και οικονομικούς κινδύνους από την επιθετικότητα της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουανγκ Γι και ο αμερικανός ομόλογός του Αντονι Μπλίνκεν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για το ουκρανικό ζήτημα αργά την Τετάρτη.

Η Ρωσία, η οποία ενισχύει τις δυνάμεις της στα σύνορα της Ουκρανίας εδώ και μήνες, ζήτησε από το ΝΑΤΟ να αποσύρει στρατεύματα και όπλα από την Ανατολική Ευρώπη και να εμποδίσει την Ουκρανία, ένα πρώην σοβιετικό κράτος, να ενταχθεί στη συμμαχία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ απορρίπτουν αυτή τη θέση, αλλά δηλώνουν έτοιμες να συζητήσουν άλλα θέματα, όπως ο έλεγχος των όπλων και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην εισβάλει στην Ουκρανία και προέτρεψαν και τις δύο χώρες να επιστρέψουν σε μια σειρά συμφώνων, γνωστών ως Μινσκ Ι και Μινσκ ΙΙ που υπεγράφησαν το 2014 και το 2015, αντίστοιχα, για τον τερματισμό ενός αυτονομιστικού πολέμου από ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, μια σειρά από στρατιωτικά και πολιτικά βήματα που καθορίστηκαν από τη μετέπειτα συμφωνία του Μινσκ ΙΙ παραμένουν ανεφάρμοστα, με την Ρωσία να επιμένει ότι δεν είναι μέρος στη σύγκρουση και ως εκ τούτου δεν δεσμεύεται από τους όρους της - μια στάση που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις εξελίξεις.

Η Κίνα έχει ενισχύσει τους δεσμούς  της με τη Ρωσία καθώς η ένταση μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών αυξάνεται για μια σειρά θεμάτων, από το εμπόριο μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Ταϊβάν και τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Κίνας.

«Χώρο για διάλογο» βλέπει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Πέμπτη πως υπάρχει χώρος για να συνεχιστεί ο διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε όμως ότι μοιάζει σαφές ότι τα κύρια αιτήματα της Ρωσίας για την ασφάλειά της δεν ελήφθησαν υπόψη από την Ουάσινγκτον, αν και η Μόσχα δεν θα σπεύσει να βγάλει συμπεράσματα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι οι εντάσεις στην Ευρώπη θυμίζουν τον Ψυχρό Πόλεμο και πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα χρειαστεί χρόνο για να εξετάσει την απάντηση των ΗΠΑ στα σαρωτικά αιτήματα ασφαλείας της Ρωσίας.

Ο ίδιος δήλωσε πως είναι προς το συμφέρον τόσο της Μόσχας όσο και της Ουάσινγκτον να συνεχίσουν το διάλογο, αν και πρόσθεσε πως σχόλια από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι τα κύρια αιτήματα της Ρωσίας είναι απαράδεκτα δεν αφήνουν πολύ χώρο για αισιοδοξία.

«Δεν μπορούμε να πούμε πως οι απόψεις μας ελήφθησαν υπόψη ή ότι υπήρξε βούληση να εξεταστούν οι ανησυχίες μας», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Μόσχα «δεν θα βιαστεί» να αντιδράσει.

Εξάλλου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έδωσαν θετική απάντηση στο «κύριο» αίτημα της Ρωσίας, δηλαδή να τερματισθεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ιδιαίτερα προς την Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει θετική απάντηση στο κύριο ζήτημα» μέσα στα έγγραφα που η Μόσχα παρέλαβε εκ μέρους της Ουάσινγκτον, αλλά «υπάρχει μια αντίδραση που επιτρέπει να ελπίζουμε ότι θα αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση στα δευτερεύοντα ζητήματα», αναφέρει ο Λαβρόφ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Ρωσίας αναφορικά με τις γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που παρελήφθησαν χθες, δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ικανοποίηση Κιέβου για τη συνέχιση των συνομιλιών

Το Κίεβο χαιρετίζει την συνέχιση των συνομιλιών με την Μόσχα στις αρχές Φεβρουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον για το επόμενο δεκαπενθήμερο η Ρωσία θα παραμείνει στην οδό της διπλωματίας, έπειτα από τις συνομιλίες του Παρισιού για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Τα καλά νέα είναι ότι οι σύμβουλοι συμφώνησαν να συναντηθούν στο Βερολίνο σε δύο εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα παραμείνει στην διπλωματική οδό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κοπεγχάγη, έπειτα από συνομιλίες με τον δανό ομόλογό του Γέπε Κόφοντ.

«Τίποτε δεν έχει αλλάξει, και αυτά είναι τα κακά νέα», δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών μετά τις χθεσινές συνομιλίες του Παρισιού, όπου η Μόσχα είχε συνομιλίες με διπλωμάτες από την Ουκρανία, την Γαλλία και την Γερμανία.

Οι επονομαζόμενες συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας στο Παρίσι θεωρήθηκαν βήμα προς την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην τοπική σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία που εκινδυνεύει να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο.

«Δυστυχώς, η μεγαλύτερη απαίτηση που έχει η Μόσχα είναι η Ουκρανία να δεσμευθεί για απευθείας συνομιλίες με αντιπροσώπους της Ρωσίας στο Ντονέτσκ και το Λουχάντσκ, αντί να διαπραγματευθεί απευθείας με την ίδια την Ρωσία. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», είπε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ είναι οι δύο αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.