Header Ads

Ενας τεράστιος αστεροειδής θα περάσει δίπλα από τη γη την επόμενη εβδομάδα

Φωτο αρχείου με αστεροειδή να περνάει κοντά στην γη 

Ένας τεράστιος αστεροειδής με μάζα μεγαλύτερη από δύο Empire State κατευθύνεται προς τη γη, αλλά σε αντίθεση με τον λεγόμενο κομήτη-δολοφόνο πλανητών στην ταινία “Don’t Look Up”, αυτός ο διαστημικός βράχος θα περάσει δίπλα από τη Γη χωρίς κίνδυνο. 

Ο αστεροειδής, γνωστός ως (7482) 1994 PC1, θα περάσει πιο κοντά από τη Γη  στις 18 Ιανουαρίου, ταξιδεύοντας με 70.415 χλμ/ώρα και περνώντας από τον πλανήτη μας σε απόσταση σχεδόν 2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια απόσταση ασφαλείας — και είναι! Αλλά με κοσμικά δεδομένα, είναι κοντά για ένα τόσο μεγάλο αντικείμενο. Ο αστεροειδής (7482) 1994 PC1 έχει μήκος περίπου 1.100 μέτρα και παρόλο που δεν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με τη Γη, η NASA ταξινομεί τον αστεροειδή ως δυνητικά επικίνδυνο αντικείμενο. Αυτός ο όρος περιγράφει αστεροειδείς που έχουν μήκος πάνω από 140 μέτρα και έχουν τροχιές που τους μεταφέρουν σε απόσταση 7,5 εκατομμυρίων χλμ από την τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο, σύμφωνα με την NASA.

Ο αστεροειδής που πλησιάζει είναι επίσης μέρος μιας μεγαλύτερης κατηγορίας διαστημικών πετρωμάτων που είναι γνωστά ως αντικείμενα κοντά στη Γη (NEOs), τα οποία διέρχονται σε απόσταση περίπου 50 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την τροχιακή διαδρομή της Γης. Το Πρόγραμμα Παρατηρήσεων NEO της NASA βρίσκει, προσδιορίζει και χαρακτηρίζει αυτά τα αντικείμενα. Τα τηλεσκόπια έρευνας έχουν βρει περίπου 28.000 τέτοια αντικείμενα με διάμετρο τουλάχιστον 460 πόδια και περίπου 3.000 νέες θεάσεις αντικειμένων προστίθενται κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Κέντρο Μελετών Αντικειμένων κοντά στη Γη (CNEOS).

Μόλις οι παρατηρητές εντοπίσουν έναν αστεροειδή ή κομήτη κοντά στη Γη, οι επιστήμονες αναλύουν την τροχιά του αντικειμένου για να εκτιμήσουν πόσο κοντά μπορεί να έρθει στη Γη. Αν και πολλές χιλιάδες αστεροειδείς και κομήτες βρίσκονται επί του παρόντος γύρω από το ηλιακό σύστημα, τα αντικείμενα στη βάση δεδομένων του CNEOS δεν αποτελούν σοβαρές απειλές πρόσκρουσης στη Γη για τα επόμενα 100 χρόνια ή περισσότερα, λέει η NASA.

Ο αστρονόμος Robert H. McNaught ήταν ο πρώτος που εντόπισε τον αστεροειδή (7482) 1994 PC1, στις 9 Αυγούστου του 1994. Άλλοι επιστήμονες παρακολούθησαν στη συνέχεια τα προηγούμενα ταξίδια του στην κοσμική μας γειτονιά χρησιμοποιώντας τις παρατηρήσεις του McNaught για να υπολογίσουν την διαδρομή της τροχιάς, την ταχύτητα και την τροχιά του αστεροειδούς. Διαπίστωσαν ότι ο αστεροειδής περιφέρεται γύρω από τον ήλιο μία φορά κάθε 572 ημέρες και εντόπισαν τον επισκέπτη σε τηλεσκοπικές εικόνες που πήγαιναν μέχρι το 1974, σύμφωνα με το EarthSky. Στις 18 Ιανουαρίου, εάν η ορατότητα είναι καλή, ο αστεροειδής θα είναι αρκετά φωτεινός ώστε να φαίνεται σε σκοτεινό ουρανό τη νύχτα με τηλεσκόπιο σύμφωνα με το EarthSky.

Πηγή: LiveScience

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.