Header Ads

Γευστική βόλτα στα 17 χωριά της Νεμέας πάνω σε ένα τραπέζι

.

Κυριακή μεσημέρι με τον ήλιο στο φόρτε του, αν και στην καρδιά του χειμώνα, και εμείς απολαμβάνουμε την διαδρομή ανάμεσα στους αμπελώνες της οινοπαραγωγικής περιοχής της Νεμέας.  Κατευθύναμε το ενδιαφέρον μας στην πόλη της Νεμέας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας λόγω της παραγωγής κρασιού. Τώρα φαίνεται να απέκτησε και ένα στέκι  που προσφέρει την δυνατότητα να απολαύσεις τους ιδανικούς συνδυασμούς των κρασιών με φαγητό που θέλεις να το γευθείς πολλές φορές. 

.

Το εστιατόριο «17 Χωριά» είναι φρέσκια άφιξη στην καρδιά της πόλης και στο τιμόνι του βρίσκονται ο Κώστας Τουλουμτζής και ο Μένιος Τουρλότος που διατηρούσε το εστιατόριο Αντίκα εκεί που τώρα βρήκε την θέση του το  καινούριο εστιατόριο με πρωταγωνιστή τον οίνο. 

Ο Κώστας Τουλουμτζής μάς είναι γνωστός, εδώ και πολλά χρόνια, από το εστιατόριο του Enoteca στα Βριλήσσια, πιθανόν από τα πρώτα που ήταν εστιασμένο στο κρασί. Επίσης, ήταν ο ιδρυτής και ο πρώτος Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινοχόων.

Βαθύς γνώστης του οίνου και με ασίγαστο πάθος να μας μεταδώσει τον τρόπο που θα ανακαλύψουμε τις χάρες του κρασιού. Για τους οινόφιλους  ήταν μεγάλη απόλαυση με την καθοδήγηση του να δοκιμάζουν ποιοτικά κρασιά από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα συνοδεία του ιδανικού φαγητού. Ωραία χρόνια που έρχονται να επαναληφθούν στο εστιατόριο 17 Χωριά. 

Ο Κώστας Τουλουμτζής

«Η ονομασία που επιλέξαμε με τον Μένιο , παραπέμπει στα δεκαεπτά χωριά που περιλαμβάνει η αμπελουργική ζώνη της ΠΟΠ Νεμέα» λέει ο Κώστας Τουλουμτζής που σε υποδέχεται στην σάλα και προσθέτει: «Επίσης, τα πιάτα στο μενού είναι δεκαεπτά και έχουν τις ονομασίες από τα χωριά, ενώ σερβίρονται και πιάτα ημέρας».  

Ο χώρος κρατά την αυθεντικότητα του και με το που θα διαβείς  από την ξύλινη πόρτα του αμέσως σε αγκαλιάζει η καλή αύρα του. Τον Μένιο Τουρλότο τον συναντήσαμε στο έμπα να τακτοποιεί στα ράφια,  μέσα στην υπερυψωμένη κάβα, φιάλες κρασιού.

.

Μας έκανε νεύμα να την επισκεφτούμε και μπήκαμε σε μια υποβλητική σάλα με μοναστηριακό τραπέζι, απαλό φωτισμό, άφθονες φιάλες κρασιού να αναπαύονται και στον τοίχο παλαιά έργα του ζωγράφου Σταθόπουλου από την εποχή του εστιατορίου Enoteca. Ιδανικό περιβάλλον για οινόφιλους που θέλουν με την παρέα τους να απολαύσουν ένα  ιδιωτικό δείπνο.

.

Η κύρια σάλα λούζεται από τον ήλιο και σε αγκαλιάζει με θέρμη. Ξύλινο επικλινές ταβάνι, και ολόγυρα προθήκες που φιγουράρουν παλαιά αντικείμενα μαζί με φιάλες κρασιού, άνετα ξύλινα απλά τραπέζια  φιλοξενούν παρέες που απολαμβάνουν το φαγητό τους με την ευχαρίστηση να αποτυπώνεται στα πρόσωπα τους. 

..

Μελετώντας τον κατάλογο ανακαλύπτεις ότι τα πιάτα υπόσχονται περίσσια νοστιμιά και τα θέλεις όλα. Οσο για το κρασί αφήνεσαι στις επιλογές του Κώστα χωρίς φόβο αλλά  με πολύ πάθος. 

Αρχή με το πιάτο «Αηδόνια» που προσγειώθηκε στο τραπέζι μια δροσερή σαλάτα με ανάμεικτες πρασινάδες ιδανικά αρτυσμένες και επάνω λεπτοκομμένες φέτες χαλούμι ψητό.

.

Οτι πρέπει για να δοθεί το σύνθημα της όρεξης, όχι ότι μας έλειπε!  Ακολούθησε το πιάτο «Ασπρόκαμπος» με την φλαμπουρίτσα –που είναι τοπικό τυρί από αιγοπρόβειο  γάλα και έλκει την ονομασία του από το ομώνυμο χωριό που παράγεται- ψητή πάνω σε χόρτα τσιγαριαστά και στην κορυφή λουκάνικο φτιαγμένο σε συνταγή του Κώστα Τουλουμτζή.

Φλαμπουρίτσα

Γευστικός συνδυασμός που αφήνει τα καλά υλικά να μιλούν στον ουρανίσκο. 

 Η επιμονή σε βαθμό εμμονής φέρνει την τελειότητα, λένε όσοι πιστεύουν στη σκληρή δουλειά που οδηγεί σε καλά αποτελέσματα. Επιβεβαιώνεται από τα χειροποίητα νιόκι που αγκαλιάζει πληθωρική σάλτσα  γκοργκοντζόλας και γαρνίρονται με καρύδι.

<strong>Χειροποίητα νιόκι</strong> με σάλτσα  γκοργκοντζόλας και γαρνιτούρα καρύδι.

Το πιάτο αυτό με την ονομασία «Γαλατάς», αποκαλύπτει βελούδινη υφή και πλούσια γεύση που δεν θέλεις να τελειώσει. Τρώγεται απνευστί. 

Εκτιμώ και χαίρομαι τα πιάτα που δεν είναι φλύαρα και με γεύσεις καθαρές όπως η «Δάφνη», με  χυλοπίτες που συνοδεύονται με καλομαγειρεμένο αρνάκι ραγού που η διακριτικά λεμονάτη σάλτσα του, δίνει βάθος στο κρέας.

Χυλοπίτες με αρνάκι ραγού

Μόλις πήρε θέση στο τραπέζι το «Καστράκι»,  καλοφτιαγμένο al dente  ριζότο με τα βασιλομανίταρα μοσχοβόλησε ο τόπος.

Το al dente  ριζότο με τα βασιλομανίταρα.

Γεύση πληθωρική που σε ταξιδεύει με τα αρώματα της στην βρεγμένη γη του δάσους.  Το κρασί φυσικά, πρωταγωνιστεί και συντροφεύει όμορφα τα πιάτα προσφέροντας ιδανικό γάμο και μεγιστοποιώντας την απόλαυση. 

.

Ο Κώστας Τουλουμτζής, ευγενικός οικοδεσπότης, επικοινωνεί με τις παρέες, προτείνει κρασιά, σερβίρει και φροντίζει ώστε όλοι να αισθάνονται φιλοξενούμενοι.  «Δημιουργείται πελατολόγιο που ξέρει και αγαπά το κρασί και το καλό φαγητό» λέει ο Κώστας και ένα συγκρατημένο χαμόγελο διαγράφεται στο πρόσωπο του. 

Το «Κούτσι», είναι στήθος κοτόπουλου μαγειρεμένο με κρασί Μοσχοφίλερο, γαρνίρεται με κουκουνάρι και συνοδεύεται με πατάτα σπαστή.

.

Εδώ μιλάμε για cucina povera που η μακροβιότητα και η αλήθεια της  επιβεβαιώνει την ορθότητα της συνταγής. Η κρασάτη σάλτσα ανεβάζει πολλά επίπεδα την γεύση ενώ η γλύκα του κουκουναρόσπορου προσθέτει την δική της πινελιά στο πιάτο. 

Η «Τιτάνη» , το μελωμένο μοσχαρίσιο κότσι μαγειρεμένο υπομονετικά , με αρωματικές νότες λεμονιού και καροτάκι συνοδεύεται με χιονάτο ρύζι μπασμάτι και  χαρίζει σε κάθε μπουκιά πληθωρική γεύση.

Μοσχαρίσιο κότσι

Οινικός σύντροφος του πιάτου  ένα κορυφαίο Αγιωργίτικο Grand Cuvee Σκούρας της χρονιάς του 2004, μια γοητευτική Νεμέα  που θα μας μείνει αξέχαστη. Η λίστα κρασιών είναι πλούσια και σε συστήνει με τους οινοποιούς  των 17 χωριών ΠΟΠ Νεμέα .

Υπάρχουν εξαιρετικές  προτάσεις σε αφρώδη, λευκούς οίνους, ροζέ και ερυθρούς σε καλή τιμολόγηση που δεν θα φοβηθείς να ανοίξεις και περισσότερες από μια φιάλες. 

.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι μπορείς δοκιμάσεις τα κρασιά και σε ποτήρι καθώς και  κάποια από τις τοπικές μπύρες.

Στα άμεσα σχέδια του εστιατορίου είναι να προστεθούν αρκετά πιάτα ημέρας που θα αναγράφονται σε μαυροπίνακα που θα βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην σάλα αλλά και η δυνατότητα μια καλής επιλογής τυριών. 

Κότσι αρνιού με κριθαράκι ΒυτίναςTBONE μοσχαρίσιο

Αν ψάχνεις για καλό φαγητό και καλό κρασί, αξίζει ο προορισμός μέχρι την Νεμέα για να επισκεφτείς κάποιο από τα οινοποιεία και στη συνέχεια να χαλαρώσεις στα «17 Χωριά». 

17 Χωριά, Δερβενακίων 12, Νεμέα, τηλ. 2746023778

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.