Header Ads

Επτά νέες ερωτήσεις που εισήγαγε στις συνεντεύξεις για εύρεση εργασίας η πανδημία

Executive women in medical masks interview

Ψάχνουμε για μια νέα θέση εργασίας; Εάν ενδέχεται να περάσουμε από συνέντευξη για μια νέα δουλειά, ή αναμένουμε ότι μπορεί να (μας συμβεί) στο εγγύς μέλλον, μπορούμε να είμαστε ήδη ανήσυχοι για το ενδεχόμενο νέο αφεντικό μας. Και μην ξεχνάμε ότι η πανδημία έχει αλλάξει τα είδη των ερωτήσεων που κάνουν οι εργοδότες κατά τη διαδικασία πρόσληψης.

Εύστοχα ο ιστότοπος θέσεων εργασίας Indeed έχει ρωτήσει τους εργοδότες σχετικά με τις ερωτήσεις που ρωτούν οι μάνατζερς και οι ομάδες ανθρώπινου δυναμικού στους υποψηφίους τις οποίες δεν διατύπωναν συνήθως πριν από την Covid-19.

Από το καθεστώς εμβολιασμού ενός υποψηφίου μέχρι την προθυμία του να εργαστεί εξ αποστάσεως, ορισμένες ή όλες τις φορές, αυτές οι ερωτήσεις υπογραμμίζουν πώς ο χώρος εργασίας - και η ευρύτερη στάση μας απέναντι στην εργασία - έχουν μεταμορφωθεί μετά από σχεδόν δύο χρόνια ζωής και εργασίας μέσα από μια πανδημία.

Ως προς τα θετικά αυτής της κατάστασης, πολλά από τα παραπάνω υποδηλώνουν την επιθυμία των εργοδοτών να κατανοήσουν και να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη προτίμηση των υποψηφίων για ευέλικτο ωράριο και υβριδική εργασία.

Συχνές ερωτήσεις για νέες συνεντεύξεις:

1. Έχετε εμβολιαστεί;
2. Τι είδους ευέλικτη/υβριδική εργασία αναζητάτε;
3. Πόσες μέρες θα θέλατε να εργάζεστε από το σπίτι;
4. Πώς θα σας φαινόταν αν δεν έχετε καθημερινή, απευθείας επαφή με συναδέλφους;
5. Αισθάνεστε άνετα με τη ρύθμιση της εργασίας σας στο σπίτι;
6. Ποιες ήταν οι εμπειρίες σας από την πανδημία;
7. Πώς σας έχει επηρεάσει η Covid-19;

Μερικές από αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να μας «ρίξουν», αλλά ας θυμόμαστε ότι έχουμε ακόμα δικαιώματα και ότι λίγη προετοιμασία είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να τις απαντήσουμε με ειλικρίνεια.

Η Μικαέλα Ελιοτ, senior manager του Indeed, λέει ότι είναι καλύτερο να περιμένουμε να ερωτηθούμε με ορισμένα από αυτά τα θέματα κι αν δεν μας ρωτήσουν, ας μη διστάσουμε να τα θίξουμε από μόνοι μας.

«Με την πανδημία να επιφέρει τεράστιες αλλαγές στον τρόπο που εργαζόμαστε και να ανατρέπει τις προσδοκίες γύρω από την εργασία και ιδιαίτερα την εξ αποστάσεως και την ευέλικτη εργασία, εκείνοι που κάνουν τις συνεντεύξεις συχνά θέτουν πολλές ερωτήσεις της εποχής της Covid για τις οποίες οι υποψήφιοι θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να προετοιμαστούν», λέει η Ελιοτ.

«Αν δεν ερωτηθούμε για την ευέλικτη εργασία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αλλά είναι κάτι που είναι σημαντικό για εμάς, μπορούμε να ρωτήσουμε εκείνον που κάνει την συνέντευξη σχετικά με το (αν και ) με ποιο τρόπο η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και εάν έχει ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας. Αυτό θα μας βοηθήσει να αποφασίσουμε εάν η εταιρεία είναι κατάλληλη για εμάς.

Όσον αφορά την κατάσταση εμβολιασμού, οι εργοδότες έχουν έναν καλό λόγο να (δικαιούνται να) την γνωρίζουν, όπως το να θέλουν να κάνουν τον σχεδιασμό τους με γνώμονα την ασφάλεια του προσωπικού τους. Ενώ τους επιτρέπεται να ρωτούν, οι πληροφορίες γύρω από το εμβόλιο είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας, επομένως πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες προστασίας δεδομένων όταν πρόκειται (να πάρουν) την απάντησή μας.

Απευθυνθήκαμε στη Σαρλότ Ντέιβις, εμπειρογνώμονα σταδιοδρομίας στο LinkedIn, για συμβουλές σχετικά με το πώς να απαντήσουμε σε αυτές τις άλλες ερωτήσεις που σχετίζονται με την πανδημία. Αυτές είναι οι συμβουλές της:

- Τι είδους ευέλικτη / υβριδική εργασία αναζητάτε; 

«Πριν ξεκινήσουμε την συνέντευξή μας, ας σκεφτούμε τι θέλουμε όταν πρόκειται για υβριδική ή ευέλικτη εργασία, ώστε να μπορούμε να περιγράψουμε ξεκάθαρα τις προσδοκίες μας», λέει η Ντέιβις. 

«Ας μην ανησυχούμε για το ότι θα πούμε ότι αναζητούμε ένα πόστο που προσφέρει ευελιξία. Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση οι μόνοι. Να είμαστε σαφείς σχετικά με το τι έχει λειτουργήσει καλύτερα για εμάς στο παρελθόν και γιατί. Ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε έχει αλλάξει για πάντα από την πανδημία, επομένως είναι πιθανό οι πιθανοί εργοδότες να δουν με καλό μάτι αυτή την ειλικρίνεια και να την λάβουν υπόψη όταν μας κάνουν μια προσφορά εργασίας»

- Πόσες μέρες θα θέλατε να εργάζεστε από το σπίτι; 

«Είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς σχετικά με το τι θα ταίριαζε στη δική μας κατάσταση, ενώ προσπαθούμε να έχουμε το νου μας και το ποια θα ήταν μια καλή ισορροπία για όλους τους εμπλεκόμενους. Κάθε δουλειά και χώρος εργασίας είναι διαφορετικός και μόνο εμείς μπορούμε να ξέρουμε τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε σχετικά με τις διάφορες υποχρεώσεις και συναντήσεις μας».

- Πώς θα σας φαινόταν αν δεν έχετε καθημερινή, απευθείας επαφή με συναδέλφους;

«Αν μας κάνουν αυτή την ερώτηση, ας είμαστε ειλικρινείς για το πώς νιώθουμε. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να επιθυμούν στενότερη επαφή με τους συναδέλφους  περισσότερο από άλλους και αυτό είναι εντάξει. Πρόσφατη έρευνα του LinkedIn στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε ότι από εκείνους που θα προτιμούσαν να εργάζονται σε γραφείο μερικής ή πλήρους απασχόλησης, το 47% θα ήθελε να  πράξει (το τελευταίο) καθώς τους αρέσει να βρίσκονται κοντά σε άλλα άτομα και συναδέλφους.

 «Αλλά αν είστε ευχαριστημένοι με λιγότερο χρόνο για πρόσωπο, ενημερώστε τον εργοδότη σας πώς θα παραμείνετε σε επαφή με τους συναδέλφους σας εικονικά και θα κάνετε αυτή την σημαντική επικοινωνία μαζί τους»

-Αισθάνεστε άνετα με τη ρύθμιση της εργασίας σας στο σπίτι;

«Η εργασία από το σπίτι μπορεί να εξακολουθεί να έχει προκλήσεις, ειδικά όταν  προσπαθούμε να εξισορροπήσουμε την επαγγελματική και την προσωπική μας ζωή, και πολλοί από κάνουμε ταχυδακτυλουργικά με τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Επομένως, είναι πολύ καλό να είμαστε ανοιχτοί σχετικά με τα όρια που έχουμε ώστε να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε αποδοτικοί ενώ εργαζόμαστε από το σπίτι».

- Ποιες ήταν οι εμπειρίες σας από την πανδημία/Πώς σας έχει επηρεάσει η Covid-19;

«Αν μας κάνουν αυτή την ερώτηση, να θυμόμαστε ότι οι εμπειρίες του καθενός ήταν εντελώς διαφορετικές και η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη πολιτική.

«Αν (όλο αυτό) μας φάνηκε δύσκολο, ας το πούμε. Ας δώσουμε μια σύντομη απάντηση που αναγνωρίζει την ερώτηση, αλλά καθιστά επίσης σαφές ότι δεν είναι κάτι στο οποίο θέλουμε να εμβαθύνουμε. Ας προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο να αλλάξουμε την συζήτηση - για παράδειγμα λέγοντας «Ήταν μια δύσκολη στιγμή τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά ανυπομονώ να δω τι θα φέρει το μέλλον και τη ζωή μετά την πανδημία».

«Επίσης, αν νιώθουμε άνετα να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας, ας μην διστάσουμε να είμαστε ειλικρινείς κι ας ενημερώσουμε τον πιθανό εργοδότη μας εάν (η πανδημία) είναι το κύριο κίνητρο πίσω από την αλλαγή της καριέρας μας ή εάν έχουμε μάθει κάτι για τον εαυτό μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου». 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.