Header Ads

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον

Μπόρις Τζόνσον: «Πίστευα ότι αυτό ήταν μια εκδήλωση στα πλαίσια της δουλειάς».

Μετά από αρκετές μέρες αυξανόμενης πίεσης και καυστικών πρωτοσέλιδων, ο Μπόρις Τζόνσον τελικά παραδέχτηκε την Τετάρτη ότι παρευρέθηκε σε πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του λόκνταουν του περασμένου έτους.

Μιλώντας στη Βουλή σε ένα πλαίσιο θυμού και κοροϊδίας από τους παρευρισκόμενους, ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για τη συγκέντρωση με τίτλο «φέρτε το δικό σας ποτό» στον κήπο Νο 10 τον Μάιο του 2020, προσθέτοντας: «Πίστευα ότι αυτό ήταν μια εκδήλωση στα πλαίσια της δουλειάς».

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον;

Η σκληρή απάντηση

Ο Μπόρις Τζόνσον συνεχίζει να κρατάει ένα επαγγελματικό προφίλ μετά τις δηλώσεις. Τις ημέρες από τότε που δημοσιεύτηκαν λεπτομέρειες για το συμβάν της 20ης Μαΐου την περασμένη εβδομάδα, ο Τζόνσον χρησιμοποιεί επανειλημμένα το όνομα της «Σου Γκρέι» ως ασπίδα.

Η ανώτερη δημόσιος υπάλληλος ερευνά τη σειρά των εικαζόμενων πάρτι στο Γουάιτχολ που παραβίασαν το lockdown. 

«Το μόνο που ζητώ είναι να επιτραπεί στη Σου Γκρέι να ολοκληρώσει την έρευνά της για (20 Μαΐου) και πολλές άλλες, ώστε να διαπιστωθεί τι συνέβη στην πραγματικότητα», λέει στους βουλευτές.

Παρά τη σιωπή αμέσως μετά τη δήλωσή του, οι συνάδελφοι του υπουργικού συμβουλίου ήταν ενεργοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνοντας την υποστήριξή τους – και τα tweet τους έδειξαν την υπεράσπισή τους στην Σου Γκρέι.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τους βουλευτές στην αίθουσα τσαγιού των Κοινοτήτων, σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί, και στόχος του θα μπορούσε να είναι να φτάσει αλώβητος στις τοπικές εκλογές του Μαΐου.

Παραίτηση

Ο ηγέτης των Εργατικών, Κέιρ Στάρμερ, κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί. «Το κόμμα τελείωσε, πρωθυπουργέ», είπε σε μια δήλωση.

«Το μόνο ερώτημα είναι εάν το βρετανικό κοινό θα τον διώξει, θα τον διώξει το κόμμα του ή θα κάνει την αξιοπρεπή κίνηση και θα παραιτηθεί».

Ο ταλαιπωρημένος πρωθυπουργός αντιμετώπισε επίσης εκκλήσεις να αποχωρήσει από τον ηγέτη του SNP, Ίαν Μπλάκφορντ και τον ηγέτη των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Εντ Ντέιβι.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία που να λέει ότι ο Τζόνσον αποχωρεί από τη θέση του με δική του βούληση σε αυτό το στάδιο. Την Τετάρτη, ο γραμματέας Τύπου του επέμεινε ότι δεν ήταν ψεύτης και ότι «δεν παραιτείται». Αν δεν προκύψουν περισσότερες αποκαλύψεις, αυτό θα παραμείνει το status quo.

Να τον διώξουν

Μια εσωτερική αντίδραση είναι ήδη εμφανής. Τρεις βουλευτές κάλεσαν τον Τζόνσον να παραιτηθεί μέσα σε λίγες ώρες από τη δήλωση. Ο ηγέτης των Συντηρητικών της Σκωτίας Ντάγκλας Ρος τον κάλεσε να παραιτηθεί, ενώ ένας άλλος βουλευτής χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «νεκρό που περπατά». Η πανίσχυρη επιτροπή των Τόρις του 1922 διεξήγαγε τακτική συνεδρίαση την Τετάρτη, με το μέλλον του πρωθυπουργού πιθανότατα να είναι το μόνο θέμα που συζητήθηκε.

Εάν ο Πρωθυπουργός δεν παραιτηθεί από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, ο δεύτερος τρόπος για να προκληθεί μια αναμέτρηση ηγεσίας είναι εάν το 15% των βουλευτών των Τόρις γράψουν στον πρόεδρο της Επιτροπής του 1922 (επί του παρόντος Γκράχαμ Μπρέιντι) λέγοντας ότι αποσύρουν την  εμπιστοσύνη τους από τον Μπόρις.

Στη συνέχεια διεξάγεται ψηφοφορία, με τους βουλευτές των Συντηρητικών να ψηφίζουν υπέρ ή κατά του αρχηγού. Ένας ηγέτης που χάνει ψήφο εμπιστοσύνης δεν επιτρέπεται να λάβει μέρος στον επόμενο διαγωνισμό ηγεσίας.

Προκήρυξη εκλογών

Μια ανοιχτή κάλπη είναι η πιο σκληροπυρηνική και λιγότερο πιθανή επιλογή. Οι επόμενες γενικές εκλογές δεν έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2024, αλλά η πράξη του κοινοβουλίου ορισμένου χρόνου που ορίζει την πενταετή θητεία είναι μια ευγενική φαντασία – όπως έδειξαν οι πρόωρες ψηφοφορίες του 2017 και του 2019.

Ο Τζόνσον θα μπορούσε να επιχειρήσει να πάρει μια νέα εντολή από το κοινό, ίσως αν πιστεύει ότι το σκάνδαλο ενδιαφέρει μόνο τη «φούσκα» του Γουέστμινστερ. Αλλά η οργή του εκλογικού σώματος είναι έκδηλη. Μια δημοσκόπηση της Savanta ComRes τη Δευτέρα έδειξε ότι το ποσοστό των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι ο Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί αυξήθηκε κατά 12 μονάδες από τότε που προέκυψαν λεπτομέρειες για το κόμμα BYOB. 

Παρά τους μαζικούς θανάτους από τον Covid-19, ο Τζόνσον ήταν αρεστός στο κοινό μετά από μια ανάκαμψη κατά την πρώιμη κυκλοφορία του εμβολίου. Ωστόσο, οι Εργατικοί έχουν τώρα ένα σταθερό, επιβλητικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.