Header Ads

Η Κίνα κατασκευάζει «τεχνητή Σελήνη» στη Γη

Η Κίνα κατασκευάζει μια «τεχνητή Σελήνη» στη Γη, που προσομοιώνει τις συνθήκες που επικρατούν στο φεγγάρι, προκειμένου να προετοιμάσει τις διαστημικές αποστολές στον δορυφόρο μας.

Ο θάλαμος προσημειώσεις, που βρίσκεται στην πόλη Xuzhou, θα αρχίσει να λειτουργεί τους επόμενους μήνες σύμφωνα με τον επιστήμονα Li Ruilin, από το Πανεπιστήμιο Εξορύξεων και Τεχνολογίας της Κίνας.

Η βαρύτητα, σε αυτόν τον ειδικό θάλαμο - διαμέτρου μόλις 60 εκατοστά σε σύγκριση με τα 3.474,8 χιλιόμετρα της πραγματικής σελήνης - θα περιλαμβάνει βράχους και σκόνη αντίστοιχες με αυτές που υπάρχουν στο φεγγάρι.

Σύμφωνα με την South China Morning Post, στο θάλαμο θα δημιουργηθεί και το ειδικό μαγνητικό πεδίο που υπάρχει στη Σελήνη και αναμένεται τα αντικείμενα και οι άνθρωποι να αιωρούνται, όπως βλέπουμε να συμβαίνει και στις διαστημικές αποστολές.

Τα πειράματα που θα γίνουν στην «τεχνητή Σελήνη» θα επιτρέψει στους επιστήμονες να δοκιμάσουν τον εξοπλισμό τους στο σεληνιακό περιβάλλον - ενδεχομένως αποφεύγοντας δαπανηρά λάθη.

Η ιδέα για την εγκατάσταση προήλθε από το «πείραμα του αιωρούμενου βατράχου». Το πείραμα αυτό παρουσιάστηκε στο συνέδριο του ευρωπαϊκού συνδέσμου για τη χαμηλή βαρύτητα στις 17 Μαρτίου 1997 στο Παρίσι από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τους γνωστούς πειραματικούς φυσικούς J.C Maan και A.K Geim. Η ομάδα των επιστημόνων κατόρθωσε εφαρμόζοντας αρκετά ισχυρά μαγνητικά πεδία να ανυψώσει ένα βάτραχο κρατώντας τον αιωρούμενο αρκετή ώρα παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του βαρυτικού πεδίου να τον κατεβάσει.

Τον Δεκέμβριο του 2020 προσεδαφίστηκε στη Σελήνη το σκάφος της κινεζικής αποστολής Chang’e 5. To σκάφος τρύπησε την επιφάνεια της Σελήνης και συνέλεξε περίπου δύο κιλά πετρωμάτων. Τα πετρώματα τοποθετήθηκαν σε μια κάψουλα η οποία επέστρεψε στη Γη. Τα πετρώματα που βρίσκονται στη Κινεζική Ακαδημία Γεωλογικών Επιστημών ανέλυσε διεθνής ομάδα επιστημόνων. Όπως διαπίστωσαν τα πετρώματα είναι ηφαιστειακά και έχουν ηλικία δύο δισ. ετών.

Η Σελήνη είναι γεμάτη κρατήρες οι οποίοι αποτελούν πεδίο γεωλογικών διεργασιών και οι μελέτες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι οι νεότεροι εξ αυτών έχουν ηλικία περίπου ενός δισ. έτους.

 Πηγή: independent.co.uk

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.