Header Ads

Μαργαρίτα Λούι Ντρέιφους: Πώς η Ρωσιδα κληρονόμος, ιδιοκτήτρια της Μαρσέιγ, γλίτωσε τη χρεοκοπία

Πριν από έναν χρόνο, το οικονομικό μέλλον της Μαργαρίτας Λούι Ντρέιφους έμοιαζε ζοφερό.

Η ρωσικής καταγωγής κληρονόμος του Γάλλου επιχειρηματία Ρομπέρ Λουί Ντρέιφους και μία από τις πλουσιότερες γυναίκες της Ευρώπης, είχε ένα τεράστιο χρέος, ύψους ενός δισ. δολαρίων στην Credit Suisse Group AG, εκ των οποίων τα 400 εκατ. δολάρια έπρεπε να αποπληρωθούν μέχρι το τέλος του 2020.

Ο σύζυγός της Ρομπέρ, ο οποίος πέθανε το 2009 από λευχαιμία, ήταν στο τιμόνι ενός ιστορικού ομίλου ο οποίος ιδρύθηκε το 1851 και δραστηριοποιείται στον τομέα των γεωργικών και αγροτικών προϊόντων.

Πριν μια δεκαετία, το 2011, η Μαργαρίτας Λούι Ντρέιφους όταν ανέλαβε τα ηνία της γαλλικής εταιρείας, αναγκάστηκε να δανειστεί περίπου 1 δισ. δολάρια από την ελβετική τράπεζα για να εξαγοράσει το μερίδιο μετοχών που είχαν κληρονομήσει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Λουί Ντρέιφους.

Στόχος της ήταν να γίνει η απόλυτη κυρίαρχος του αγροτικού κολοσσού. Τότε, μέσω μιας σειράς εξαγορών μετοχών, κατόρθωσε να αυξήσει το ποσοστό της από 50% (όσο κληρονόμησε από τον άνδρα της) σε 96%, μέσα σε μια δεκαετία, δηλαδή από το 2011 έως το 2020.

Ωστόσο, όλες αυτές οι κινήσεις την ανάγκασαν να προβεί σε έναν πολύ υψηλό δανεισμό, τον οποίο κάποια στιγμή έπρεπε να αποπληρώσει, προκειμένου να μην χάσει τα πάντα.

Η 59χρονη αποφάσισε να πουλήσει ένα μερίδιο μετοχών της Louis Dreydus (περίπου 45%) στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι.

Για πρώτη φορά, επομένως, ένα μεγάλο τμήμα μετοχών της εταιρείας περιήλθε στα χέρια ξένων επενδυτών, εκτός της ιδρυτικής οικογένειας.

Οι αντιδράσεις των υπόλοιπων κληρονόμων ήταν έντονες, ωστόσο η 59χρονη κατάφερε να εξασφαλίσει πολύτιμη ρευστότητα και να αποφύγει τη στάση πληρωμών.

Η εταιρεία και η Μαργαρίτα προσωπικά ωφελήθηκαν από τις ασταθείς και υψηλότερες τιμές των γεωργικών προϊόντων κατά τη διάρκεια της πανδημίας με αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες αντί να χρεοκοπήσει να καταφέρει να αυξήσει την προσωπική της περιουσία σε 3,3 δισ. δολάρια, αποκομίζοντας 457 εκατ. δολάρια από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η Μαργαρίτα είπε στο ελβετικό επιχειρηματικό περιοδικό «Bilanz» τον Νοέμβριο του 2020 ότι σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει το «ζεστό» χρήμα που έχει στη διάθεση της για να διακανονίσει τα χρέη της προς την Credit Suisse.

Πηγή: Bloomberg

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.