Header Ads

Προειδοποίηση Μπάιντεν: Ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας για «ξεκάθαρο ενδεχόμενο» (distinct possibility)η Ρωσία να προβεί σε στρατιωτικές ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο. Το Κρεμλίνο από πλευράς του ακούστηκε και αυτό απαισιόδοξο, λέγοντας πως «δεν βλέπει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία» ως προς την επίλυση της κρίσης, αφού οι ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα απέρριψαν και πάλι τις κύριες ρωσικές απαιτήσεις.

Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο διάλογος ήταν ακόμα δυνατός για τον τερματισμό της κρίσης, μα ο Μπάιντεν απηύθυνε προειδοποίηση και εξέφρασε αυξανόμενους προβληματισμούς πως ο Ρώσος πρόεδροςΒλαντιμίρ Πούτιν θα δώσει έγκριση για μια περαιτέρω εισβολή στην ουκρανική επικράτεια στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι τα σχόλια του Μπάιντεν στον Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ενισχύουν τους προβληματισμούς που εκφράζουν στελέχη της κυβέρνησης εδώ και καιρό. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι υπάρχει ξεκάθαρο ενδεχόμενο ο Ρώσοι να εισβάλουν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο» είπε η Έμιλι Χορν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. «Το έχει πει αυτό δημόσια και προειδοποιούμε για αυτό εδώ και μήνες».

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ εκφράζουν ανησυχίες πως η συγκέντρωση περίπου 100.000 Ρώσων στρατιωτών κοντά στην Ουκρανία υποδεικνύει ότι η Μόσχα σχεδιάζει να εισβάλει στη γειτονική της χώρα. Η Ρωσία το αρνείται αυτό, και έχει παρουσιάσει μια σειρά από απαιτήσεις για τις οποίες λέει πως θα βελτιώσουν την ασφάλεια στην Ευρώπη. Ωστόσο, όπως αναμενόταν, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απέρριψαν τις κύριες απαιτήσεις της Μόσχας την Τετάρτη, αρνούμενοι να απαγορεύσουν στην Ουκρανία την ένταξη στη Συμμαχία και λέγοντας πως οι αναπτύξεις συμμαχικών στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην ανατολική Ευρώπη δεν είναι διαπραγματεύσιμες.

Οι ΗΠΑ υπέδειξαν κάποιους τομείς όπου θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός ως προς τις ρωσικές ανησυχίες, προσφέροντας πιθανώς μια οδό αποκλιμάκωσης, μα η Ουάσινγκτον επίσης προειδοποίησε τη Μόσχα για σκληρές κυρώσεις εάν εισβάλει στην Ουκρανία. Επιπρόσθετα σε κυρώσεις με στόχο Ρώσους και οικονομικούς τομείς- κλειδιά, διάφοροι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν την Πέμπτη με βεβαιότητα πως η Γερμανία δεν θα επέτρεπε να αρχίσει η λειτουργία του νέου αγωγού αερίου Nord Stream 2 σε περίπτωση εισβολής.

Τα μάτια είναι πλέον στραμμένα στον Πούτιν, που θα αποφασίσει πώς η Ρωσία θα απαντήσει εν μέσω φόβων πως η Ευρώπη θα μπορούσε να βυθιστεί στον πόλεμο.

Στο μεταξύ ο Μπάιντεν μίλησε στον Ουκρανό ομόλογό του Ζελένσκι την Πέμπτη, διαβεβαιώνοντας για την αμερικανική και συμμαχική στήριξη, περιλαμβανομένων πρόσφατων παραδόσεων αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ζελένσκι ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο η Ρωσία να εισβάλει όταν το έδαφος παγώσει και οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να επιτεθούν στη ρωσική επικράτεια από βόρεια του Κιέβου, σύμφωνα με δύο άτομα ενήμερα σχετικά με τη συζήτηση.

Ειδικοί σε στρατιωτικά θέματα έχουν πει ότι η Ρωσία ίσως περιμένει τις βέλτιστες συνθήκες εδάφους για τη μεταφορά βαρέος εξοπλισμού στο Κίεβο, στο πλαίσιο οποιασδήποτε εισβολής. Σημειώνεται πως πριν από οκτώ χρόνια η Ρωσία είχε εισβάλει στην Κριμαία τον Φεβρουάριο.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.