Header Ads

Ολλανδία: Κουρέματα και γυμναστική σε μουσεία, συναυλιακούς χώρους

Δεκάδες μουσεία, θέατρα και αίθουσες συναυλιών στην Ολλανδία μετατράπηκαν σε πεδίο μιας ασυνήθιστης διαμαρτυρίας ενάντια στους ισχύοντες περιορισμούς για την Covid-19, μετατρέποντας τους χώρους τους σε κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και γυμναστήρια.

Ορισμένες επιχειρήσεις, όπως κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης νυχιών, γυμναστήρια και καταστήματα μη βασικών προϊόντων πήραν το πράσινο φως πρόσφατα να επαναλειτουργήσουν μετά το πλήρες lockdown, ενώ μουσεία, θέατρα, εστιατόρια και κινηματογράφοι παρέμειναν κλειστά.

Πολλοί στον πολιτιστικό τομέα αμφισβήτησαν τη λογική των μέτρων αυτών και την Τετάρτη οργάνωσαν μια διαμαρτυρία για να καταδείξουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι μια παράλογη κατάσταση. Χρησιμοποίησαν το hashtag #OpenCultuur (Ανοικτός Πολιτισμός) για να οργανώσουν τις διαδηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών στο Αμστερνταμ, το Concertgebouw, δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο από κομμωτές που ανέβηκαν στη σκηνή και επιδόθηκαν σε κομμώσεις, την ώρα που καλλιτέχνες γύρω τους έπαιζαν μουσική.

Οσοι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία υπογράμμισαν ότι οι ενέργειές τους δεν έχουν καμία σχέση με το αντιεμβολιαστικό κίνημα ή τους αρνητές του κορονοϊού - και ακολουθούσαν τους κανόνες πανδημίας όσον αφορά τους κωδικούς QR, τη χρήση μάσκας και τις αποστάσεις.

Το Μουσείο του Limburg στο Φένλο επέλεξε να γίνει «γυμναστήριο», λέγοντας ότι το προσωπικό του «άφησε τον χώρο εργασίας του για μια συνεδρία Ζούμπα».

Εν τω μεταξύ, οι συνάδελφοί τους στο παγκοσμίου φήμης Μουσείο Βαν Γκογκ στο Αμστερνταμ, μαζί με ορισμένα μέλη του κοινού, το έριξαν στο... μανικιούρ, περιτριγυρισμένοι από πίνακες ζωγραφικής του σπουδαίου καλλιτέχνη.

Αν και ορισμένα από τα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου ενός που πρόσφερε μαθήματα γιόγκα, έλαβαν προειδοποιήσεις από τις αρχές, η διαμαρτυρία χαρακτηρίστηκε τελικά επιτυχημένη.

«Κοιτάμε πίσω σε μια επιτυχημένη ημέρα δράσης! Μικροί και μεγάλοι έχουν αθληθεί σε πολλά μουσεία, εφιστώντας την προσοχή στην επαναλειτουργία του πολιτιστικού τομέα. Δυστυχώς, ορισμένα μουσεία αναγκάστηκαν να κλείσουν νωρίς», ανέφερε στο Twitter η Ολλανδική Ενωση Μουσείων .

Η ολλανδική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να επανεξετάσει την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στις 25 Ιανουαρίου.

(με πληροφορίες από BBC, RT)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.