
Όπως κάθε Πέμπτη έτσι και σήμερα (20.01.2022), έγινε η καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας.
Η ενημέρωση γίνεται στο υπουργείο Υγείας, από την Αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.
Τον λόγο πήρε αρχικά η Μίνα Γκάγκα, η οποία τόνισε πως η πανδημία είναι σε μία υψηλή αλλά σταθερή κατάσταση και πως τα νοσοκομεία πιέζονται. «Να είμαστε προσεκτικοί για το επόμενο διάστημα», είπε σημειώνοντας πως κινδυνεύουν να νοσήσουν περισσότεροι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν κάνει την 3η δόση.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του κύματος της παραλλαγής Ομικρον και πως το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει πολύ ψηλό αλλά παρατηρείται σταδιακή και σταθερή αποκλιμάκωση.
170.000 είναι τα ενεργά κρούσματα σήμερα, είπε η κα. Βάνα Παπαευαγγέλου, κάνοντας λόγο για μείωση του δείκτη θετικότητας την τελευταία εβδομάδα, ενώ ακόμη μίλησε για αύξηση του ιικού φορτίου σε Κρήτη και Αχαΐα.
«Εφτά στους 10 είναι άνω των 55 ετών και 1 στους 3 στις ΜΕΘ έχουν ηλικία μικρότερη των 60 ετών. Κανείς δεν είναι άτρωτος», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, τις τελευταίες 15 ημέρες το 85% θανάτων είναι μικρότερης ηλικίας των 60 ετών και αφορούν ανεμβολίαστους.
Το 93,4% των θανάτων αφορά σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου, είτε δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου σημείωσε στην συνέχεια, υπερτονίζοντας την σημασία όχι απλώς του εμβολιασμού, αλλά του εμβολιασμού και με την αναμνηστική δόση.
Αναφορικά με την συζήτηση για το τέλος της πανδημίας, ανέφερε πως ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και πως η εκτεταμένη διασπορά του ιού τον ευνοεί ώστε να δημιουργηθούν νέες μεταλλάξεις.
Κλείνοντας, η Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για τα παιδιά, λέγοντας πως ο δείκτης θετικότητας είναι εξαιρετικά χαμηλός και πως η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά είναι απολύτως αναμενόμενη, καθώς τα παιδιά είναι η μοναδική κοινωνική ομάδα που «ελέγχεται» δύο φορές την εβδομάδα με τα τεστ κορονοϊού. Ειδικά για την μετάλλαξη Όμικρον και τα παιδιά, είπε πως φαίνεται να υπάρχει μια ηπιότερη μορφή της νόσου.
Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα από ολόκληρο τον κόσμο.
«Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή» είπε ο καθηγητής, μιλώντας για σημάδια σταθεροποίησης, με την κατάσταση όμως να παραμένει κρίσιμη.