Header Ads

Θερμοκρασία ρεκόρ στην Αυστραλία με τον υδράργυρο στους 50,7 βαθμούς Κελσίου

Global warming from the climate crisis and the catastrophic heatwave, Climate Change

Θερμοκρασία ρεκόρ στην Αυστραλία όπου ο υδράργυρος έφτασε τους 50,7° Κελσίου σε απομακρυσμένη πόλη στην πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας.

Μάλιστα το Αυστραλιανό Συμβούλιο για το κλίμα, σχολίασε πως τόσο υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να σημειώνονται όλο και συχνότερα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Νέο ρεκόρ ζέστης στη Δυτική Αυστραλία και εθνικό ρεκόρ!», ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της πολιτείας μέσω Twitter. 

«To Όνσλαου κατέγραψε θερμοκρασία άνευ προηγουμένου: 50,7° Κελσίου, ρεκόρ στη Δυτική Αυστραλία και την πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί σε ολόκληρη την Αυστραλία εδώ και 62 χρόνια».

Δύο άλλες πόλεις, η Μαρντι και η Ρόουμπόρν ανέφεραν θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου την Πέμπτη, σύμφωνα με το ΒΒC. Ο Λουκ Χάντινγκτον, του Γραφείου Μετεωρολογίας, είπε ότι η συσσώρευση ζεστού αέρα στην περιοχή προκλήθηκε από την έλλειψη καταιγίδων.

Όπως τόνισε οι πολίτες θα πρέπει να φροντίζουν να παραμένουν σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους όσο περισσότερο μπορούν ή αν πρέπει να είναι σε εξωτερικούς χώρους, να μένουν στη σκιά και να καταναλώνουν πολλά υγρά.

Ένας κάτοικος του Ρόουμπορν, ο Μάρκ Μπάρατ  είπε στο ABC News ότι οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που ο κλιματισμός στο γραφείο είχε σταματήσει να λειτουργεί. «Η πίεση είναι μεγάλη, αυτό είναι σίγουρο», όπως είπε.

Αντίστοιχα υψηλή θερμοκρασία είχε καταγραφεί στην πόλη Ούντναντατα στη Νότια Αυστραλία στις 2 Ιανουαρίου 1960  σύμφωνα με τον ιστότοπο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Ο διευθυντής του συμβουλίου για το κλίμα,  Μάρτιν Ράις ανέφερε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως οι ακραίες θερμοκρασίες έχουν ήδη «καταστροφικές, θανατηφόρες συνέπειες» στην Αυστραλία. «Τα κύματα καύσωνα σκοτώνουν σιωπηλά στην Αυστραλία, προκαλούν περισσότερους θανάτους από κάθε άλλο ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο».

Όπως τόνισε εάν δεν υπάρξει δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι καύσωνες αυτοί μπορεί να γίνουν πολύ συχνοί. «Στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη, περί το 2030, θα έχουμε καλοκαιρινές ημέρες με 50 βαθμούς Κελσίου», όπως προειδοποίησε.

Πηγές: BBC, ABC News, ΑFP

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.