Header Ads

ΥΠΕΞ: Πάγια και αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 μίλια

Αμεση και κατηγορηματική είναι απάντηση της Ελλάδας στην Τουρκία για τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί δήθεν «εθνικής υποχώρησης» από το δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, με αφορμή τοποθετήσεις του πρώην προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών, Χρήστου Ροζάκη.

«Πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)», υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές.

Νωρίτερα, ΜΜΕ της γειτονικής χώρας (A.Haber, Star κ.ά) είχαν μεταδώσει, «ερμηνεύοντας» τις δηλώσεις Ροζάκη, ότι «Η Ελλάδα παραιτήθηκε από την αξίωση για 12 για επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια».

Την Παρασκευή, μιλώντας στον 98.9 Alpha, ο Χ.Ροζάκης υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών της με την Τουρκία, για αναθέρμανση του διαλόγου, καταθέτοντας εποικοδομητικές προτάσεις, όπως η αποδοχή επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια και όχι στα 12.

«Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις που περιλαμβάνουν μέχρι και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια, όμως η τουρκική πλευρά επιμένει σταθερά και προκλητικά να μην ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμα μας για επέκταση των χωρικών ακόμη και στην ηπειρωτική Ελλάδα» ανέφερε συγκεκριμένα.

Μηνύματα Μητσοτάκη-Δένδια στην Αγκυρα

«Δεν θα πάψουμε και να υπενθυμίζουμε διαρκώς στην Αγκυρα τις επίσημες δεσμεύσεις της, γιατί οι Ελληνες της Ίμβρου είναι Τούρκοι πολίτες με πλήρη δικαιώματα. Και κάθε διάκριση σε βάρος τους δεν αντιβαίνει μόνο στη Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά και στις διεθνείς συμβάσεις περί προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η Τουρκία, λοιπόν, καλείται να τους σεβαστεί με ισοτιμία και δικαιοσύνη» διεμήνυσε, στο μεταξύ, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο χαιρετισμό του στην διαδικτυακή κοπή της πίτας του συλλόγου Ιμβρίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε εκ νέου το μήνυμα πως η Τουρκία πρέπει επιτέλους να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Ιμβρο, στην Τένεδο και στην Κωνσταντινούπολη, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ειδικότερα, ο Ν.Δένδιας τόνισε πως η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννης περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό γηγενή πληθυσμό, όσον αφορά τη θέσπιση καθεστώτος τοπικής αυτονομίας και αυτοδιοίκησης και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους.

Παράλληλα, κάλεσε τη γειτονική χώρα «να συμμορφωθεί με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, όπως για παράδειγμα το Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (1625/27.6.2008), σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και στην Τένεδο».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.