Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο «μνημόνιο» για την ΑΟΖ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019, μετά από συνάντηση που είχε με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν ανέφερε επίσης η Άγκυρα θα στείλει 150.000 δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 στη Λιβύη.
Ο πρωθυπουργός της Λιβύης δήλωσε ότι οι συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης, βασίζονται σε ένα έγκυρο πλαίσιο.
Την ίδια ώρα, στη Βεγγάζη βρέθηκε σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας όπου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης Χουσεΐν, Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα επιστρέφει στη Λιβύη. Στην αρχή της δήλωσής του ο υπουργός Εξωτερικων δήλωσε πολύ χαρούμενος που βρίσκεται στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας και τόνισε πως αυτό που μπορεί να υποσχεθεί στην κοινωνία της Βεγγάζης είναι ότι η Ελλάδα επιστρέφει. «Επιστρέφει να βοηθήσει όσο πιο πολύ μπορούμε. Με το λαό μας, με την ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιθυμούμε να διατηρήσουμε τη φιλία μας με τη Λιβύη και να βοηθήσουμε τη Λιβύη να προχωρήσει μπροστά και να γίνει ευημερούσα και σταθερή χώρα» επισήμανε περαιτέρω.
«H Ελλάδα είναι εκ νέου παρούσα στη Λιβύη και θα παραμείνει» έγραψε ο Νίκος Δένδιας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter για την επίσκεψη.