Header Ads

"Βραχυκύκλωμα" στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό μετά το αίτημα Τατάρ για αναγνώριση κυριαρχίας

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στην Γενεύη μετά και την κατάθεση εγγράφου του τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ να καταθέσει έγγραφο με το οποίο ζητά απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας (δηλ. ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών) κάτι που σήμανε συναγερμό στην ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία η οποία απαντά σήμερα με δικό της έγγραφο. 

Πληροφορίες του κυπριακού Philenews αναφέρουν πως κατά την έκτακτη ολομέλεια με τη συμμετοχή όλων των αντιπροσωπειών που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μ.Πέμπτης ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατέθεσε πρόταση για διορισμό ειδικού αντιπροσώπου με συγκεκριμένη αποστολή περί επανέναρξη των συνομιλιών. 

Αποστολή του ειδικού αντιπροσώπου, θα είναι η προετοιμασία του εδάφους ώστε να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σε 3-4 μήνες. Ωστόσο σύμφωνα με το ίδιο μέσο και βάσει άλλων πληροφοριών ”η θεματολογία με την οποία θα ασχοληθεί ο ειδικός αντιπρόσωπος υπάρχουν διαφορετικές πληροφορίες: α) η μια πληροφορία θέλει τον ειδικό αντιπρόσωπο να επικεντρώνεται στο θέμα της «κυριαρχίας των κοινοτήτων», β) υπάρχει και η άλλη πληροφορία ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος θα ασχολείται και με την κυριαρχία”.

Ο κ.Γκουτέρες πάντως κατά την διάρκεια της χθεσινή ολομέλειας υπογράμμισε πως θα πρέπει όλοι να κινηθούν εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν μπορεί να συζητά για δυο κράτη.

Στη νέα ολομέλεια που πραγματοποιείται σήμερα θα διαφανεί εάν η τ/κ θα μετακινηθεί από τις θέσεις της ενώ ο ΓΓ ανέφερε πως ανέφερε πως υπάρχουν τρεις επιλογές: η μία αφορά την πρόταση για διορισμό ειδικού αντιπροσώπου, η δεύτερη να οδηγηθεί η προσπάθεια σε αδιέξοδο θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για νέους όρους εντολής και η τρίτη να πραγματοποιηθεί νέα άτυπη πενταμερής σε δύο μήνες. Ο ίδιος ανέφερε πως δεν ευνοεί τις δύο τελευταίες. 

Το έγγραφο Τατάρ 

Το έγγραφο του Ερσίν Τατάρ (το οποίο ο Φ έχει δει) καταγράφει την πρότασή του για το πως θα δημιουργηθεί η «σχέση συνεργασίας» η οποία θα στηρίζεται σε έξι παραμέτρους:

1. Ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει ένα ψήφισμα στο οποίο θα διασφαλίζεται το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών.  Ένα τέτοιο ψήφισμα θα αποτελέσει τη νέα βάση για τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών.

2. Μόλις εξασφαλιστεί το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών μέσω της προαναφερθείσας ρύθμισης, θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βάση τα αποτελέσματα, σε αυτή τη νέα βάση, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών  για τη δημιουργία μιας ελεύθερης και αμοιβαία αποδεκτής σχέσης συνεργασίας.

3. Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο ανεξάρτητων κρατών, τα περιουσιακά δικαιώματα, την ασφάλεια και την προσαρμογή συνόρων, καθώς και τις σχέσεις με την ΕΕ.

4. Οι διαπραγματεύσεις θα υποστηριχθούν από την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και, κατά περίπτωση, από την ΕΕ ως παρατηρητής.

5. Στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας, θα υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση των δύο κρατών και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα το υποστηρίξουν.

6. Κάθε συμφωνία που θα επιτευχθεί ως αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα υποβληθεί για έγκριση σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στα δύο κράτη.

Η αντίδραση Αναστασιάδη 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε απογοητευμένος για το έγγραφο που υπέβαλλε ο Τατάρ. 

«Είναι μεγάλη απογοήτευση τα όσα και γραπτώς υπέβαλε ο κ. Τατάρ. Βεβαίως έχω πει στον γ.γ. ότι η δική μας προσπάθεια ήταν η δημιουργία ενός θετικού κλίματος χωρίς προκλήσεις, χωρίς αναφορές σε όσα απαράδεκτα ακούσαμε. Έχω πει επίσης στον γ.γ. ότι θα υποβάλουμε γραπτώς τις δικές μας θέσεις με επιστημονική τεκμηρίωση και όχι μόνο με την πολιτική θεώρηση των πραγμάτων».

Βέβαια, όπως είπε, «παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις παραμέτρους των ψηφισμάτων, στις Συμφωνίες Κορυφής, στο έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα, στη δήλωση της 25ης Νοεμβρίου του 2019 και βεβαίως στην επιστολή του γ.γ. της 26ης Οκτωβρίου που λέει ότι θα πρέπει να εργαστούμε στη βάση της δουλειάς που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα.

 
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.