Header Ads

Ζωή και θάνατος στην κόλαση της πανδημίας στην Ινδία

Η Ινδία ανακοίνωσε άλλους 3.645 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 το τελευταίο 24ωρο, 350 περισσότερους από ό,τι την προηγουμένη, αριθμό που αποτελεί νέο τραγικό ρεκόρ σε μια χώρα που μοιάζει να διαλύεται από το τελευταίο κύμα πανδημίας.

Η Ινδία θρηνεί ήδη 204.832 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας επισήμως, όμως αρκετοί ειδικοί εκτιμούν πως ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ πιο βαρύς.

Επιβεβαιώθηκαν ακόμη 380.000 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, καταρρίπτοντας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το παγκόσμιο ρεκόρ. Το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό έφθασε στα 18,38 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων πάνω από τα έξι εκατομμύρια έχουν διαγνωστεί μέσα στον Απρίλιο.

Η εκθετική εξάπλωση του νέου κορονοϊού, που αποδίδεται εν μέρει στη λεγόμενη ινδική παραλλαγή και εν μέρει στα πλήθη που συγκεντρώθηκαν για να συμμετάσχουν σε πολιτικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, προκαλεί χάος στα ινδικά νοσοκομεία, πολλά από τα οποία έχουν υποστεί απόλυτο κορεσμό και αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις, σε κλίνες, σε φάρμακα, σε οξυγόνο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Indian Express, ο καθηγητής Κ. Βιτζέι Ράγκαβαν, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, αναγνώρισε πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα για να προετοιμαστεί για το δεύτερο κύμα.

«Η κεντρική κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατών έκαναν αξιοσημείωτες προσπάθειες για να ενισχύσουν τις νοσοκομειακές υποδομές και τη φροντίδα της δημόσιας υγείας στη διάρκεια του πρώτου κύματος (...). Όμως όταν το κύμα αυτό άρχισε να καταλαγιάζει, ίσως να υποχώρησε η αίσθηση του επείγοντος για τη συνέχιση αυτούτου έργου », είπε.

Πάντως, «ήταν απλούστατα αδύνατον να αυξηθούν οι δυνατότητες του δημόσιου συστήματος υγείας μέσα σε έναν χρόνο σε επίπεδο που θα αρκούσε για να αντιμετωπιστεί αυτό που βλέπουμε σήμερα», πρόσθεσε.

Η υγειονομική κρίση πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την πρωτεύουσα Νέο Δελχί, όπου ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες των ασφυκτικά γεμάτων με ασθενείς νοσοκομείων.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.