Header Ads

Πέθανε ο σκηνοθέτης Τάκης Βουγιουκλάκης, αδελφός της Αλίκης

Τάκης Βουγιουκλάκης

Πέθανε, σε ηλικία 82 ετών, από ανακοπή καρδιάς ο γνωστός σκηνοθέτης και αδερφός της Αλίκης Βουγιουκλάκη, Τάκης Βουγιουκλάκης.

Ο Τάκης Βουγιουκλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Μαρτίου 1939. Γονείς του ήταν ο πρώην νομάρχης Αρκαδίας, νομικός Ιωάννης Βουγιουκλάκης και η Αιμιλία Κουμουνδούρου.

Ο Τάκης Βουγιουκλάκης ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Ρώμη της Ιταλίας, κατ′ αρχήν στο Πανεπιστήμιο Pro-Deo όπου σπούδασε Κοινωνιολογία και στη συνέχεια στο Centro Sperimentale di Cinematografia (C.S.C.), όπου σπούδασε Σκηνοθεσία.

Στα πρώτα επαγγελματικά βήματά του εργάστηκε ως βοηθός δίπλα σε Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη διεύθυνση Παραγωγής στις εταιρείες Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης και Φίνος Φιλμ, τη «χρυσή περίοδο» του ελληνικού κινηματογράφου.

Το 1963 δραστηριοποιείται σκηνοθετικά καταρχήν στο ραδιόφωνο, σκηνοθετώντας περισσότερα από 40 θεατρικά έργα και από το 1969 στην τηλεόραση όπου σκηνοθετεί σίριαλ, σόου και εορταστικά προγράμματα. Το 1970 ξεκινά την κινηματογραφική σκηνοθετική καριέρα του. Το 1975 αποφασίζει να ασχοληθεί και επιχειρηματικά με το θέαμα, ιδρύοντας στην Αθήνα εταιρεία παραγωγής ταινιών, θεατρικών παραγωγών και τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Το επόμενο καλλιτεχνικό βήμα του είναι το 1976, όταν καταπιάνεται με τη θεατρική σκηνοθεσία, ανεβάζοντας συνολικά 52 θεατρικές παραστάσεις, ενώ τη δεκαετία του ’80 σκηνοθετεί αρκετές ταινίες βίντεο.

Επίσης, διετέλεσε γενικός διευθυντής της εταιρείας παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων Αστήρ TV, μέλος του ΔΣ του Κρατικού Οργανισμού «Άρμα Θέσπιδος» (Κρατική Θεατρική Σκηνή) και επί τρία χρόνια γενικός και καλλιτεχνικός διευθυντής, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, μέλος της γνωμοδοτικής επιτροπής καλλιτεχνικών σχολείων (ΜΕ) του υπουργείου Παιδείας, μέλος της Επιτροπής βράβευσης θεατρικών κειμένων-δόκιμων συγγραφέων του υπουργείου Πολιτισμού, σύμβουλος στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Επί σειρά ετών ήταν μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ διετέλεσε και γενικός γραμματέας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Έργων - «Αθηνά».

Στις εθνικές εκλογές του 1996 συμμετείχε ως υποψήφιος βουλευτής με την «Πολιτική Άνοιξη» στην Α′ Αθηνών. Το 2002 αποφασίζει να ασχοληθεί με τα δημοτικά δρώμενα και εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Βριλησσίων και αναλαμβάνει πρόεδρος του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου. Το 2006 επανεκλέγεται και αναλαμβάνει πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βριλησσίων.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.