Header Ads

Βραζιλία: Τι πήγε στραβά και θρηνεί τόσους νεκρούς από κορονοϊό

Η Βραζιλία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο από κορονοϊό και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η τρέχουσα αύξηση των κρουσμάτων ενδέχεται να μην κορυφωθεί για αρκετές εβδομάδες ακόμη.

Η ταχεία εξάπλωση μιας παραλλαγής του ιού, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Βραζιλία, υπήρξε σημαντική αιτία ανησυχίας για όλο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, συνεχώς υποβαθμίζει τη σοβαρότητα του ιού, αλλά τώρα στρέφει το βλέμμα του στην εθνική προσπάθεια εμβολιασμού, για την οποία οι επικριτές του λένε ότι ξεκίνησε πολύ αργά.

Τι λέει ο Μπολσονάρο

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός σχετικά με την ανάγκη λήψης αποφασιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας:

  • ονόμασε την Covid «μια μικρή γρίπη»

  • απέρριψε ένα εθνικό lockdown, λέγοντας ότι τέτοια μέτρα μόνο κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους

  • αποκάλεσε τους κυβερνήτες και τους δημάρχους που επέβαλαν lockdown «τύραννους»
  • αμφέβαλε δημόσια για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων και είπε ότι δεν θα εμβολιαζόταν

  • αστειεύτηκε το εμβόλιο της Pfizer μπορεί «να μετατρέψει τους ανθρώπους σε κροκόδειλους»
  • απέρριψε τις ευκαιρίες που είχε για αγορά εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων
  • είπε στους πολίτες να «σταματήσουν να κλαψουρίζουν» για την κατάσταση

Ο Μπολσονάρο εξακολουθεί να αντιτίθεται στα lockdown, αλλά η κυβέρνησή του έχει εντείνει την προσπάθειά της να εμβολιάσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια άτομα του πληθυσμού της χώρας.

Ενας στους τέσσερις θανάτους παγκοσμίως

Η Βραζιλία έχει μακράν τον υψηλότερο συνολικό αριθμό θανάτων στη Λατινική Αμερική.

Τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα καταγράφεται ένας στους τέσσερις αναφερόμενους θανάτους  παγκοσμίως.

Παραμένει πίσω από το Περού και το Μεξικό στην αναλογία θανάτων ως προς τον συνολικό πληθυσμό, αλλά οι ημερήσιοι θάνατοι αυξάνονται ραγδαία στη Βραζιλία.

Ο αριθμός των ανθρώπων που υπέκυψαν στην νόσο τον περασμένο Μάρτιο ήταν διπλάσιο σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο μήνα της πανδημίας και η ανοδική τάση συνεχίζεται καθώς μια πιο μεταδοτική παραλλαγή οδηγεί σε νέες λοιμώξεις.

Μια πρόσφατη εκτίμηση από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον προέβλψε ότι η Βραζιλία θα μπορούσε να έχει συνολικά περισσότερους από 500.000 θανάτους μέχρι τον Ιούλιο.

Οι ηγέτες της αυτοδιοίκησης λένε ότι τα μικτά μηνύματα και η άρνηση για lockdown σε εθνικό επίπεδο έχουν καταστήσει δυσκολότερη την επιβολή των τοπικών περιορισμών.

Τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας σε πολλές πολιτείες σε ολόκληρη τη χώρα είναι γεμάτα και τα περισσότερα νοσοκομεία πλησιάζουν στα όρια της χωρητικότητάς τους.

Ο Δρ. Μιγκέλ Νικολέλης, Βραζιλιάνος καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Ντιούκ, δήλωσε στο BBC: «Τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται υπό κατάρρευση σε εθνικό επίπεδο αυτήν τη στιγμή - είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που το σύστημα δημόσιας υγείας κατέρρευσε. Εάν μπορέσουμε να αποκτήσουμε το εμβόλιο σε μεγάλες ποσότητες, θα μπορούσαμε τουλάχιστον να μετριάσουμε την κατάσταση».

Ελλείψεις εμβολίων

Η Βραζιλία είχε ισχυρό ρεκόρ στη διεξαγωγή εκστρατειών εμβολιασμού και σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής διαθέτει μια καλά εδραιωμένη υποδομή υγειονομικής περίθαλψης.

Ωστόσο, οι προσπάθειές της για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού έχουν μείνει πίσω από εκείνες της Χιλής και της Ουρουγουάης που κατέχουν την πρώτη θέση στην περιοχή.

Η εμπιστοσύνη των Βραζιλιάνων στα εμβόλια είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο, αλλά η διάθεσή τους είναι πολύ αργή.

Μόνο περίπου το ήμισυ του στόχου των 46 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου είχαν επιτευχθεί έως το τέλος Μαρτίου.

Η Βραζιλία έχει παραγγείλει τώρα αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού της - αλλά οι επικριτές λένε ότι αυτές οι συμφωνίες έγιναν πολύ αργά, καθώς άλλες μεγάλες χώρες με παρόμοια αγοραστική δύναμη προηγούνται στην αναμονή.

Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση της Βραζιλίας απέρριψε την προσφορά της Pfizer να αγοράσει έως και 70 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της.

Πρόσφατα παρήγγειλε 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου της Pfizer, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτών δεν θα φτάσει μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η κυβέρνηση έχει παραγγείλει επίσης 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που παράγεται από την κινεζική εταιρεία Sinovac, παρά το γεγονός ότι ο Μπολσονάρο το είχε επικρίνει στο παρελθόν.

Τον περασμένο Νοέμβριο, είπε ότι η διακοπή των δοκιμών του εμβολίου στη Βραζιλία ήταν «άλλη μια νίκη για τον Ζαΐρ Μπολσονάρο».

Οι κίνδυνοι από τις βραζιλιάνικες μεταλλάξεις

Το ινστιτούτο δημόσιας υγείας της Βραζιλίας Fiocruz, έχει εντοπίσει 92 παραλλαγές του κορονοϊού στη χώρα.

Συγκεκριμένα, η μετάλλαξη P.1 έχει προκαλέσει ανησυχία, επειδή θεωρείται πολύ πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος και έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Λατινική Αμερική και τον κόσμο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα τρέχοντα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά ενάντια στη βραζιλιάνικη παραλλαγή, αν και ίσως όχι τόσο καλά, ενώ στο μέλλον θα μπορούσαν να εμφανιστούν νέες παραλλαγές που είναι διαφορετικές.

Ο Δρ, Νικολέλις υπογραμμίζει: «Η Βραζιλία δεν είναι μόνο το επίκεντρο της πανδημίας παγκοσμίως, αλλά αποτελεί απειλή για ολόκληρη την προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να ελέγξει την πανδημία. Παράγουμε νέες παραλλαγές κάθε εβδομάδα».

(με πληροφορίες από BBC)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.