Header Ads

Παραιτήθηκε, μετά από ερώτηση της Ραχήλ Μακρή, ο αναπληρωτής CEO του ΤΧΣ

Επιβεβαιώνει με επίσημη ανακοίνωσή του το ΤΧΣ ότι ο αναπληρώτης διευθύνων σύμβουλος Μάριος Κολιόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του. Ειδικότερα, το ΤΧΣ σημειώνει πως: "Σε επιστολή που απέστειλε την 1 Ιουλίου 2013 στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και στην Διευθύνουσα Σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κα. Αναστασία Σακελλαρίου, ο κος Μάριος Κολιόπουλος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου, υπέβαλε την παραίτησή του επικαλούμενος την ανάγκη αποσαφήνισης και θωράκισης του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών".


Νωρίτερα, το Capital.gr είχε μεταδώσει τα εξής: Την παραίτησή του υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Μάριος Κολιόπουλος. Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου ο κ. Κολλιόπουλος στην επιστολή παραίτησής του, η οποία έγινε αποδεκτή, επικαλείται διαφωνία του για "νομικές διαδικασίες".

Τραπεζικοί κύκλοι ωστόσο κάνουν λόγο και για διαφορετικές απόψεις που υπήρχαν με άλλα μέλη του ΤΧΣ.

Πρόκειται για τη δεύτερη παραίτηση σε διάστημα λίγων μηνών και μάλιστα σε μια περίοδο η οποία θεωρείται είναι εξαιρετικά κρίσιμη, όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, καθώς βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η ανακεφαλαιοποίηση, αναμένονται τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών και λήγει στις 15 Ιουλίου η προθεσμία για το πωλητήριο σε ΤΤ και Proton.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Μαρτίου είχε παραιτηθεί, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, ο πρόεδρος του Ταμείου Paul Koster. Τότε, αρμόδια στελέχη είχαν σημειώσει ότι ο κ. Koster είχε εκφράσει από καιρό την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την θέση λόγω της απόστασης που τον χώριζε από την οικογένειά του η οποία διέμενε στο Ντουμπάι.

Αντικείμενο διαβούλευσης με το EWG οι αποδοχές των μελών του ΤΧΣ

Εν τω μεταξύ, οι αποδοχές των μελών του ΤΧΣ βρέθηκαν στο επίκεντρο εγγράφου που διαβιβάστηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με αφορμή ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή η οποία ζητούσε να ενημερωθεί για το μισθό του πρώην και του νυν προέδρου του ΤΧΣ καθώς και για τα κριτήρια επιλογής τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το έγγραφο του ΥΠΟΙΚ οι αποδοχές των μελών του ΤΧΣ αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με το EuroWorkingGroup. "Η διοίκηση του ΤΧΣ ασκείται από το Γενικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή και «οι αμοιβές και αποζημιώσεις μελών των ανωτέρω οργάνων καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και ορίζονται στις εκάστοτε αποφάσεις διορισμού τους, ενώ επιπρόσθετα δημοσιεύονται στην Ετήσια Έκθεση του Ταμείου", σημειώνει ο ΥΠΟΙΚ και συμπληρώνει: «οι αποδοχές δεν υπολογίζονται συναρτήσει των κερδών ή εσόδων του Ταμείου, ενώ αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με το Euro Working Group.

Για την τροποποίηση του ύψους των αποδοχών του προέδρου του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι «γνώμονα αποτέλεσε η ανάγκη για προσέλκυση και διατήρηση, στη θέση του Προέδρου, προσωπικότητας με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά εξειδίκευσης, εμπειρίας και προσανατολισμού, ώστε ο ρόλος του ΤΧΣ να υπηρετηθεί αποτελεσματικά και απρόσκοπτα. Με τον τρόπο αυτό, η επίτευξη υγιούς λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα μεταφραστεί στην ώθηση της δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία, ώστε να υπάρξει ανάκαμψη σε επίπεδο επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

athina984.gr

Δείτε το βίντεο


Από το Blogger.