Header Ads

Ραχήλ Μακρή: Καρτέλ στον τουρισμό δεν χωράνε

ΟΜΙΛΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΤ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

Με το παρόν νομοθέτημα η Συγκυβέρνηση προβαίνει σε ένα ακόμα βήμα προς τον τελικό της στόχο, ο οποίος μορφοποιείται ειδικότερα στην πλήρη διάλυση των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων και γενικότερα στην ολοκληρωτική αποδόμηση των ζωτικών οικονομικών και αναπτυξιακών θεσμών και υποδομών της Χώρας.
Μετά τις εκπληκτικές επιδόσεις της κ. Υπουργού για τον Τουρκικό τουρισμό και την ανοχή πολύπλευρης προώθηση του ακόμη και στην καρδιά της χώρας, την πλατεία Συντάγματος, η Υπουργός κατέθεσε το παρόν νομοσχέδιο προς ψήφιση.



Ένα σχέδιο νόμου που ενισχύει τις πολυεθνικές του τουρισμού και υποβαθμίζει τον ΕΟΤ σε διακοσμητικό στοιχείο, βολέματος κομματικών ημετέρων.
Η κ. Υπουργός συμπλήρωσε ένα έτος και ένα μήνα θητείας στο Υπουργείο Τουρισμού. Στο διάστημα αυτό παρά την επιχειρούμενη παραπληροφόρηση των κυβερνητικών επικοινωνιολόγων και των προσκείμενων στην κυβέρνηση μέσων υποτιθέμενης ενημέρωσης, η εικόνα και οι προοπτικές του Ελληνικού τουρισμού είναι απογοητευτικές.
Η εφαρμογή της άκρατης φορολόγησης, των χαρατσιών στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις, της υψηλής τιμής του Πετρελαίου ειδικά τους χειμερινούς μήνες και της σκληρής πολιτικής της ΔΕΗ στην καταβολή των χρωστούμενων από τις επιχειρήσεις οδηγούν στο να βάλετε ταφόπλακα στις ελληνικές μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.
Για ποιο τουρισμό μιλάτε όταν γονατίζετε τους ξενοδόχους με τα ανελέητα χαράτσια και μετά διακόπτετε την ηλεκτροδότηση με την μη πληρωμή οφειλών ακόμη και μεσούσης της τουριστικής περιόδου;
Γιατί δεν κάνετε το ίδιο, όταν ημέτεροι μεγαλοοφειλέτες χρωστούν εκατομμύρια ακόμη και για χρόνια στην ΔΕΗ ;
Δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Μειώνετε το ΦΠΑ από το 23% στο 13% στην εστίαση, χωρίς σχεδιασμό για πέντε μήνες. Ενώ εσείς το είχατε αυξήσει μέσα στην προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα που σας διακρίνει
Σε ποιο σοβαρό κράτος θα προχωρούσε μια κυβέρνηση σε μια τέτοια ενέργεια χωρίς σχεδιασμό;
Και τον περεταίρω ερώτημα που δημιουργείται είναι, του χρόνου πόσο θα είναι το ποσοστό του ΦΠΑ;
Από τις ανωτέρω πράξεις σας καταδεικνύεται πως δεν αντιμετωπίζετε τα προβλήματα μακροπρόθεσμα και με προοπτικές ανάπτυξης, αλλά με τυχοδιωκτισμό και προχειρότητα.
Εδώ και χρόνια διαπράττεται ένα έγκλημα στον Ελληνικό τουρισμό που ονομάζεται «all-inclusive».
Η πολιτική του Υπουργείου δεν ενισχύει την ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών εκτός των Ξενοδοχείων με αποτέλεσμα να έρχονται τουρίστες στην Ελλάδα και να μην καταναλώνουν ούτε ένα Ευρώ στην τοπική αγορά. Ο κύριος Χατζηδάκης μας δήλωσε ότι επιθυμεί την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων παρά την πτώση του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών για τα χρήματα των τουριστών. Καλό θα ήταν να τον ενημερώσετε ότι οι επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων και των μεγάλων τουριστικών συγκροτημάτων σπάνια επισκέπτονται την τοπική αγορά και ακόμα πιο σπάνια ψωνίζουν από αυτή καθώς όλες οι υπηρεσίες τους παρέχονται στα συγκροτήματα αυτά
Εσείς αντί να προωθήσετε ενέργειες για την αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος στη χώρα, ενισχύετε την κερδοσκοπία των ξένων πρακτορείων, στερώντας τη δυνατότητα από χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις αναψυχής, διασκέδασης και εστίασης να προωθήσουν τα προϊόντα τους στους ξένους επισκέπτες.
Με την τακτική σας τα περισσότερα χρήματα επιστρέφουν στο εξωτερικό μέσω των πολυεθνικών ενώ παράλληλα μετατρέπετε τις Ελληνικές επιχειρήσεις σε νεροκουβαλητές των ξένων τουριστικών γραφείων που διαπραγματεύονται τις τιμές άνευ όρων.
Με την τακτική σας μετατρέπετε την χώρα μας σε μια τουριστική αποικία, με επισκέπτες αποκομμένους από την Ελληνική αγορά. Σε λίγα χρόνια θα απομείνουν μόνο τα ισχυρά ξενοδοχειακά συγκροτήματα ξένων συμφερόντων που θα τα προσφέρουν όλα, την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν βάλει λουκέτο.
Είναι φανερό ότι με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο η κυβέρνηση συνεχίζει να πριμοδοτεί εντέχνως τις μεγάλες επιχειρήσεις στον τουρισμό. Όποιος διαθέτει μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα είναι ο ευνοημένος της πολιτικής σας.
Φαίνεται καθαρά από τις διατάξεις για την λειτουργία των επιχειρήσεων ότι οι πολυεθνικές τουριστικές επιχειρήσεις θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση.
Η κυβέρνηση οφείλει να φέρεται με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτου εύρους και όγκου εργασιών. Καρτέλ στον τουρισμό δεν χωράνε, γιατί ο τουρισμός είναι και θα είναι η ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας και στυλοβάτης της Ελληνικής κοινωνίας. Αν καταρρεύσει ή αν περάσει εξ’ ολοκλήρου Στα χέρια των tour operator τότε οι συνέπειες για τον Ελληνικό τουρισμό θα είναι καταστρεπτικές.
Δημοσιεύματα σχολιάζουν το νομοσχέδιο αναφέροντας:
«Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στο να κάνει τον τουρισμό της χώρας μας ακριβότερο και κατάλληλο μόνο για ημεδαπούς και αλλοδαπούς κροίσους, αλλά και να ανοίξει την όρεξη των επενδυτών εκείνων ,που βύθισαν στην ύφεση την Ισπανία με τη φούσκα των τουριστικών κατοικιών.
Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας κατά τα πρότυπα του Ντουμπάι ,την αδειοδότηση σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων με γήπεδα γκολφ, μαρίνες ,συνεδριακά κέντρα και την ίδρυση χώρων υποδοχής τουριστικών δραστηριοτήτων μεγάλης κλίμακας. Για την εξυπηρέτηση και την κερδοφορία των παραπάνω επενδύσεων επιτρέπεται η δόμηση και η διάνοιξη δρόμων σε δάση, δασικές εκτάσεις και σε περιοχές NATURA.
Τα τουριστικά καταλύματα θα μπορούν να αυξήσουν τη δομημένη επιφάνειά τους κατά 30%,θα απέχουν μόλις 30 μέτρα από τον αιγιαλό, θα επιτρέπεται η ανέγερση κτισμάτων μέχρι και 3,5 μέτρα ύψος σε απόσταση 10 μέτρων από τη θάλασσα και θα δίνεται η δυνατότητα κατασκευής ξύλινης εξέδρας μέσα στη θάλασσα για την εξυπηρέτηση των σκαφών.
Θα τακτοποιηθούν οι παρανομίες των χιονοδρομικών κέντρων και των ξενοδοχείων ,που δεν έχουν πάρει άδεια λειτουργίας.»
Γιατί προβαίνετε σε αυτές τις ρυθμίσεις την στιγμή που εισάγεται στην ολομέλεια νομοσχέδιο ειδικά για την ρύθμιση των αυθαιρέτων;
Γιατί επιτρέπεται χαριστικές διατάξεις για τον αιγιαλό την στιγμή που το άλλο νομοσχέδιο του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος απαγορεύει την τακτοποίηση οποιοδήποτε αυθαιρέτου στον αιγιαλό.
Η έλλειψη σχεδιασμού για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος είναι ολοφάνερη εντός και εκτός Ελλάδας. Πώς να μην έχει βυθιστεί ο εσωτερικός τουρισμός, όταν στο Σύνταγμα, λίγα μέτρα από αυτή την αίθουσα διαφημιζόταν με κάθε επισημότητα η Τουρκία ως ιδανικός προορισμός. Με πολιτικές ηττοπάθειας δεν μπορεί να ανταποκριθεί ένα σύγχρονο κράτος , το οποίο δεν πρόσφερε τις απαιτούμενες υποδομές για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού ο οποίος όχι μόνο θα αυξήσει το παραγόμενο εισόδημα αλλά, και θα δημιουργήσει προστιθέμενης αξίας και διαφήμισης της χώρας μας στο εξωτερικό. Για όλα αυτά αδιαφορείτε. Παράλληλα αδιαφορείτε και για τον εσωτερικό τουρισμό. Απόδειξη της αδιαφορίας σας αποτελούν τα ακόλουθα γεγονότα
Έχετε φτάσει την τιμή της βενζίνης σε δυσθεώρητα ύψη, τις τιμές των διοδίων επίσης, όπως και τα εισιτήρια για τα πλοία, ενώ παρατηρούνται και πολλά έκτροπα εκ μέρους των εταιριών με τις ελεγκτικές αρχές του κράτους να είναι υποστελεχωμένες και θεσμικά ανίκανες να παρεμβαίνουν για την τιμωρία των υπευθύνων. Έχετε καταντήσει κάθε διαδρομή εντός της χώρας με αυτοκίνητο απαγορευτική.
Δεν έχετε προβεί ακόμη σε μια αυτονόητη ενέργεια που είναι η δημιουργία τουριστικού επιμελητηρίου. Σε μια χώρα που η βασική επιχειρηματική δράση είναι ο τουρισμός δεν μπορεί να υφίσταται υγιής τουριστική επιχειρηματικότητα χωρίς την ύπαρξη του θεσμού τουριστικού επιμελητηρίου, όχι μόνο για το κέντρο αλλά και για την περιφέρεια με την δημιουργία παραρτημάτων. Ένα σοβαρό Υπουργείο Τουρισμού δεν συγκεντρώνει τις αρμοδιότητες εξ΄ ολοκλήρου, αλλά τις διανέμει στους αρμόδιους παραγωγικούς φορείς. Εσείς αντιθέτως προσαρμόζετε τις αρμοδιότητες γύρω από τον Υπουργό, ο οποίος θα είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού σε όλα τα επίπεδα.

Στην περίπτωση του ΕΟΤ ανατρέπετε τα πάντα και τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά. Δεν έχετε ούτε σχέδιο, ούτε πρόγραμμα για το πώς θα διαμορφώσετε την πολιτική του τουρισμού. Προσπαθείτε καταφανέστατα να βολέψετε δικούς σας ανθρώπους και μάλιστα, με υπερβολικά προνόμια. Η δομή χρειάζεται αναδιάρθρωση και νοικοκύρεμα. Εσείς μόνο νοικοκύρεμα δεν κάνετε στον ΕΟΤ. Αφήστε κατά μέρους την αύξηση στις επισκέψεις τουριστών, σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια η αύξηση είναι αμελητέα. Μην προσπαθείτε να κοροϊδέψετε τον κόσμο με επικοινωνιακά τερτίπια.
Δεν έχετε υλοποιήσει ούτε καν μελετήσει την ίδρυση ενός Εθνικού συμβουλίου Τουρισμού, το οποίο θα αποτελείται από φορείς που εμπλέκονται με τον τουρισμό και δημοσίους λειτουργούς. Το συμβούλιο θα σχεδιάζει την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πολιτική για τον τουρισμό, όσον αφορά τις τιμές, τις επενδύσεις, την επικοινωνιακή πολιτική και προβολή, τον σχεδιασμό για την απορρόφηση των τουριστών και τα πακέτα προσφορών και την δημιουργία βέλτιστων συνθηκών.
Με το νομοσχέδιο που θέλετε να ψηφίσετε μόνο ανταγωνιστικός δεν είναι ο τουρισμός στη χώρα μας. Ουσιαστικά, εξυπηρετείτε ορισμένα από τα συμφέροντα που εκπροσωπείτε, διαμορφώνετε συνθήκες φωτογραφικά για συγκεκριμένα καρτέλ του τουρισμού και δεν λαμβάνετε ούτε μια απόφαση με όραμα και προοπτικές. Αποτέλεσμα να έρχονται οι γειτονικές χώρες και να καταλαμβάνουν την μερίδα του λέοντος.
Η προχειρότητα της σημερινής κυβέρνησης και το χάος που έχει δημιουργήσει η πολιτική σας δεν μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες. Χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν και κατάλληλο συντονισμό για την ανάδειξη του συγκριτικού τουριστικού πλεονεκτήματος της χώρας δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος ικανοποίηση των επισκεπτών, ώστε να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας απανταχού της υφηλίου.
Τέλος, σας υπογραμμίσουμε για ακόμη μια φορά ότι για να αναπτυχθεί οτιδήποτε στην Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να αφανίσετε το κομματικό κράτος, να καταπολεμήσετε τη γραφειοκρατία που οι ίδιοι δημιουργήσατε, και να μειώσετε μόνιμα τη φορολογία που οι ίδιοι επιβάλλατε.
Όταν τα προβλήματα έχουν ονοματεπώνυμο, τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους πρωταίτιους να επιλύσουν τον γόρδιο δεσμό της διαφθοράς.
Από το Blogger.