Header Ads

Επικίνδυνη και καταστροφική η «τριχοτόμηση» της ΔΕΗ

της Ραχήλ Μακρή Βουλευτού Κοζάνης και Τομεάρχη Ενέργειας και Ανάπτυξης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων
Στις 2 Νοεμβρίου 2012, Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησή μου σχετικά με την πώληση λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση των δικτύων, τόνισε «Οι πληροφορίες σας θα έλεγα ότι είναι λανθασμένες και ετεροχρονισμένες, διότι δεν υπάρχει καμία υποχρέωση της χώρας μας πώλησης των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ εντός του 2013 για την εκταμίευση της δόσης.
Σχετικά με τα δίκτυα που αναφέρατε, είναι και πάλι λανθασμένες οι πληροφορίες. Όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ –ο οποίος είναι σημαντικός, όπως είπατε- ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει στις προγραμματικές του δηλώσεις ότι τα δίκτυα θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο. Το μόνο που προβλέπεται είναι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός των δικτύων από τη ΔΕΗ».

Στις 24 Ιουλίου 2013 το Υπουργικό Συμβούλιο υπέγραψε το τέλος της ενεργειακής επάρκειας της χώρα μας, που θα αποτελέσει την αρχή πολλών δεινών. Με μια υπογραφή η Συγκυβέρνηση παραχωρεί το Εθνικό κεφάλαιο των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων, μέσω μιας ασαφούς διαδικασίας και την παραχώρηση του «Ανεξάρτητου» φορέα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιωτικό έλεγχο.
Η ανωτέρω απόφαση με ένα ανεφάρμοστο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης επιδιώκει να ανατρέψει την Ελληνική ενεργειακή πολιτική. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν διευκρινίζει σε καμία των περιπτώσεων την επόμενη μέρα το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μονάδων παραγωγής, των ορυχείων και τις υποχρεώσεις των παρουσιαζόμενων «επενδυτών».

Η ενέργεια αυτή θα εκτοξεύσει, στο μέλλον, το ενεργειακό κόστος των καταναλωτών και θα μετατρέψει τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες της εταιρείας σε κυρίαρχους στον τομέα της ενέργειας με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της ενεργειακής θωράκισης και αυτοτέλειας της Χώρας.


Και ενώ η υπογραφή για την τριχοτόμηση της ΔΕΗ «πέρασε» με συνοπτικότατες διαδικασίες αφήνοντας σε εκκρεμότητα τις υπογραφές για την ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων Ποντοκώμης, Μαυροπηγής, Ακρινής, Αναργύρων και προφανώς και άλλων περιοχών που θα προκύψουν. Δεν διασφαλίζεται το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους, ούτε το επιδιωκόμενο νέο καθεστώς. Οι εσκεμμένες καθυστερήσεις της Συγκυβέρνησης δεν μπορούν να ερμηνευτούν παρά με την επιδίωξη της να εξαπατήσει τους κατοίκους.

Η Συγκυβέρνηση υπογράφει το έγκλημα κατά του Ελληνικού λαού, η επαναπόδοση των εδαφών της εξόρυξης, που αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και κατοχυρωμένο από την νομοθεσία δικαίωμα. Παράλληλα «κάνει τα στραβά μάτια» στην κατάπτυστη τροπολογία Βενιζέλου του 2001, που δεν επαναποδίδει τις εκτάσεις. Οι εκτάσεις αυτές θα αποτελούν περιουσία του «ιδιώτη επενδυτή»; Προφανώς, η κυβέρνηση πουλάει τα πάντα σε τιμή ευκαιρίας για να πάρει τον «έπαινο του καλού παιδιού» από την τρόικα και να μην εφαρμόσει ποτέ την νομοθεσία περί επαναπόδοσης.

Και ενώ προσπαθεί να διαφυλάξει, πάση θυσία, τα συμφέροντα των «επενδυτών», ώστε να μη δυσαρεστηθούν και μας «εγκαταλείψουν», την ίδια ώρα καμία αναφορά στην αποκατάσταση των εδαφών στο λιγνιτικό πεδίο Δυτικής Μακεδονίας, όπου η περιβαλλοντολογική καταστροφή «κραυγάζει». Όσο για τις επενδύσεις οι καθυστερήσεις και οι κακοί χειρισμοί τις οδηγούν σε πλήρη απαξίωση. Κατά το δοκούν ενεργεί η κυβέρνηση και μόνο σε ότι συμφέρει τα μεγαλοσυμφέροντα, που υποστηρίζει.
Η κυβέρνηση υποχρεούται να εφαρμόσει τη νομοθεσία σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, τις μετεγκαταστάσεις που έπρεπε να είχαν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται, να αποκαταστήσει τα εδάφη και να επαναδοθούν στην τοπική κοινωνία, γιατί μετά την απομάκρυνση από το «ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται» και θα κληθούν οι πολίτες για ακόμη μια φορά να πληρώνουν τα σκόπιμα εγκλήματα των σημερινών κυβερνώντων.
Το θέμα που ανακύπτει είναι πώς ενώ υφίσταστε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που απαγορεύει την πώληση σε ιδιώτες λιγνιτικών και ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, η Συγκυβέρνηση παραχωρεί την αρμοδιότητα στους δανειστές να αποφασίζουν για τη πώληση μονάδων αυτών.

Γι’ αυτούς υπάρχουν, γι’ αυτούς κυβερνούν, αυτούς υπηρετούν!

Εγκληματικός και ο ρόλος των προσκείμενων στην κυβέρνηση συνδικαλιστών, που το μόνο που κάνουν είναι να αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους και να εκτελούν μέχρι τέλους τις εντολές των πολιτικών τους προϊσταμένων. Η παλαιοκομματική τους νοοτροπία είναι βέβαιο ότι έχει απαξιωθεί από τους εργαζόμενους, όμως η ζημιά έχει γίνει ήδη.
Η κυβέρνηση οφείλει και υποχρεούται όσο είναι νωρίς να σταματήσει την υλοποίηση του καταστρεπτικού σχεδίου για τη χώρα που θα μας καταστήσει έρμαιο των ιδιωτικών εγχώριων και αλλοδαπών συμφερόντων, θα αυξήσει σε δυσθεώρητα ύψη τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας και στο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα, αφού κάποιοι θα εκβιάζουν με τις αυξομειώσεις στο σύστημα για να πετύχουν τους κερδοσκοπικούς τους στόχους.
Κανείς δεν λέει όχι στο νοικοκύρεμα, τις επενδύσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη και στην πρωτοβουλία του ιδιωτικού κεφαλαίου. Όχι λέμε όμως στους όρους που θέτει το Μνημόνιο και τα ακραία καιροσκοπικά συμφέροντα.

ΤΟ ΧΩΝΙ, 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
Από το Blogger.