Header Ads

Κοζάνη: Δράμα πίσω από τέσσερις τοίχους - Κατηγορήθηκε ότι κρατούσε κλειδωμένους τη σύζυγό του και τον γιο του

Η αδυναμία των τοπικών φορέων να δώσουν χέρι βοηθείας σε μία οικογένεια που αντιμετωπίζει προβλήματα αποκαλύφτηκε σε όλη της τη διάσταση στην Κοζάνη, όπου συνελήφθη 68χρονος που κατηγορήθηκε ότι κρατούσε κλειδωμένους στο σπίτι τη σύζυγό του, που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, όπως και τον 32χρονο γιο του, ο οποίος έχει παρόμοια προβλήματα.


Η ιστορία αρχικά θύμισε ένα νέο Κωσταλέξι. Όπως όμως προέκυψε στο δικαστήριο όπου οδηγήθηκε ο 68χρονος κατηγορούμενος για παράνομη κατακράτηση, κλείδωνε το σπίτι του όταν έφευγε, επειδή στο παρελθόν ο γιος του είχε φύγει και εξαφανίστηκε. Το δικαστήριο αθώωσε τον ηλικιωμένο, δεχόμενο ότι δεν υπήρχε κανένα ποινικό αδίκημα. Η οικογένεια αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, καθώς ο 68χρονος είναι ρακοσυλλέκτης, όμως καλείται να φροντίσει σύζυγο και γιο, που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν τα στοιχεία της γυναίκας ούτε την ηλικία της, αφού δεν είχε εκδώσει ποτέ ταυτότητα.
Η ευαισθησία της «γειτονιάς» προκλήθηκε καθώς ζητήθηκε η συνδρομή της αστυνομίας, τόσο επειδή ο 68χρονος κλείδωνε το σπίτι όσο και επειδή πίστευαν ότι είχε μετατραπεί σε εστία μόλυνσης. Αντίθετα απ’ όσα διακινήθηκαν, η αστυνομία δεν διαπίστωσε «τόνους σκουπιδιών» ούτε «τραύματα από τρωκτικά» στο σώμα των δύο ανθρώπων. «Εντάξει, το σπίτι δεν ήταν πεντακάθαρο, αλλά πρέπει να σταθμίζεις και τις απαιτήσεις που έχεις από ανθρώπους οι οποίοι έχουν προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά αστυνομικός που επισκέφτηκε τον χώρο. «Πρέπει οι κοινωνικές δομές του κράτους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα μίας τέτοιας οικογένειας, που ζει ανάμεσά μας», πρόσθεταν χαρακτηριστικά αξιωματικοί της αστυνομίας από την Κοζάνη.

«Δεν συνεργάζονται»
Είναι ενδεικτικό πως η κατάσταση που βιώνει εδώ και χρόνια η συγκεκριμένη οικογένεια αντιμετωπίστηκε για ακόμη μία φορά σπασμωδικά, καθώς η έρευνα περιορίστηκε μόνο στο αν ισχύει η καταγγελία της παράνομης κατακράτησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρελθόν έγινε απόπειρα έρευνας από τις κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά μία έκθεση κοινωνικών λειτουργών, σύμφωνα με την οποία «τα μέλη της οικογένειας δεν συνεργάζονται», έφτανε για να κλείσει το θέμα.
«Οι άνθρωποι είναι ανήμποροι να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες. Είναι λογικό να μη συνεργάζονται. Άλλωστε, ποιος βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση και συνεργάζεται», διερωτήθηκαν κάτοικοι της περιοχής. Στο αυτόφωρο, όπου οδηγήθηκε κατηγορούμενος ο 68χρονος, κατέθεσαν ως μάρτυρες η σύζυγος και ο γιος του. Και οι δύο με τη στάση τους έπεισαν το δικαστήριο για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Του Κώστα Καντούρη/ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Από το Blogger.