Header Ads

«Παρχάρια» Κομνηνών στις 28/7/2013 (της Παρθένας Τσοκτουρίδου)

Δεδομένου ότι ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών είναι πάντα πρωτοπόρος και συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθεια αναβίωσης των ποντιακών εθίμων και της ποντιακής παράδοσης, τιμάει και φέτος τους ανθρώπους του βουνού, τους «Παρχαρέτες», με την αναβίωση του Ποντιακού εθίμου «Παρχάρια» στην τοποθεσία «Παρχάρ» Κομνηνών, ανταποκρινόμενος πλήρως στο κάλεσμα των αποκαλούμενων «Ρωμάνων» και «Βουκόλων», που στεγάζονται με τα ζώα στα καλύβια τους.


Οι «Παρχαρομάνες», οι γυναίκες του βουνού, είναι αυτές που έλιωσαν τα χιόνια και ξανάφεραν τη χλόη, αυτές που βόσκουν τα ζώα τους στις ψηλές ράχες και τα λιβάδια και μας προσκαλούν όλους να πάμε στο «Παρχάρ» για πολλοστή φορά.

Στο κάλεσμα τους οι τσοπάνηδες και οι βοσκοπούλες όλες τρέχουνε με κρεμασμένα τα «σελάχια» τους στους ώμους. Μπροστά πάνε τα πρόβατα, ακολουθούν τ' αρνάκια, τα μεγάλα κριάρια με τα μεγάλα κέρατα και τα τρανά κουδούνια.

Τα τσομπανόσκυλα δεξιά, αριστερά, τριγύρω από το κοπάδι, πίνουν όλα μαζί νερό στις κρύες βρύσες και γεμίζουν με φωνές τους έρημους τόπους. Οι «Παρχαρομάνες» τα προσκαλούν και τα σκούζουν. Προσκαλούν κι εμάς και μας φωνάζουν:

«Καλώς να ρθείτε συντρόφοι, πρωτοπόροι, λεβέντες και λεβέντισσες! Τον τόπο τον σκουπίσαμε, πετάξαμε τα σκουπίδια, σιάξαμε τα καλύβια, κρεμάσαμε τις πόρτες, βάλαμε στο πέρασμα σας λιθάρια για σκαμνάκια και κρεμάσαμε δρουβανόσκοινα διπλά και δοκάρια. Καλοαρμέξαμε τα κωδωνάτα γελάδια μας και σας φτιάξαμε Εκκλησιά από τυρί και Βήμα από μυτζήθρα με τα προϊόντα του μόχθου μας και με τα τραγούδια των τσοπάνων μας, που παίζουν πάνω στις ράχες τα «γαβαλόπα» τους μονάχοι με τα πρόβατα. Καλώς να ρθείτε όλοι στο γλέντι το τρικούβερτο με την ποντιακή λύρα και το τραγούδι και με τα εκλεκτά παραδοσιακά ποντιακά φαγητά μας. Σας περιμένουμε.»

Είθε όσο υπάρχει το «Παρχάρ» να μη σβήσει ποτέ η θύμηση και η αναβίωση του ποντιακού αυτού εθίμου. Οι «Παρχαρέτες», ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών και οι κάτοικοι Κομνηνιώτες περιμένουν να ανταποκριθούμε όλοι στο κάλεσμα τους. Έχουν διαμορφώσει τους δρόμους και το τοπίο γενικά μεριμνώντας για τη συντήρηση του και φρόντισαν με προσωπικό μόχθο για τα παραδοσιακά φαγητά. Μας περιμένουν!....
Από το Blogger.