Header Ads

Οικολόγοι Πράσινοι Δυτικής Μακεδονίας: Νέες μονάδες της ΔΕΗ και CO2 : Τύφλα να ΄χει η στρουθοκάμηλος

1) Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να χρηματοδοτήσει νέες ανθρακικές μονάδες θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση να εκπέμπουν κάτω από 550 κιλά CO2 /MWh. Το όριο αυτό θεωρείται σχεδόν απίθανο να επιτευχτεί με τις υπάρχουσες τεχνολογίες, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα διακόπτει τη χρηματοδότηση καινούργιων ανθρακικών σταθμών παραγωγής ενέργειας.

http://www.eib.org/attachments/consultations/elp_q-and-a_20130725_en.pdf

2) Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα αναμένεται να υιοθετήσει ανάλογες πολιτικές. Ήδη έχει αναβαθμίσει το ρόλο της Αμερικανικής υπηρεσίας περιβάλλοντος EPA, η οποία πρότεινε πρόσφατα στο Λευκό Οίκο προδιαγραφές για τους νέους θερμικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Οι πληροφορίες μιλούν για ακόμη πιο αυστηρό όριο: 453 κιλά CO2 /MWh.

http://epa.gov/carbonpollutionstandard/pdfs/20120327proposal.pdf

3) Στη Βρετανία ολοκληρώνεται η διαδικασία επικύρωσης του Energy Bill που προβλέπει εξίσου αυστηρό όριο: 450 κιλά CO2 / MWh για κάθε νέο θερμικό σταθμό.

Κι εμείς εδώ .. κορδωνόμαστε για τις νέες μονάδες «αντιρρυπαντικής τεχνολογίας» της ΔΕΗ, που θα εκπέμπουν 1050 κιλά CO2 / MWh, δηλ. διπλάσια περίπου από το στόχο που θέτουν οι ανεπτυγμένες χώρες τις επόμενες δεκαετίες !

(Αναφορά εδώ, σελ. 20)

Το αν οι νέες μονάδες της ΔΕΗ ενδέχεται να αποσυρθούν πριν την ώρα τους ως «παλιές», λόγω υπέρβασης των αναμενόμενων αυστηρών ορίων,
το αν θα βρούμε χρηματοδότες που θα δεχτούν να αναλάβουν τέτοια ρίσκα,
το αν η λγινιτική κιλοβατωρα θα ακριβύνει όταν σταματήσουν οι κρυφές επιδοτήσεις του λιγνίτη (που τις πληρώνουμε και μέσω του τέλους ΑΠΕ),

ποσώς μας ενδιαφέρει !

Συνεχίζουμε να έχουμε το κεφάλι μέσα στην άμμο, για να μην ακούμε και να μη βλέπουμε τίποτα από την κοσμογονία των αλλαγών στο χώρο της ενέργειας.

Τύφλα να ΄χει η στρουθοκάμηλος ..

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Από το Blogger.