Header Ads

Εκπτώσεις στο Ρεύμα για τις Ενεργοβόρες Βιομηχανίες

Έπειτα από μήνες «γκρίνιας» εκ μέρους της βιομηχανίας και διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση για το υψηλό ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζει - από τα υψηλότερα στην Ε.Ε. των 27- είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί η πρώτη ουσιαστική κίνηση περιορισμού της δαπάνης αυτής.


Πρόκειται για ρύθμιση που... θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ (κατατίθεται εντός εβδομάδας στη Βουλή) και η οποία δίνει τη δυνατότητα στις βιομηχανίες να διακόπτουν για συγκεκριμένες περιόδους τη λειτουργία τους, μειώνοντας έτσι τη συνολική ζήτηση, με αντάλλαγμα εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος, καθώς επιβαρύνουν λιγότερο το σύστημα.

Το μέτρο ονομάζεται «διακοψιμότητα» και παρόμοιες συμβάσεις είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στην Ε.Ε. Σαν αντιστάθμισμα για τα οφέλη που προκαλεί η διακοπή λειτουργίας ενεργοβόρων βιομηχανιών στο ηλεκτρικό σύστημα μιας χώρας σε κρίσιμες περιόδους, όπως το καλοκαίρι (δημιουργείται ευστάθεια, αποφεύγονται πιθανές υπερφορτώσεις, κοκ), οι τελευταίες λαμβάνουν εκπτώσεις.

Υπολογισμοί που έχουν γίνει από την αγορά κάνουν λόγο για τη δυνατότητα να μοιραστούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες μια έκπτωση της τάξης των 65 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Έκπτωση που θα μοιραστεί σε μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες (μεταλλουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, κλπ), που δουλεύουν στην υψηλή τάση, καθώς επίσης σε μικρότερες που δουλεύουν στη μέση τάση (μεγάλοι καταναλωτές άνω των 13 GWh ετησίως).

Οι συμβάσεις με τις βιομηχανίες δεν θα υπογράφονται με τη ΔΕΗ αλλά με το διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, ο οποίος και είναι υπεύθυνος για τον ημερήσιο προγραμματισμό του συστήματος ηλεκτρισμού, προκειμένου να εξασφαλίσει την επαρκή και ομαλή τροφοδοσία σε ηλεκτρική ενέργεια.

tanea.gr
Από το Blogger.