Header Ads

Κοινόν Εορδαίας: Επιτυχημένη η εκδήλωση για την αυτοδιεύθυνση

Σκέψεις για την εκδήλωση: «Ομιλία – Συζήτηση με τη ΒΙΟ.ΜΕ. στην Πτολεμαΐδα»

Ο σύλλογος μας «Κοινόν Εορδαίας» πραγματοποίησε την Τετάρτη 24 Ιουλίου την εκδήλωση-ομιλία με προσκεκλημένο τη Βιομηχανική-Μεταλλευτική (Βιο.Με. Θεσσαλονίκης) , το εργοστάσιο που επαναλειτουργεί απ’ το Φεβρουάριο του 2013 υπό πλήρη εργατικό έλεγχο. Οι ομιλητές, εργάτες που εκπροσωπούν το ιδιαίτερο αυτό εγχείρημα, έδωσαν αρχικά μια συνοπτική αλλά περιεκτική εικόνα των δυσκολιών που συνάντησαν από την αρχή έως τώρα, καταθέτοντας τις εμπειρίες τους από την προσπάθεια της αυτοδιεύθυνσης.


Τι είναι λοιπόν αυτοδιεύθυνση;

Μας εξήγησαν πως στο εργοστάσιο κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα ψήφου στη γενική συνέλευση η οποία ορίζει τον τρόπο που θα οργανωθεί η παραγωγή και η εργασία. Δε λειτουργεί με την καθιερωμένη ιεράρχηση και όλοι οι εργαζόμενοι αμείβονται το ίδιο.

Τi δυσκολίες συναντούν;

Μας μίλησαν για την ανάγκη συνεχούς περιφρούρησης του εργοστασίου καθώς τα μηχανήματα και οι πρώτες ύλες έχουν περιέλθει υπό τον έλεγχο των εργαζομένων μετά την εγκατάλειψη απ’ την εργοδοσία. Η επιβίωση τους εξαρτάται σημαντικά από το αν εμφανισθούν και άλλα τέτοια εγχειρήματα αυτοδιεύθυνσης και η κοινωνία αγκαλιάσει την προσπάθεια τους.

Ακολούθησαν αρκετές ερωτήσεις που αποσαφήνισαν ορισμένες πλευρές της προσπάθειας αλλά δημιούργησαν και νέες απορίες. Την ομιλία και τις ερωτήσεις με τη συζήτηση που ακολούθησε μπορείτε να παρακολουθήσετε στο link αυτής της ανάρτησης.

Μπορούμε όμως να σταθούμε λίγο στο θέμα της πρώτης δημόσιας εκδήλωσης του συλλόγου, καθώς ορισμένοι μπορεί να σκέφτονται, γιατί ένας πολιτιστικός σύλλογος της Εορδαίας να ενδιαφερθεί για ένα θέμα όπως αυτό. Γιατί η αυτοδιεύθυνση; Και γιατί να βρεθεί στο επίκεντρο μια επιχείρηση της Θεσσαλονίκης; Δεν έχουμε σημαντικά προβλήματα στην περιοχή της Εορδαίας; Ως απάντηση, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να καταθέσουμε ορισμένους προβληματισμούς που δημιουργήθηκαν μέσα από την συνάντηση με τους ανθρώπους της ΒΙΟ.ΜΕ.:

- Ο πολιτισμός, όπως και η οικονομία δεν μπορεί να διαχωρισθεί απο την πολιτική. Αναγνωρίσαμε στη ΒΙΟ.ΜΕ. την έκφραση της ανθρώπινης επιθυμίας να αποφασίζουμε υπεύθυνα και συλλογικά για το μέλλον μας.

- Δεν έχει πολύ καιρό που αγανακτισμένη η ελληνική κοινωνία προσπάθησε να μαζευτεί σε πλατείες και να μιλήσει για τα προβλήματα της. Προσωπική μας άποψη είναι ότι η αδυναμία άρθρωσης αυθεντικού λόγου (κοινού λόγου) ήταν και η αιτία που δεν εμφανίστηκε κάτι γόνιμο τότε. Επομένως το τωρινό πρόβλημα, το ότι νιώθουμε σαν να μας κλέψανε τα λόγια, βρίσκει μια πρακτική πρόταση στις συνελεύσεις της ΒΙΟ.ΜΕ.

- «Μερικές φορές κάνεις ένα βήμα πίσω, για να πας μπροστά. Στην επόμενη συνέλευση ξαναφέρε το θέμα για συζήτηση». Η φράση αυτή του εργάτη του εργοστασίου, συμπυκνώνει την αρχή της συλλογικής προσπάθειας.

Ως σύλλογος, είμαστε ικανοποιημένοι από την επιτυχή οργάνωση της πρώτης μας δημόσιας εκδήλωσης , από την προσέλευση και τη συμμετοχή των καλεσμένων μας και τους ευχαριστούμε.

Δείτε το video από την ομιλία




Πολιτιστικός Σύλλογος "Κοινόν Εορδαίας"

ΠΗΓΗ: koinoneordaias.wordpress.com
Από το Blogger.