Header Ads

Αυλαία για τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών

Αντίστροφα αρχίζει να μετράει ο χρόνος για τους δημοσίους υπαλλήλους που μπαίνουν στο πρώτο κύμα διαθεσιμότητας. Η αυλαία ανοίγει σήμερα με τους 2.000 εκπαιδευτικούς τεχνικών ειδικοτήτων που καταργούνται από τα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, οι οποίοι μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Πάντως, όπως έχει ανακοινωθεί, σχεδόν 60% των εκπαιδευτικών στα Τεχνικά Λύκεια, με ειδικότητα στον ευρύτερο τομέα της υγείας, δηλαδή περισσότεροι από 1.000 καθηγητές, θα απορροφηθούν σε θέσεις του υπουργείου Υγείας. Πάντως, την ίδια ώρα η ΟΛΜΕ καλεί σε συνέχιση των κινητοποιήσεων και για σήμερα το μεσημέρι έχει εξαγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ομοσπονδίας στο Σύνταγμα. Στην ίδια δεξαμενή, εκτός από τους 2.000 καθηγητές των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ, βρίσκονται οι 2.200 σχολικοί φύλακες, 50 υπάλληλοι (οδηγοί και τεχνικοί) του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ σειρά παίρνουν και 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου προέβη σε σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων, θέτοντας μάλιστα συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κοινωνικά κριτήρια για δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα. Μέσω των ίδιων αλλαγών, μάλιστα, το ΑΣΕΠ αναδεικνύεται σε βασικό κλειδί για την επανατοποθέτηση των υπαλλήλων που θα κριθούν ως διαθέσιμοι. Ετσι, οι διαδικασίες ΑΣΕΠ και ειδικά ο γραπτός διαγωνισμός του, αλλά και η πλήρωση θέσεων με σειρά προτεραιότητας που διενεργείται εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ και ο διαγωνισμός εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης μοριοδοτούνται επιπρόσθετα κατά την αποτίμηση των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και κατά την επιλογή των υπαλλήλων προκειμένου να μείνουν εκτός τροχιάς κινητικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον νέο νόμο ορίζεται ρητώς ότι κατά τη διάρκεια της κινητικότητας ο δημόσιος υπάλληλος εξακολουθεί να παραμένει ασφαλισμένος.
Σε ό, τι αφορά την κινητικότητα των εκπαιδευτικών, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή πέντε νομοτεχνικές βελτιώσεις που φέρνουν ριζικές αλλαγές στον τομέα των μετατάξεων και αφορούν περίπου 8.000 εκπαιδευτικούς. Οι τέσσερις βελτιώσεις αφορούν τις υποχρεωτικές μετατάξεις των εκπαιδευτικών στην Τεχνική Εκπαίδευση. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, ο υπολογισμός των κενών θέσεων τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθώς και του πλεονάζοντος εκπαιδευτικού προσωπικού που πρόκειται να μετατεθεί ανά ειδικότητα θα υλοποιηθούν με διαπιστωτική πράξη του υπουργείου, ύστερα από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η πέμπτη βελτίωση αφορά τους εκπαιδευτικούς στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων. Οσοι υπηρετούσαν στις κατηργημένες πλέον ειδικότητες, μετατάσσονται υποχρεωτικά σε προσωποπαγείς θέσεις της ίδιας κατηγορίας, είτε ως εκπαιδευτικό προσωπικό του ΙΕΚ του Ιδρύματος είτε ως διοικητικό προσωπικό στις υπηρεσίες της Σχολής.

TA NEA
Από το Blogger.