Μυθική πομπή για να μεταφερθούν μούμιες και σαρκοφάγοι στο Καΐρο

Μια μεγάλη πομπή θα μεταφέρει 22 αρχαίες αιγυπτιακές βασιλικές μούμιες σε ειδικά σχεδιασμένες κάψουλες κατά μήκος της πρωτεύουσας του Καΐρου το Σάββατο σε ένα νέο μουσείο, όπου μπορούν να προβληθούν με την λαμπρότητα που τους αρμόζει.
Η πομπή θα μεταφέρει 18 βασιλιάδες και τέσσερις βασίλισσες, κυρίως από την εποχή του Νέου Βασίλειου, ξεκινώντας από το Αιγυπτιακό Μουσείο στην πλατεία Ταχρίρ του κεντρικού Καΐρου και καταλήγοντας στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού στο Φουστάτ, περίπου 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά.

Οι αρχές αποκλείουν τους δρόμους κατά μήκος του Νείλου με αφορμή την περίτεχνη τελετή, που έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει το ενδιαφέρον για τις λαμπρές συλλογές αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, την στιγμή που ο τουρισμός της περιοχής έχει πληγεί βαθύτατα από την πανδημία της COVID-19.
Κάθε μούμια θα τοποθετηθεί σε μια ειδική κάψουλα γεμάτη με άζωτο για να εξασφαλιστεί η προστασία της και οι κάψουλες θα μεταφερθούν σε ειδικά οχήματα που έχουν σχεδιαστεί για να τις κρατούν σταθερές χωρίς κραδασμούς, λέει ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος Ζαχάι Χάους.
«Επιλέξαμε το Μουσείο Πολιτισμού επειδή θέλουμε, για πρώτη φορά, να προβάλουμε τις μούμιες σε ένα πολιτισμένο και εκπαιδευτικό πλαίσιο και όχι για διασκέδαση όπως συνέβαινε στο Αιγυπτιακό Μουσείο», λέει.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις μούμιες σε δύο παρτίδες στο συγκρότημα των νεκρών ναών του Ντέιρ ελ-Μπάχρι στο Λούξορ και στην κοντινή Κοιλάδα των Βασιλέων, το 1871.
Το παλαιότερο εύρημα είναι εκείνο του Σεκενενρέ Τάο, του τελευταίου βασιλιά της 17ης δυναστείας, ο οποίος βασίλευσε τον 16ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται ότι υπέστη βίαιο θάνατο.
Η παρέλαση θα περιλαμβάνει επίσης τις μούμιες των Ραμσί II, Σέτι I και Αχμόζ - Νεφερτάρι.

Η Φουστατ ήταν ο τόπος της πρωτεύουσας της Αιγύπτου υπό τη δυναστεία Ουμαγιάντ μετά την αραβική κατάκτηση.
«Κάνοντάς με αυτόν τον τρόπο την πομπή, με μεγάλη δόξα, οι μούμιες παίρνουν τον σεβασμό που τους αξίζει», δήλωσε η Σαλίμα Ικραίμ, Αιγυπτιολόγος στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου.
«Αυτοί είναι οι βασιλιάδες της Αιγύπτου, αυτοί είναι οι Φαραώ. Και αυτή η πομπή είναι ένας τρόπος να τους δείξουμε τον σεβασμό μας.»
Πηγή: Reuters