Header Ads

Η πρώτη συνεδρίαση για την Υποστήριξη και τη Μνήμη Θυμάτων Βίας και Τρομοκρατίας

Συνεδρίασε για πρώτη φορά το πρωί της Τετάρτης η Διαρκής Επιτροπή για την Υποστήριξη και τη Μνήμη Θυμάτων Βίας και Τρομοκρατίας, παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Δημιουργούμε νέες δομές για την υποστήριξη των θυμάτων, για την απόδοση τιμής στη μνήμη τους, αλλά και για την πρόληψη της βίας και της ριζοσπαστικοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό συστήσαμε το Γραφείο Υποστήριξης Θυμάτων της Τρομοκρατίας και τη Διεύθυνση Πρόληψης Βίας και σήμερα ξεκινάμε μία νέα προσπάθεια, με την Επιτροπή για την Υποστήριξη και τη Μνήμη Θυμάτων Βίας και Τρομοκρατίας», είπε ο Υπουργός.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Η βία, από όπου και αν προέρχεται είναι καταδικαστέα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια δίνει ιδιαίτερη σημασία στην υποστήριξη των θυμάτων βίας και τρομοκρατίας, αλλά και στην απόδοση τιμής στη μνήμη τους. Κι εμείς για πολλά χρόνια δεν κάναμε όσα θα έπρεπε για τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας. Αυτό όμως πλέον αλλάζει».

Στη συνέχεια καλωσόρισε την πρόεδρο, βουλευτή Επικρατείας Μαριέττα Γιαννάκου και τα μέλη της Επιτροπής ανάμεσα στα οποία συγγενείς θυμάτων τρομοκρατίας και πανεπιστημιακούς καθηγητές.

Από την πλευρά της η Μαριέττα Γιαννάκου επεσήμανε ότι «είμαστε εδώ για να δώσουμε το παρόν και να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Από σεβασμό προς τα θύματα να δείξουμε την υποστήριξή μας στους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι υπέφεραν και υποφέρουν από τον άδικο τρόπο με τον οποίο έχασαν τους συγγενείς τους. Να σταθούμε απέναντι σε κάποια υπολείμματα που με θρασύτητα στηρίζουν ότι υπάρχει ιδεολογικό περίβλημα στην ιστορία της τρομοκρατίας».

Αντικείμενο της Επιτροπής αποτελεί μεταξύ άλλων: η μελέτη του διεθνούς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και η αναζήτηση καλών πρακτικών για την υποστήριξη και την απόδοση τιμής στη μνήμη των θυμάτων βίας και τρομοκρατίας. Όπως επίσης και η επιβολή προτάσεων που θα αποτελέσουν τη βάση ενός πλαισίου ολοκληρωμένων δράσεων για την υποστήριξη των θυμάτων της βίας και της τρομοκρατίας και παράλληλα έναν οδηγό εκδηλώσεων μνήμης για τα θύματα της βίας και της τρομοκρατίας,

Σημειώνεται ότι τόσο στην Πρόεδρο, όσο και στα μέλη της Επιτροπής δεν καταβάλλεται αποζημίωση.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.